Εκλογές στη Γερμανία: Η «ακτινογραφία» της κάλπης – Πώς ψήφισαν ανά ηλικία, φύλο, εκπαίδευση
Με ποσοστό ρεκόρ 83,5%, το υψηλότερο από την ενοποίηση το 1990, οι Γερμανοί έδωσαν το παρών στις κάλπες αναδεικνύοντας πρώτο τον συνδυασμό της Χριστιανικλης Ένωσης (CDU/SCU) στις πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου.
Εκτός από το κεντροδεξιό κόμμα, που επιβεβαίωσε τον κραταιό ρόλο του στην πολιτική ζωή της χώρας, σημαντική ενίσχυση είδε το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» AfD, που διπλασίασε τα ποσοστό του , ενώ SPD και «Πράσινοι» ήταν οι μεγάλοι χαμένοι της βραδιάς.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το πώς κατανεμήθηκαν οι ψήφοι των Γερμανών ανάλογα με το φύλο, τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες, με τις διακυμάνσεις να δίνουν τον «τόνο» των τελικών αποτελεσμάτων.
Οι μετακινήσεις μεταξύ των κομμάτων
Μια από τις πιο σημαντικές μετακινήσεις που καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα ήταν αυτή από το SPD προς τη κεντροδεξιά συμμαχία CDU/CSU, με τους τελευταίους να «μαζεύουν» περίπου δύο εκατομμύρια ψήφους από τους Σοσιαλδημοκράτες.
Το Κόμμα της Αριστεράς επωφελήθηκε από τη μετανάστευση ψηφοφόρων τόσο από το SPD όσο και από τους Πράσινους, προσθέτοντας 560.000 και 700.000 ψήφους αντίστοιχα.
«Αντισυστημικά» ψηφίζουν οι νέοι
Σε ότι αφορά τον ηλικιακό παράγοντα της ψήφου, οι νέοι μεταξύ 18 και 24 ετών φαίνεται πως κινήθηκαν εκτός των παραδοσιακών επιλογών και με «αντισυστημική» διάθεση, προτιμώντας σε ποσοστό 25% την Αριστερά και κατά 21% το AfD.
Τα πιο παραδοσιακά κόμματα του SPD και του CDU έλαβαν ορισμένες από τις χαμηλότερες αποδόσεις ψηφοφόρων από νεότερους ψηφοφόρους (12% και 13% αντίστοιχα).
Οι Πράσινοι, άλλοτε πρωτοπόροι στην ψήφο των νέων (11%), είχαν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ψήφων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Από την άλλη πλευρά, οι ψηφοφόροι άνω των 60 ετών προτίμησαν να ψηφίσουν SPD και CDU.
Πώς ψήφισαν άνδρες και γυναίκες
Σε ό,τι αφορά το έμφυλο στοιχείο, οι άνδρες τείνουν να ψηφίζουν πιο συντηρητικά από τις γυναίκες, ψηφίζοντας πιο συχνά για το CDU και το AfD, ενώ οι γυναίκες έτειναν να ψηφίζουν περισσότερο για το SPD, τους Πράσινους και το Αριστερό Κόμμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η διαφορά των ψήφων ανάλογα με το φύλο κυμάνθηκε σε μερικές μόνο ποσοστιαίες μονάδες, εκτός από την περίπτωση του AfD.
Συγκεκριμένα, το χάσμα μεταξύ των φύλων μεταξύ ανδρών και γυναικών που ψήφισαν υπέρ του AfD ήταν 7%. Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων για τα υπόλοιπα κόμματα ήταν μόνο 2-3%.
Ο παράγοντας εκπαίδευση
Τέλος, διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν και σε ό,τι αφορά τη βαθμίδα εκπαίδευσης των ψηφοφόρων.
Οι ψηφοφόροι χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση ήταν πιο πιθανό να ψηφίσουν συντηρητικά, με το CDU (32%) και το AfD (28%) να είναι οι πρώτες τους προτιμήσεις, και το SPD να ακολουθεί (20%). Σημειώνεται πως τα άτομα με βασικό μορφωτικό επίπεδο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ψηφίσουν AfD σε σχέση με τα άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι Γερμανοί ψηφοφόροι με υψηλότερα πτυχία είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να ψηφίσουν για τους Πράσινους (19%) και το Αριστερό Κόμμα (11%) σε σύγκριση με εκείνους που έχουν λάβει τη βασική εκπαίδευση.