Κόσμος

Εκλογές στη Γεωργία: «Εξαιρετικά ανησυχητικές» πράξεις βίας καταγγέλλει η πρόεδρος της χώρας

«Εξαιρετικά ανησυχητικές» πράξεις βίας στο περιθώριο των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα και αναμένεται να καθορίσουν το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της Γεωργίας καταγγέλλει η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία τηρεί φιλοδυτική στάση και βρίσκεται σε ρήξη με την κυβέρνηση της χώρας της.

«Θέλω να επισημάνω τα εξαιρετικά ανησυχητικά περιστατικά βίας που συμβαίνουν σε πολλά εκλογικά κέντρα», καταγγέλλει σε μήνυμά της στα κοινωνικά δίκτυα.

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Ιντερνετ δείχνουν βίαιες συμπλοκές στο περιθώριο της ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να κερδίσει το Γεωργιανό Όνειρο, το συντηρητικό κόμμα του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος εδώ και περίπου δέκα χρόνια κινεί τα νήματα της εξουσίας σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία με τους τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους.

Μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνασπίστηκαν ενόψει των εκλογών είναι το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίο εκτίει ποινή φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας και θεωρείται ορκισμένος εχθρός του Ιβανισβίλι.

Δύσκολη η πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος

Ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, με πολλούς ψηφοφόρους να δηλώνουν αναποφάσιστοι ή να αρνούνται να αποκαλύψουν την προτίμησή τους.

Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει τις πιθανότητες της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ, έναν στόχο τον οποίο η χώρα έχει εγγράψει στο Σύνταγμά της.

«Αν το κυβερνών κόμμα προσπαθήσει να παραμείνει (στην εξουσία) ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, υπάρχει κίνδυνος μετεκλογικών ταραχών», προειδοποίησε η ειδικός Γκέλα Βασαντζέ του Κέντρου Στρατηγικής Ανάλυσης για τη Γεωργία.

Από την πλευρά του ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης έχει δεσμευθεί, σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές, να προχωρήσει σε εκλογικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις και να καταργήσει νόμους που υιοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση σχεδιάζει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις της και στη συνέχεια να οργανώσει νέες εκλογές οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα τη βούληση των ψηφοφόρων.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button