Διχασμένη η επιστημονική κοινότητα για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη
![](https://kontasas.gr/wp-content/uploads/2025/02/803e2332-AP25034443061621-og-780x470.jpg)
Διαφορετικές εκτιμήσεις παρουσιάζουν οι επιστήμονες αναφορικά με την έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται εδώ και μέρες στη Σαντορίνη, καθώς ενώ ορισμένοι κάνουν λόγο για ένα φυσιολογικό φυσικό φαινόμενο, κάποιοι άλλοι αναφέρονται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.
Όπως συνηγορούν όλοι οι σεισμολόγοι πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και όσο ο χρόνος περνά δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πληρέστερης εικόνας της σεισμικής ακολουθίας.
«Τίποτε φυσιολογικό»
Ωστόσο, όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς, «δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ γιατί δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό που συμβαίνει είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που θα έχει αυξομειώσεις».
Για ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο κάνει λόγο και ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.
«Αυτό το φαινόμενο δεν το έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωλογίας – Γεωφυσικής Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε στον «απόηχο» των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (10/2) πως πλέον «έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας».
Απεναντίας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε πως η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες» αλλά «είναι μια κλασική σμηνοσειρά, η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς».
«Είναι μία εικόνα που είχαμε προδιαγράψει στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου, ότι θα έχουμε μία μακρόσυρτη ουσιαστικά σεισμική ακολουθία με μεγέθη τα οποία δεν θα είναι μεγάλα, δεν θα πάμε πάνω από 5,5 και η οποία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες» επεσήμανε.
Νωρίτερα μιλώντας στο CNN Greece ο καθηγητής σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Καβύρης, συνηγορεί πως επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της σμηνοσειράς, ωστόσο δεν αποκλείει και το σενάριο ενός κύριου σεισμού στα ανοικτά των Κυκλάδων που μπορεί να φτάσει τα 6 Ρίχτερ.
Αντίστοιχα, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΑΓΜΕ, Διονύσιος Γκούτης μιλώντας στο μέσο σημείωσε πως εάν κάτι έχει σημασία να επισημανθεί, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι εν τέλει «όλα αυτά τα φαινόμενα είναι συνηθισμένα σε ένα έντονα γεωλογικό και γεωδυναμικό περιβάλλον όπως της Ελλάδος. Είναι σημαντικό ο κόσμος να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία όσα συμβαίνουν και να ακολουθεί τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι παρακολουθούν τα φαινόμενα και έχουν σαν απόλυτο γνώμονα την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής».