Γλυπτά του Παρθενώνα: «Προχωρημένες» οι συνομιλίες για την επιστροφή τους
Οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι «αρκετά προχωρημένες». Παρά ταύτα, οι αξιωματούχοι έχουν αποφασίσει ότι η πολιτιστική διαμάχη θα είναι χαμηλά στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν ο Κιρ Στάρμερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Τρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, οι συνομιλίες μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του Τζορτζ Όσμπορν, του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, κινούνται προς «μια κατ’ αρχήν συμφωνία» για την επανένωση των αρχαιοτήτων στην Αθήνα.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Προβλέπεται ότι η όποια συμφωνία θα υποστηρίζεται από μια πολιτιστική σύμπραξη μεταξύ των δύο χωρών, με τα γλυπτά να επιστρέφονται στην Αθήνα και να επανενώνονται με άλλα έργα που εκτίθενται σήμερα στις αίθουσες του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης – με αντάλλαγμα έργα τέχνης blockbuster που θα βρεθούν στο επίκεντρο κυλιόμενων εκθέσεων στο Λονδίνο.
Τον Σεπτέμβριο, μόλις δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη των Εργατικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε στον Guardian ότι πίστευε πως μια συμφωνία ήταν «σχετικά κοντά». Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου ξεκίνησαν το 2021.
«Ειλικρινείς και ανοιχτές οι συζητήσεις»
Περιγράφοντας τις συζητήσεις ως «ειλικρινείς και ανοιχτές» ο Γεραπετρίτης δήλωσε: «Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ως προς το πώς μπορούμε να δομήσουμε τη συνεργασία μας και νομίζω ότι με τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία να ολοκληρώσουμε πραγματικά τη συμφωνία, διότι δεν θα αντιταχθεί σε μια συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Υπάρχει μια κρίσιμη μάζα πολιτικής βούλησης».
Με το περίγραμμα μιας συμφωνίας να έχει ήδη περιγραφεί, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται τώρα στις πρακτικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοφανούς βήματος της μεταφοράς τόσο ανεκτίμητων θησαυρών από τη Βρετανία στην Ελλάδα, ανέφεραν πηγές.
Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στάρμερ
«Η εστίασή του θα είναι στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στην επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η θέση μας για τα μάρμαρα των Ελγινείων δεν έχει αλλάξει.
Παραμένει θέμα του Βρετανικού Μουσείου και η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αλλάξει τον νόμο που θα επέτρεπε τη μόνιμη μετακίνηση των γλυπτών του Παρθενώνα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Τι ανέφερε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: «Ο κ: «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια συνεργασία για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές.
«Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροπρόθεσμη συνεργασία θα έβρισκε τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και να διατηρούμε την ακεραιότητα της απίστευτης συλλογής που διαθέτουμε στο μουσείο».