Δίχασαν, συγκλόνισαν και εντυπωσίασαν τον κόσμο: 10 στιγμές και πρόσωπα του 2024
Στην ετήσια ανακόπησή του για το 2024, το CNN Greece παρουσιάζει τις 10 στιγμές και τα πρόσωπα που δίχασαν, εντυπωσίασαν και ανησύχησαν τον πλανήτη, με χρονολογική σειρά.
Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος της Ρωσίας
Τον Μάρτιο του 2024 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στη Ρωσία. Ο Πούτιν κατάφερε να αποσπάσει το 87,34% της ψήφου εξασφαλίζοντας ακόμα μία εξαετή θητεία στο τιμόνι της Ρωσίας. Απέναντι του, ο Ρώσος πρόεδρος είχε τον Νικολάι Χαριτόνοφ, ο οποίος έλαβε το 4,30% της ψήφου, τον Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ που απέσπασε το 3,80% και τον Λεονίντ Σλούτσκι, όπου έλαβε το 3,17%.
Ως ένδειξη «εμπιστοσύνης» και «ελπίδας» χαρακτήρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, ενώ στην πρώτη του δημόσια αναφορά στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, έκανε λόγο για «λυπηρό γεγονός».
Κατόπιν τούτου, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατά την διάρκεια των πρώτων δηλώσεων του, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι να εκπληρωθούν οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία και να ενισχυθεί ο ρωσικός στρατός. Ο ίδιος τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στην Ουκρανία κάθε μέρα και έχουν την πρωτοβουλία στο μέτωπο.
Η Ρωσία θα πρέπει να σκεφθεί με ποιον θα μπορούσε να συνομιλήσει για την πιθανότητα ειρήνης στην Ουκρανία, συμπλήρωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αποτελεί συνομιλητή.
Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται στην εξουσία αδιαλείπτως από τα τέλη του 1999 και έπειτα, έχοντας περάσει από τις θέσεις του προέδρου (2000-2008, 2012-2024) αλλά και του πρωθυπουργού (1999-2000, 2008-2012).
Δισεκατομμυριούχος η Τέιλορ Σουίφτ
Η Τέιλορ Σουίφτ κατάφερε να μπει και επίσημα στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes. Αυτό όμως που συγκλονίζει είναι ο τρόπος που κατάφερε να συγκεντρώσει την περιουσία της, ύψους 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Η Σουίφτ είναι η πρώτη τραγουδίστρια που κατάφερε να κατακτήσει το ορόσημο αποκλειστικά από τη σύνθεση και την ερμηνεία των τραγουδιών. Η περιουσία της δεν προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από κερδοφόρες παράλληλες δραστηριότητες (για παράδειγμα μάρκες ομορφιάς, μόδα, άλλες επενδύσεις κ.λπ.).
Αυτό την τοποθετεί σε μια μοναδική κατηγορία με καλλιτέχνες όπως ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο οποίος κέρδισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τις περιοδείες. Τον Φεβρουάριο, στα βραβεία Grammy 2024, η Σουίφτ έσπασε ρεκόρ, κερδίζοντας το τέταρτο βραβείο για το άλμπουμ της χρονιάς.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Forbes, υπάρχουν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι από ποτέ (141 περισσότεροι από πέρυσι και 26 περισσότεροι από το ρεκόρ του 2021), με τη συλλογική τους αξία να φτάνει τα 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ
Μία από τις στιγμές που συγκλόνισαν τον κόσμο, ήταν η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Τον πυροβόλησαν στο δεξί αυτί στις 13 Ιουλίου 2024, κατά τη διάρκεια μίας προεκλογικής του ομιλίας στο Μπάτλερ, στην Πενσυλβάνια. Δράστης ήταν ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς.
Την ώρα που ο Τραμπ ξεκίνησε την ομιλία του ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Αμέσως ο τότε υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έπιασε το δεξί του αυτί, ενώ γέμισε με αίματα το πρόσωπο του. Στη συνέχεια κοίταξε το χέρι του και έπεσε στα γόνατα, προτού μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας σπεύσουν γύρω του για να τον προστατεύσουν.
Η εικόνα που συγκλόνισε τον κόσμο είναι εκείνη που τον δείχνει να σηκώνεται όρθιος έχοντας αίματα στο πρόσωπο του και στο πουκάμισο, υψώνοντας την γροθιά του προς το πλήθος, ενώ στην συνέχεια οι πράκτορες τον οδήγησαν στο αυτοκίνητο του.
Σημειώνεται δε ότι τον Σεπτέμβριο έγινε και δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, την ώρα που έπαιζε γκολφ, με τους πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας να συλλαμβάνουν τον ύποπτο πριν πλησιάσει τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που δίχασε τον κόσμο
Μετά από 100 χρόνια από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες, η Γαλλία υποδέχθηκε αθλητές από όλο τον κόσμο, με μία τελετή έναρξης που δίχασε τον κόσμο προκαλώντας θετικά και αρνητικά σχόλια.
Περίπου το 6% του περιεχομένου που έδειξαν οι Γάλλοι είχε μαγνητοσκοπηθεί εκ των προτέρων και μάλιστα υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες που δεν είχαν καμία σχέση με το βροχερό απόγευμα με αποτέλεσμα να προκαλείται κοντράστ στις εναλλαγές των εικόνων.
Πολλά μέσα ενημέρωσης τη χαρακτήρισαν ως τη «χειρότερη τελετή που έγινε ποτέ», λέγοντας ότι έγιναν «γκάφες με τα ονόματα χωρών, το στήσιμο της ολυμπιακής σημαίας και τις παράξενες στιγμές. Άλλοι μίλησαν για βεβήλωση του Μυστικού Δείπνου, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που μιλούν για το «γυμνό στρουμφάκι» που παρίστανε τον θεό Διόνυσο και μια σημαία κρεμασμένη ανάποδα. Ο Guardian σύγκρινε την τελετή με τη Eurovision.
Από την άλλη πλευρά, η Sun έκανε λογοπαίγνιο με το Seine (Σηκουάνα) και το sensational (εντυπωσιακό) γράφοντας «Seine-sational». Η Bild αναφέρθηκε στην εμφάνιση της Σελίν Ντιόν δίνοντας της το χρυσό μετάλλιο για την εμφάνισή της για την οποία έγραψε χαρακτηριστικά πως ακόμα και ο ουρανός έκλαψε μαζί της.
Θετικές ήταν οι εντυπώσεις της Γαλλικής «Εκίπ», η οποία είχε ως τίτλο «Φανταστείτε», η «Φιγκαρό» έγραψε για «Θέρμη και συναίσθημα» και τέλος η «Παριζιέν» βρήκε την τελετή «Φανταστική». «Όλα ήταν τέλεια» και για την ολλανδική «Ντε Τέλεγκραφ» «πλην του καιρού». Για να προσθέσει πως είδαμε «ολυμπιακό μπαλέτο στα νερά του Σηκουάνα».
Το Ιράν επιτίθεται στο Ισραήλ
Το 2024 χαρακτηρίστηκε από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Την 1η Απριλίου, το Ισραήλ βομβάρδισε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Η ένταση αυξήθηκε ακόμα περισσότερο μετά την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια ηγέτη της Χαμάς, αλλά και την δολοφονία του Χασάν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ, αλλά και του διαδόχου του, μετά από επίθεση του Ισραήλ.
Πέραν των ανωτέρω αναφερόμενων γεγονότων, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης τους βομβητές που χρησιμοποιούν μέλη της Χεζμπολάχ για εσωτερική επικοινωνία. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από κοινού από τη Μοσάντ και τον ισραηλινό στρατό.
Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις των βομβητών, ενώ σχεδόν 3.000 τραυματίστηκαν. Οι μικρές συσκευές που έφεραν την επωνυμία της ταϊβανέζικης Gold Apollo φέρεται να είχαν παγιδευτεί από τις ισραηλινές υπηρεσίες προτού φθάσουν στον Λίβανο.
Οι δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ από κοινού με την παγίδευση των βομβητών της Λιβανέζικης οργάνωσης οδήγησαν στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους. Για αρκετές ημέρες μετά την επίθεση, υπήρχε μεγάλη ανησυχία σχετικά με τον τρόπο που θα επιλέξει να απαντήσει το Τελ Αβίβ, το οποίο ύστερα από παρέμβαση των ΗΠΑ, έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Τεχεράνη.
Φονικές πλημμύρες στην Ισπανία
Η κλιματική κρίση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα το τελευταίο διάστημα. Μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν οι φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Ισπανία και συγκεκριμένα την κοινότητα της Βαλένθια. Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα θύματα έφτασαν τα 202, ενώ καταγράφηκαν τρεις θάνατοι στην Καστίγια – Λα Μάντσα και στην Ανδαλουσία.
Ο αριθμός των νεκρών είναι πλέον ο δεύτερος υψηλότερος για ευρωπαϊκή χώρα, έπειτα από τις πλημμύρες με 209 θύματα στη Ρουμανία το 1970. Ενδεικτικό των τραγικών στιγμών που βιώνει η περιοχή είναι το ότι Ισπανοί διασώστες αναγκάστηκαν να ανοίξουν προσωρινό νεκροτομείο σε συνεδριακό κέντρο.
Επιπλέον, περίπου 75.000 σπίτια παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι πυροσβέστες αντλούσαν βενζίνη από αυτοκίνητα που είχαν εγκαταλειφθεί στις πλημμύρες για να θέσουν σε λειτουργία γεννήτριες. «Πηγαίνουμε από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο ψάχνοντας για βενζίνη», ανέφερε πυροσβέστης που είχε μετακινηθεί στη Βαλένθια από τη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας για να βοηθήσει τις προσπάθειες διάσωσης.
Σημειώνεται ότι ποσότητα νερού που κανονικά πέφτει μέσα σε έναν χρόνο, έπεσε μέσα σε μόλις οκτώ ώρες, καταστρέφοντας δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές και γέφυρες, καθώς τα ποτάμια ξεχείλισαν, πλημμυρίζοντας κατοικημένες περιοχές.
Η μεγάλη επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Μετά από τέσσερα χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε ξανά στον Λευκό Οίκο κερδίζοντας τη λαϊκή ψήφο, την πλειοψηφία στα δύο σώματα του Κογκρέσου και πάνω από 300 εκλέκτορες.
Η εκλογική μάχη χαρακτηρίστηκε ως ιστορική όχι μόνο για τις δύο απόπειρες δολοφονίας κατά του εκλεγμένου προέδρου και γιατί κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος Μπάιντεν αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε από την απερχόμενη αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.
Επίσης, ο εκλεγμένος πρόεδρος έγινε δεκτός από τον απερχόμενο πρόεδρο. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Τραμπ είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι μερικές φορές η πολιτική ήταν σκληρή, αναφερόμενος στην αντιπαράθεσή τους όλο αυτό το διάστημα.
Τον ευχαρίστησε επίσης για την ομαλή μετάβαση, με τον Μπάιντεν να του λέει:
«Παρακαλώ».
Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία και στο βάθος Τραμπ
Στις επικίνδυνες στιγμές για επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία, βρίσκεται η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να δώσει το «πράσινο» φως στους Ουκρανούς προκειμένου να μπορούν να επιτίθενται με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος. Μετά την απόφαση αυτή, οι Ουκρανοί προχώρησαν άμεσα σε επίθεση με τους πυραύλους ATACMS στην περιφέρεια Μπριάνσκ στη Ρωσία.
Ύστερα από τις εξελίξεις αυτές, ο Πούτιν υπέγραψε στις 19/11 διάταγμα με το οποίο ενέκρινε τροποποιήσεις στο πυρηνικό δόγμα, που προβλέπει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Μόσχας.
Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, μια επίθεση με τη στήριξη πυρηνικής δύναμης, ακόμη και αν γίνεται χρήση συμβατικών όπλων, μπορεί να απαντηθεί με πυρηνικά όπλα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια πυρηνική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ως αντίδραση σε χτύπημα με τα αμερικανικά ATACMS -κάτι που ήδη συνέβη στην περιφέρεια του Μπριάνσκ.
Επίσης το δεύτερο κομμάτι της απάντησης της Ρωσίας, ήταν η δοκιμή ενός μεσαίου βεληνεκούς διηπειρωτικού υπερηχητικού πυραύλου, του Oreshnik, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος εξήγγειλε τη μαζική παραγωγή των πυραύλων.
Εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Μετά από έναν χρόνο εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και δύο μηνών ανοιχτού πολέμου στον Λίβανο, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου.
Με την εκεχειρία σταματά ο πόλεμος στον Λίβανο που ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η συμφωνία βασίζεται στο ψήφισμα 1701 του συμβουλίου ασφαλείας με το οποίο είχε τερματιστεί ο πόλεμος Ισραήλ – Χεζμπολάχ το 2006. Δυνάμει της συμφωνίας, ο λιβανικός στρατός θα κληθεί να αναλάβει τον έλεγχο των παραμεθόριων περιοχών. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα εγγυηθούν πως η συμφωνία θα εφαρμοστεί «εξ ολοκλήρου».
Σύμφωνα δε με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο στρατός της χώρας του θα αναπτύξει περίπου 5.000 στρατιώτες στην περιοχή των συνόρων καθώς θα αποσύρονται οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και οι μαχητές της Χεζμπολάχ.
Σημειώνεται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σχολιάζοντας την συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου, αναφέρουν πως μέσω της συμφωνίας μπορούν να πιέσουν για να γίνει κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.
Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
Με την Ρωσία να έχει διαθέσει τους περισσότερους στρατιώτες της, στην Ουκρανία, και το Ιράν να βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ, το καθεστώς Άσαντ βρέθηκε να αντιμετωπίζει Σύρους αντάρτες χωρίς καμία στήριξη. Οι αντάρτες κατάφεραν μέσα σε δέκα μόλις ημέρες όχι μόνο να αναζωπυρώσουν το συριακό εμφύλιο πόλεμο, αλλά και να βάλουν τέλος στην κυριαρχία των Άσαντ, μετά από μισό αιώνα πολιτικής κυριαρχίας.
Όλα ξεκίνησαν στις 27 Νοεμβρίου όταν μία ισλαμιστική ομάδα, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) κατάφερε να καταλάβει το Χαλέπι, την πολυπληθέστερη πόλη της χώρας. Λίγες ημέρες αργότερα οι αντάρτες εισέβαλαν στη Χάμα και τη Χομς, δύο άλλες μεγάλες πόλεις.
Μέχρι το Σάββατο (07/12), οι αντάρτες είχαν περικυκλώσει τη Δαμασκό, ενώ την επόμενη μέρα, μέσα σε λίγες ώρες από τη φυγή του, αντάρτες υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Ha’yat Tahrir al-Sham (HTS) κατέλαβαν την πρωτεύουσα Δαμασκό και δήλωσαν ότι η Συρία ήταν ελεύθερη από την τυραννία του.
Αργότερα, διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν πως η Ρωσία σχεδίασε την έξοδο του έκπτωτου ηγέτη από τη Συρία, κρατώντας τη μυστική ακόμη και από τους στενότερους συνεργάτες και τα μέλη της οικογένειας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άσαντ επιβιβάστηκε στο ιδιωτικό του τζετ από το αεροδρόμιο της Δαμασκού. Το αεροπλάνο κατευθύνθηκε προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου και χάθηκαν τα ίχνη του. Από ότι φαίνεται οι πιλότοι απενεργοποίησαν τον αναμεταδότη που παρακολουθεί τις πτήσεις και αναφέρει τη θέση τους στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας.
Το αεροπλάνο εξαφανίστηκε λίγο αφού έκανε αναστροφή πάνω από την πόλη Χομς – φαινομενικά κατά μήκος της διαδρομής προς τη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στη βορειοανατολική πόλη της Λαττάκειας. Στη συνέχεια, το προεδρικό τζετ πιστεύεται ότι προσγειώθηκε στη βάση, όπου ο Άσαντ μεταφέρθηκε σε ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο που πέταξε κάτω από τα ραντάρ με κατεύθυνση τη Μόσχα.