Οικονομία

Δημόσιο: Μέχρι και το 15% του μισθού μπορεί να φτάσει το bonus παραγωγικότητας

Bonus παραγωγικότητας που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 15% του μισθού του εργαζομένου περιλαμβάνει το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων. Η ενίσχυση αυτή, μαζί με την στοχοθεσία και την αναβάθμιση του ρόλου των προϊσταμένων σε «managers» φαίνεται πως είναι οι βασικοί πυλώνες του νέου νομοσχεδίου που έθεσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών. 

Το μέτρο στην πιλοτική του εφαρμογή είχε προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ και αφορούσε, μεταξύ άλλων, τους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Ταμείου Ανάκαμψης και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, καθώς και εργαζόμενους που σχεδιάζουν τους ετήσιους στόχους των υπουργείων.

Από 1η Ιανουαρίου 2025 στο μέτρο εντάσσονται εν δυνάμει όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ, εφόσον έχουν προβεί σε ολοκληρωμένη εφαρμογή της διαδικασίας στοχοθεσίας και αξιολόγησης, με αποτέλεσμα ο σχετικός ετήσιος προϋπολογισμός να αυξάνεται στα 40 εκατ. ευρώ.

Ποιοι θα πάρουν το bonus παραγωγικότητας

Το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής εφαρμόζεται στους μόνιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.), καθώς και στο ένστολο προσωπικό του δημόσιου τομέα, το οποίο, λόγω αρμοδιότητας, υλοποιεί συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚΥΠ).

Αυτό σημαίνει πως αφορά όλους τους υπάλληλους φορέων που υπάγονται στην στοχοθεσία – αξιολόγηση, όπως π.χ. Υπουργεία, δήμοι και περιφέρειες, νοσοκομεία, μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων διενεργείται από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης, της οποίας οι οργανικές μονάδες εμπλέκονται στην πλήρη επίτευξη του επιλεγέντος προς ανταμοιβή στόχου, σε συνεργασία με τους προϊσταμένους αυτών.

Παράλληλα, προκειμένου το μπόνους παραγωγικότητας να μην αποκτήσει «επιδοματικό» χαρακτήρα καθορίζεται ελάχιστο ποσό ανταμοιβής ανά υπάλληλο και ανώτατος αριθμός δικαιούχων υπαλλήλων ανά φορέα.

Επιπλέον σημειώνεται πως:

  • Το 40% του ποσού ανταμοιβής κατανέμεται ισομερώς στους δικαιούχους υπαλλήλους και το 60% κατανέμεται μη οριζόντια και σε συνάρτηση με την προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου.
  • Οι δικαιούχοι υπάλληλοι μπορούν να λάβουν χρηματική ανταμοιβή έως το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους.
  • Ο προϋπολογισμός για τις χρηματικές ανταμοιβές, σύμφωνα με το νέο σύστημα, ανέρχεται συνολικά σε 40 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

Ποιοι θα λάβουν μη χρηματικές ανταμοιβές

  • Οι μη χρηματικές ανταμοιβές χορηγούνται εφάπαξ, ετησίως, σε υπαλλήλους που έχουν συμβάλει στην πλήρη επίτευξη στόχων και δεν έχουν λάβει χρηματική ανταμοιβή.
  • Χορηγούνται κατόπιν εμπεριστατωμένων εισηγήσεων των άμεσων προϊσταμένων των υπαλλήλων.
  • Μπορούν να έχουν για παράδειγμα τη μορφή συμμετοχής σε ειδικά προγράμματα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από φορείς δημόσιας διοίκησης στο εξωτερικό.

Πότε θα «πληρώνεται» η ανταμοιβή ανά φορέα

  1. Έως το τέλος Φεβρουαρίου του έτους που έπεται του έτους αναφοράς, οι φορείς ενημερώνουν το Πληροφοριακό Σύστημα για την Υποστήριξη της Στοχοθεσίας και Αξιολόγησης καθώς και το Πληροφοριακό Σύστημα Κινήτρων και Ανταμοιβής με το αναγκαίο για την έκδοση της βεβαίωσης πλήρους επίτευξης των επιλεγέντων προς ανταμοιβή στόχων του επόμενου εδαφίου υλικό τεκμηρίωσης και, ιδίως, με τις τιμές των δεικτών μέτρησης αυτών.
  2. Έως τη 10η Μαρτίου του έτους που έπεται του έτους αναφοράς, η Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής, μετά από εισήγηση του Τμήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής, εκδίδει «Βεβαίωση Επίτευξης Στόχων Φορέα», όπου βεβαιώνονται οι επιλεγέντες προς ανταμοιβή στόχοι για τους οποίους σημειώθηκε πλήρης επίτευξη. Ειδικά για την έκδοση της ανωτέρω βεβαίωσης που αφορά στους επιλεγέντες προς χρηματική ανταμοιβή στόχους των φορέων, απαιτείται η προηγούμενη πιστοποίηση πλήρους επίτευξης από τον κατά περίπτωση αρμόδιο Υπουργό.
  3. Έως το τέλος Μαρτίου του έτους που έπεται του έτους αναφοράς, η Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής μετά από εισήγηση του Τμήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής, εισηγείται προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και τον αρμόδιο για τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Υπουργό, ως προς:
  • τους δικαιούχους φορείς, οι οποίοι έχουν προβεί σε ολοκληρωμένη εφαρμογή της διαδικασίας στοχοθεσίας και αξιολόγησης.
  • το ποσό της ανταμοιβής ανά δικαιούχο φορέα




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button