Δημοσιονομικό χώρο ενόψει ΔΕΘ αναζητά η Κυβέρνηση – Τι θα γίνει με τα επιδόματα
Το στίγμα της φετινής ΔΕΘ μεταφέρουν τα κυβερνητικά στελέχη δύο εβδομάδες πριν την άνοδο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Όπως λένε αυτή «θα είναι μια ΔΕΘ “δουλειάς”, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές παραμέτρους και παράλληλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και πρέπει να επιλυθούν».
«Τριετία μεταρρυθμίσεων»
Σε αντίθεση με παλαιότερα χρόνια αυτή τη φορά στην Κυβέρνηση τονίζουν πως δεν θα υπάρξει κάποιο «καλάθι παροχών» και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα τάξει πράγματα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν καθώς λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες και τις “οροφές” που έχει η χώρα για δαπάνες.
Οι όποιες ανακοινώσεις γίνουν από τον Πρωθυπουργό θα γίνουν με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια τονίζουν στελέχη του Μαξίμου, καθώς σύμφωνα με την πρόταση της Ε.Ε.. οι δαπάνες του 2025 μπορεί να αυξηθούν κατά 3 δις ευρώ σε σχέση με το 2024, και γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν περισσότερο.
Ωστόσο το 2025 θα πρέπει να δοθούν περίπου 850 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες, κυρίως λόγω παραλαβής των Belharra, 1 δις. τακτικών δαπανών, κυρίως για υγεία και παιδεία, 1 δις αυξήσεις για τις συντάξεις, άρα συνολικά σχεδόν 3 δις και πλέον όπως λένε κυβερνητικές πηγές “αναζητείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν επιπλέον δαπάνες”.
Επομένως στη ΔΕΘ αυτό που θα ακούσουν οι πολίτες θα είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα, “έχουμε μπροστά μας 3 «καθαρά» χρόνια, χωρίς άλλες εκλογικές διαδικασίες μέχρι το 2027 για να προχωρήσουμε ζητήματα” έλεγαν στο CNN Greece από την Κυβέρνηση.
Δραστικές αλλαγές στα επιδόματα
Κεντρική κυβερνητική φιλοσοφία είναι πως τα επιδόματα θα πρέπει να πιάνουν τόπο και στόχος είναι να στηρίζουν πραγματικά τους πιο αδύναμους. Για τα κοινωνικά επιδόματα (μεταξύ αυτών και για το επίδομα ανεργίας) θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές στον τρόπο που δίνονται.
Για το επίδομα ανεργίας στόχος είναι να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο εργασίας, ειδικά σε μια περίοδο που η μείωση της ανεργίας είναι αισθητή – για πρώτη φορά μετά από χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες περιορίστηκε σε μονοψήφιες τιμές υπογραμμίζεται.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο η ανεργία μειώθηκε στο 9,6% από 17,5% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ο αριθμός των απασχολούμενων την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 405.000 άτομα φτάνοντας στα 4.293.000 άτομα από 3.898.000 το 2019.
Και ενώ από το 2019 έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας και οι αριθμοί της αγοράς εργασίας αρχίζουν να επανέρχονται στα προ κρίσης επίπεδα η κρατική δαπάνη για τα επιδόματα βαίνει αυξανόμενη.
Στο πλαίσιο αυτό το επίδομα εργασίας θα έχει α) ένα σταθερό τμήμα, β) ένα μεταβλητό που θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο με βάση τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές του (όσο περισσότερο εισφέρει ένας εργαζόμενος στο σύστημα, τόσο μεγαλύτερο ποσό θα δικαιούται) και γ) θα περιλαμβάνει και πρόσθετα ποσά.
Επιπλέον θα «διορθωθούν» οι προϋποθέσεις ένταξης στην περίμετρο του επιδόματος ανεργίας που τροποποιήθηκε επί κορονοϊού, το 2020 ώστε να κλείσουν «παράθυρα», με εργαζόμενους που εργάζονται για κάποιους μήνες και στη συνέχεια «μετακινούνται» στο επίδομα ανεργίας, ενώ παράλληλα κάνουν ευκαιριακές δουλειές, πολλές φορές με «μαύρες» αμοιβές.
Αύξηση στο επίδομα τέκνων
Ανακοινώσεις θα υπάρξουν και για όλα τα υπόλοιπα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα – στόχος η πιο στοχευμένη απονομή τους, γι’ αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Άρα αναμένονται διορθώσεις στην περίμετρο των δικαιούχων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις π.χ. στο επίδομα τέκνων θα υπάρξει και ονομαστική αύξηση του ποσού.
Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Πρωθυπουργός
Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής η Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και η ψηφιακή πλατφόρμα για τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης erga.gov.gr.
Θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη – σε όλα τους τα στάδια – με στόχο να αυξάνεται η λογοδοσία προς τους πολίτες και η διαφάνεια, ενώ θα αποτυπώνεται και ο στόχος της διπλής σύγκλισης – της σύγκλισης δηλαδή της Ελλάδας με την Ευρώπη και της Περιφέρειας με την Αττική ενώ θα ακολουθήσουν επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος εν όψει της ΔΕΘ.