Επικαιρότητα

Δούκας: «Θέλουμε μια Αθήνα με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα οχήματα»

Το μήνυμα ότι η Αθήνα μπορεί να γίνει μία καλύτερη και πιο λειτουργική πόλη χωρίς αυτοκίνητα, έστειλαν το Σαββατοκύριακο (21/-22/9) χιλιάδες Αθηναίοι και επισκέπτες οι οποίοι συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή «Αθηνάς Χωρίς Αυτοκίνητο», που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων.

Επί ένα 24ωρο, η οδός Αθηνάς, από το ύψος της Ευριπίδου μέχρι την Ερμού, μετατράπηκε σε έναν δρόμο γιορτής, στον οποίο δεν είχαν καμία θέση τα αυτοκίνητα, αλλά μόνο τα ποδήλατα, τα πατίνια και τα ρόλερς.

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε περισσότερες από 20 εντυπωσιακές εκδηλώσεις, από τις 8 το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τις 8 το βράδυ της Κυριακής.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, τόνισε: «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Αθήνα από μία πόλη αυτοκινητοκεντρική σε ανθρωποκεντρική. Η «Αθηνάς Χωρίς Αυτοκίνητο» είναι μόνο η αρχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μια πόλη όπου ο δημόσιος χώρος θα ανήκει σε όλους, που θα βασίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ποδήλατα και σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Θέλουμε μια Αθήνα με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα οχήματα».

Συναυλία στο πλαίσιο των δράσεων «ΑΘΗΝΑ Χωρίς Αυτοκίνητο»

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε. Ιωάννης Γεώργιζας, ανέφερε: «Για ένα 24ωρο, η Αθήνα έγινε μία πόλη περισσότερη φιλική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, στέλνοντας από την οδό Αθηνάς ένα δυνατό μήνυμα υπέρ της πράσινης και βιώσιμης μετακίνησης. Ευχαριστούμε θερμά τις Αθηναίες και τους Αθηναίους που άφησαν το αυτοκίνητό τους και πήραν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να έρθουν στο Μοναστηράκι και να γίνουν μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής».

Πάνω από 15.000 Αθηναίοι και Αθηναίες στις εκδηλώσεις

Στις εκδηλώσεις «Αθηνάς Χωρίς Αυτοκίνητο» συμμετείχαν περισσότερα από 15.000 άτομα από όλες τις ηλικίες. Για πρώτη φορά, κάτοικοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια ομαδική «πατινοδρομία» η οποία άνοιξε τις εκδηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου. Μικροί και μεγάλοι διέσχισαν την οδό Μητροπόλεως με ποδήλατα, πατίνια, σκέιτ και ρόλερς, από το Σύνταγμα έως την οδό Αθηνάς. Εκεί, η βραδιά συνεχίστηκε με ένα μεγάλο street party με τη μουσική κολεκτίβα «Αγία Φανφάρα» που ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους με τους δυνατούς βαλκανικούς ρυθμούς της.

xarhs doukas, xaris doukas

Ο Χάρης Δούκας στις εκδηλώσεις «Αθήνα Χωρίς Αυτοκίνητο»

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Μετά τα μεσάνυχτα η οδός Αθηνάς, στο σημείο μεταξύ Ερμού και Ευριπίδου, μετατράπηκε σε έναν υπαίθριο κινηματογράφο στον οποίο προβλήθηκαν οι κλασικές ταινίες «Τα φώτα της πόλης» και «Τα φτερά του έρωτα», σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας, συνοδεία ζωντανής κλασικής μουσικής και παρουσία εκατοντάδων θεατών. Λίγο πριν το ξημέρωμα, ο αφηγητής Ταξιάρχης Μπεληγιάννης διηγήθηκε ξεχωριστές ιστορίες για ενηλίκους.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, η ορχήστρα De Prοfundis Ensemble παρουσίασε μερικά από τα πιο γνωστά έργα της κλασικής μουσικής, ενώ η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ιστορικής Ανάδειξης της Πόλης των Αθηνών, Άρτεμις Σκουμπουρδή αφηγήθηκε την ιστορία των κτιρίων της οδού Αθηνάς σε μία ξεχωριστή ξενάγηση.

Εκπαιδευτικές δράσεις, DJs, συναυλίες

Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε σειρά εκπαιδευτικών δράσεων μεταξύ των οποίων εργαστήριο κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά, bike workshop (αγώνες ισορροπίας με ποδήλατο), bike art για παιδιά και ενήλικες, face painting, αφήγηση παραμυθιών για παιδιά, βιωματικές δραστηριότητες και θεατρικό παιχνίδι με θέμα την εναλλακτική μετακίνηση. Ο Dinoverse, η γνωστή μασκότ του Kids Radio, περιηγήθηκε κατά μήκος της οδού Αθηνάς προσφέροντας χαρά στους μικρούς συμμετέχοντες, ενώ η Kids Radio Band παρουσίασε ένα ζωντανό μουσικό πρόγραμμα για παιδιά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, DJs από ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης πλαισίωσαν τη γιορτή με τις μουσικές επιλογές τους, ενώ κατά τη διάρκεια της γιορτής πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια εκμάθησης σκέιτ και ρόλερ, καθώς και αγώνας βραδυπορίας με ποδήλατα.

Το 24ωρο των εκδηλώσεων έκλεισε με μια μεγάλη συναυλία από τους Locomondo, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά συγκροτήματα που ξεσήκωσαν τους χιλιάδες συμμετέχοντες κάτω από τη σκηνή, στο κέντρο της Αθήνας.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button