Οικονομία

Εν αναμονή κυβερνητικής παρέμβασης για τα δάνεια με ελβετικό φράγκο – Ποιο είναι το πρόβλημα

Για τα δάνεια με ελβετικό φράγκο, μίλησε το πρωί της Τετάρτης 22/1 ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για τους δανειολήπτες που πληρώνουν ακριβά, λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, οι τράπεζες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και – μέχρι στιγμής – προτείνουν στους πελάτες τους δύο λύσεις:

  • Η πρώτη έχει να κάνει με την χρήση του εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού που έχει τεθεί τους τελευταίους μήνες σε εφαρμογή.
  • Η δεύτερη λύση που προσφέρεται δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να μετατρέψουν το δάνειό τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ (με τη σημερινή ισοτιμία) με σταθερό επιτόκιο για τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει πως ο δανειολήπτης θα πρέπει να πάρει πάνω του την «χασούρα» που προέκυψε λόγω της ισοτιμίας.

«Μιλάμε ουσιαστικά για 60.000-70.000 δάνεια. Αν πολλαπλασιάσουμε επί 3 που είναι το νοικοκυριό, μιλάμε περίπου 200.000 συμπολίτες μας που αγωνιούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για το ζήτημα αυτό.

Έχουμε πει ότι θα έρθει μια παρέμβαση ούτως ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δανειακές ανάγκες που απορρέουν λόγω του ελβετικού φράγκου», εξήγησε ο κ. Τσάπαλος.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να παρουσιάσουμε το σχέδιο μας, αλλά χρονικά δεν μπορώ να πω» σημείωσε, αν και άνθρωποι της αγοράς είναι αισιόδοξοι πως θα δοθεί λύση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα

Την περίοδο των ετών 2006-2008 χιλιάδες Έλληνες έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά και η ισοτιμία με τα εθνικά νομίσματα ευνοϊκή.

Τότε, η ισοτιμία των δύο νομισμάτων ανερχόταν στο 1,6, αυτό σημαίνει πως με 1 ευρώ αγόραζε, ο δανειολήπτης «αγόραζε» 1,6 ελβετικά φράγκα.

Η ισοτιμία αυτή άλλαξε «κλίμακα» αρκετές φορές από τότε και έφτασε σήμερα να διαμορφώνεται σχεδόν στο 1 προς 1, με αποτέλεσμα πολλοί από τους δανειολήπτες να χρωστούν πάνω από 50% περισσότερο από το αρχικό κεφάλαιο του δανείου.

Η υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου «μεταφραζόταν» σε «περισσότερα ευρώ» για την κάθε μηνιαία δόση του δανειολήπτης, ενώ ταυτόχρονα αυξανόταν και η συνολική οφειλή του άληκτου κεφαλαίου του δανείου.

Σημειώνεται πως τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αφορούν περίπου 70.000 δανειολήπτες και 200.000 οικογένειες αν συνυπολογιστούν οι συνοφειλέτες και εγγυητές.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button