Οικονομία

Γιατί χάθηκαν τα κέρδη στα εμπορεύματα – Αισιόδοξη η UBS για τον χρυσό

«Τα εμπορεύματα έχουν χάσει σχεδόν όλα τα φετινά τους κέρδη, με όλους τους τομείς πλην των πολύτιμων μετάλλων να υποφέρουν» αναφέρει στην έκθεση της για τις προοπτικές του Οκτωβρίου, η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS. 

Συγκεκριμένα, στο «Commodities: October Outlook» οι UBS CIO εκτιμούν πως οι βασικοί τομείς θα αγγίξουν το κατώτατο όριο τους επόμενους μήνες και διατηρούν θετικές προοπτικές για την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων μπαίνοντας στο 2025.

«Σε διάστημα 6-12 μηνών, προβλέπουμε συνολικές αποδόσεις τουλάχιστον 10% για τον UBS CMCI» αναφέρουν στην κοινή τους έκθεση οι αναλυτές Giovanniy Staunovo, Commodity Strategist, Dominic Schnider, Head Global FX & commodity, και Wayne Gordon, Cross Asset Strategist, UBS Global Wealth Management.

Γιατί χάθηκαν τα κέρδη

Οι ασθενής δραστηριότητα των κινεζικών διυλιστηρίων πετρελαίου και των εισαγωγών αργού και ΗΠΑ/Ευρώπη, αλλά και οι μακροοικονομικές ανησυχίες οδήγησαν τους κερδοσκόπους να ρίξουν τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά μηνών.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι πολύ εφησυχασμένοι, με τη συμμόρφωση του ΟΠΕΚ+ να αυξάνεται και τα συνεχιζόμενα αποθέματα μείωση. Ως εκ τούτου, προβλέπουμε ανάκαμψη των τιμών σε επίπεδα άνω των 80 USD/ bbl, καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων μετριάζουν τους κινδύνους ύφεσης και ο ΟΠΕΚ+ παραμένει συγκρατημένος» σημειώνουν οι αναλυτές.

Εξίσου, η επιδείνωση των κινεζικών βιομηχανικών, πιστωτικών και ιδιοκτησιακών που σχετίζονται με τα δεδομένα επιβάρυνε τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

Ωστόσο, με τα 100 τρισ. δολάρια που απαιτούνται για την απαλλαγή της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα έως το 2050 και τα μέταλλα είναι θεμελιώδους σημασίας για τις τάσεις μηδενικής κατανάλωσης και εξηλεκτρισμού, «επαναλαμβάνουμε ότι τα μέταλλα θα πρέπει να προσφέρουν διψήφιες αποδόσεις κατά την επόμενη 12 μήνες», καταλήγουν.

Αισιοδοξία για τον χρυσό

Όσον αφορά στην πρόβλεψή της UBS για τον χρυσό, διατηρείται η εκτίμηση πως θα κυμανθεί περί τα 2.700 δολάρια/ουγγιά μέχρι τα μέσα του 2025.

«Αναμένουμε ότι οι συνεχιζόμενες ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και η αυξανόμενη ζήτηση από τους επενδυτές ETF, υποστηριζόμενες από τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, θα ανεβάσουν περαιτέρω τις τιμές, ενώ οι αντισταθμιστικές ιδιότητες του χρυσού παραμένουν εξαιρετικά σημαντικές κατά τους επόμενους μήνες».

Ωστόσο σημειώνουν ότι και το ασήμι προσφέρει ευκαιρίες για να καλύψει τη διαφορά, καθώς ευθυγραμμίζεται με τις υψηλότερες τιμές του χρυσού και μια ενδεχόμενη ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button