πολιτική

Γεωργιάδης: Αν ανταποκριθούν οι γιατροί, δεν θα επιμείνω στο μέτρο της υποχρεωτικής επιβολής

«Δεν έχω καμιά διάθεση να επιβάλλω κανέναν μέτρο εξαναγκασμό σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν εφημερίες σε νοσοκομεία που έχουν ελλείψεις, εάν υπάρξει αυτόβουλη προσφορά. Η συνεννόηση με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους είναι εποικοδομητική, δεν δέχομαι όμως γιατρούς να λένε ότι δεν με ενδιαφέρει η κατάσταση του νοσοκομείου στην περιοχή μου».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής με ιατρικούς φορείς σχετικά με την στρατηγική στην πολιτική Υγείας. Ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης, εκτίμησε πως μετά τις επαφές που είχε με τους Ιατρικούς Συλλόγους της Ξάνθης, της Σπάρτης και της Δράμας, δεν θα χρειαστεί το μέτρο της υποχρεωτικής προσφοράς υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ τουλάχιστον στο εύρος που αρχικώς είχε υπολογιστεί. Ενημέρωσε εξάλλου ότι έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με Ιατρικούς Συλλόγους προκειμένου να προτείνουν γιατρούς – μέλη τους για να μπουν στο Σύστημα.

«Εάν υπάρξει αυτή η αυτόβουλη εισαγωγή ιατρών, προσωπικά εγώ δεν έχω την διάθεση να επιβάλλω κανέναν εξαναγκασμό. Αυτή θα είναι μια έσχατη λύση κάτι σαν το “μουρουνέλαιο”» είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε πως δεν μπορεί να έχουμε ένα νοσοκομείο πχ στην Κω, όπου δεν έχουμε κανένα παθολόγο και σε απόσταση 500 μέτρων από το νοσοκομείο να έχουμε εννέα ιδιώτες παθολόγους.

Απέρριψε δε το επιχείρημα ότι «οι ιδιώτες ιατροί δεν ξέρουν και δεν μπορεί να προσφέρουν νοσοκομειακές ιατρικές υπηρεσίες», λέγοντας ότι «όταν ένας ιατρός λαμβάνει μια ειδικότητα έχει την ίδια επάρκεια για να εργαστεί είτε ως ιδιώτης είτε ως νοσοκομειακός ιατρός». Επικαλούμενος το παράδειγμα του νοσοκομείου στην Κω υπογράμμισε ότι οι μισοί ιδιώτες παθολόγοι του νησιού πριν μερικό χρόνο ήταν στο ΕΣΥ και υπηρετούσαν στο ίδιο νοσοκομείο άρα μπορούν πολύ καλά να κάνουν κάποιες εφημερίες». Προσέθεσε δε ότι κανένας ιατρός και κανένας ιατρικός σύλλογος «δεν μπορεί να λέει ότι δεν με ενδιαφέρει εάν θα λειτουργήσει το νοσοκομείο της περιοχής μου».

Ο ιατρός, είπε ο κ. Γεωργιάδης, δεν είναι ένας κοινός ελευθεροεπαγγελματίας καθώς «έχει λάβει από το ράτος μια συγκλονιστική παροχή που είναι η εκπαίδευσή του. Λαμβάνει από το Κράτος την δυνατότητα δωρεάν ηλεκτρονικής συνταγογράφισης για τους ασθενείς του. Οι ασθενείς τους λαμβάνουν αποζημίωση από το κράτος για τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν είτε στα φάρμακα είτε στις εξετάσεις που τους συνταγογραφούν, άρα, ασκούν ένα ιδιωτικό επάγγελμα μεν, αλλά με συγκλονιστικές υπηρεσίες από το κράτος. Και δεν μπορεί όταν το κράτος σου προσφέρει όλα αυτά εσύ να λες δεν με ενδιαφέρει ένα λειτουργεί το νοσοκομείο του ΕΣΥ. Αυτό, δεν μπορεί να λέγεται από άνθρωπο που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη» και πρόσθεσε πως «οι ίδιοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι που στην περιοχή τους υπολειτουργεί ένα νοσοκομείο, αυτοί πρώτοι θα έπρεπε να είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία να φέρουν μέσα στο ΕΣΥ ιατρούς – μέλη τους για να κάνουν δύο ή τρείς εφημερίες το μήνα».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button