Κόσμος

Δραματικές εξελίξεις στον Λίβανο: «Πρόβα» χερσαίας επιχείρησης κάνει το Ισραήλ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ με «πλήρη ισχύ», ενώ ο υπουργός Άμυνας του ισραήλ συναντήθηκε με στρατιωτικούς αξιωματούχους για να «εγκρίνουν τις προγραμματισμένες επιχειρήσεις στα βόρειο τμήμα», στα σύνορα με το Λίβανο.

Ακόμα και ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ, Χέρτσι Χαλέβι προετοίμασε σήμερα το στρατό για το ενδεχόμενο της χερσαίας επιχείρησης στο Λίβανο.

Σε κάθε περίπτωση στόχος του Ισραήλ σε μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση είναι η δημιουργία ασφαλούς ζώνης 30 χιλιομέτρων στο έδαφος του Λιβάνου, από όπου φαίνεται να χτυπά το Ισραήλ.

«Έτοιμη» η Πολεμική Αεροπορία να υποστηρίξει χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία θα αποτρέψει κάθε μεταφορά όπλων από το Ιράν προς τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και προετοιμάζεται για να υποστηρίξει τα στρατεύματα σε ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον του λιβανέζικου κινήματος, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας του Ισραήλ.

«Θα αποτρέψουμε κάθε απόπειρα μεταφοράς όπλων από το Ιράν στον Λίβανο», τόνισε ο υποπτέραρχος Τομέρ Μπαρ. «Η αισιοδοξία του Νασράλα πηγάζει από τις προμήθειες που στέλνει το Ιράν» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

«Προετοιμαζόμαστε από κοινού με τη Βόρεια Διοίκηση για μια χερσαία επιχείρηση. Είμαστε έτοιμοι, σε περίπτωση που διαταχθεί. Είναι μια απόφαση που ανήκει στους ανωτέρους μας», είπε κατά την ομιλία του σε οπλίτες, βίντεο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τη Χεζμπολάχ με «πλήρη ισχύ»

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου «με πλήρη ισχύ» έως ότου οι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.

Ο Νετανιάχου έκανε τη δήλωση στους δημοσιογράφους όταν προσγειώθηκε σε αμερικανικό έδαφος πριν από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Ο στρατός έχει «επιπλέον αποστολές να ολοκληρώσει»

Την ίδια στιγμή ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοαβ Γκαλάντ είπε ότι ο στρατός έχει «επιπλέον αποστολές να ολοκληρώσει» στον αγώνα του κατά της Χεζμπολάχ.

«Έχουμε να ολοκληρώσουμε πρόσθετες αποστολές προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ στα σπίτια τους. Θα συνεχίσουμε να απομακρύνουμε τη Χεζμπολάχ», είπε.

Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι συναντήθηκε με ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους την Πέμπτη για να «εγκρίνει τις προγραμματισμένες επιχειρήσεις στο πεδίο του βορρά», αναφερόμενος στο τμήμα του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

«Συνεχίζουμε εξολοθρεύοντας τρομοκράτες της Χεζμπολάχ, διαλύοντας την επιθετική υποδομή της Χεζμπολάχ και καταστρέφοντας πυραύλους», είπε ο Γκάλαντ.

Χαλέβι: «Οι στρατιωτικές σας μπότες, θα μπουν στο εχθρικό έδαφος»

Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ είπε στα στρατεύματα την Τετάρτη ότι οι αεροπορικές επιδρομές του στον Λίβανο στοχεύουν να καταστρέψουν την υποδομή της Χεζμπολάχ και να ανοίξουν το δρόμο για μια πιθανή χερσαία εισβολή από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Χτυπάμε όλη μέρα», είπε ο επικεφαλής του στρατού του Ισραήλ, Χέρτσι Χαλέβι, στα στρατεύματα κατά την επίσκεψή του στα βόρεια σύνορα της χώρας με τον Λίβανο.

«Αυτό είναι τόσο για να προετοιμάσει το έδαφος για την πιθανή είσοδό σας όσο και για να συνεχίσει να υποτιμά τη Χεζμπολάχ».

Ο στόχος της εισβολής είναι να επιτραπεί στους δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που έχουν εκτοπιστεί από διασυνοριακά πυρά στο βόρειο τμήμα της χώρας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είπε ο Χαλέβι.

«Για να το πετύχουμε αυτό, προετοιμάζουμε τη διαδικασία ενός ελιγμού», είπε. «Σημαίνει ότι οι στρατιωτικές σας μπότες, θα μπουν στο εχθρικό έδαφος, θα μπουν σε χωριά που η Χεζμπολάχ έχει προετοιμάσει ως μεγάλα στρατιωτικά φυλάκια».

Η είσοδος στον Λίβανο «θα τους δείξει τι σημαίνει να αντιμετωπίζεις μια επαγγελματική, εξαιρετικά εξειδικευμένη και έμπειρη δύναμη στη μάχη», είπε ο Χαλέβι.

Στο κενό η πρόταση εκεχειρίας – Διαψεύδουν Λίβανος, Ισραήλ

Λίγο μετά τη διαταγή Νετανιάχου προς τον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει τον πόλεμο απορρίπτοντας πλήρως τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου αντίστοιχα αρνείται την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για κατάπαυση του πυρός.

Την ώρα που οι ταξιαρχίες του ισραηλινού στρατού μοιάζουν να βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη στο πλαίσιο μιας πιθανής χερσαίας επίθεσης στον Λίβανο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν αποδέχεται τις αμερικανικές προτροπές για «πάγωμα» της εισβολής που θα μπορούσε να επεκτείνει τον πόλεμο σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν διατυπώσει πρόταση για 21ήμερη κατάπαυση πυρός, ώστε να δοθεί χρόνος για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην κρίση, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να μπορεί να εφαρμοστεί, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο Λίβανος μετά το Ισραήλ αρνείται την πρόταση 21 ημερών για εκεχειρία

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι διέψευσε τις πληροφορίες ότι συμφώνησε σε εκεχειρία για τον Λίβανο, μια πρόταση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Δημοσιεύματα υποστήριξαν νωρίτερα ότι ο Μικάτι υπέγραψε πρόταση κατάπαυσης του πυρός μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και Amos Hochstein στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το γραφείο του Μικάτι ωστόσο, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως χαιρέτισε τη δήλωση των ΗΠΑ σχετικά με την πρόταση-πλαίσιο, αλλά η εφαρμογή της θα πρέπει να γίνει μέσω μιας «ισραηλινής δέσμευσης» στα διεθνή ψηφίσματα.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει σχολιάσει την πρόταση ούτε την έχει αποδεχθεί.

Αντίστοιχα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου διέψευσε τις αναφορές για επικείμενη κατάπαυση του πυρός, δηλώνοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει καν απαντήσει στην πρόταση.

Δεν υπάρχει ακόμη «επίσημη διαμεσολάβηση» για κατάπαυση πυρός, λέει το Κατάρ

Στο μεταξύ, το Κατάρ, μία ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι πρότειναν εκεχειρία 21 ημερών για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, δηλώνει ότι δεν υπάρχει «επίσημη διαμεσολάβηση» μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Αλ Ανσάρι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε τώρα να πούμε ότι υπάρχει μια επίσημη γραμμή διαμεσολάβησης, μάλλον ότι όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί», δήλωσε.

Η αραβική χώρα του Κόλπου ήταν ένας από τους πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ που ενέκριναν το πλαίσιο για μια εκεχειρία Χεζμπολάχ-Ισραήλ που προτάθηκε την Τετάρτη.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης διαβεβαίωσαν ότι η πρόταση για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο θα μπορούσε να «ανοίξει διπλωματικό χώρο» και να «κινητοποιήσει» μια αδιέξοδη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο Αλ Ανσάρι δήλωσε ότι δεν υπάρχει «άμεση συσχέτιση» μεταξύ των συνομιλιών για πιθανή εκεχειρία στη Γάζα και τον Λίβανο και ότι η εκεχειρία 21 ημερών στον Λίβανο προτάθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Το Κατάρ, μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, μεσολαβεί στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

IDF: Νεκρός ο επικεφαλής αεροπορικής μονάδας της Χεζμπολάχ

Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο επικεφαλής μιας από τις αεροπορικές μονάδες της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε μετά από επίθεση σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Σε ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στο Χ, οι IDF αναφέρουν ότι «μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στη Βηρυτό και σκότωσαν τον Μοχάμεντ Χουσεΐν Σουρούρ».

Η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη σχολιάσει. Οι IDF λένε ότι ο Σουρούρ εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1980 και «διέταξε» πολλές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο το Ισραήλ.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button