Κόσμος

Επίδειξη ισχύος τα αιματηρά πλήγματα της Ρωσίας – Κλυδωνισμοί στην ουκρανική κυβέρνηση

Ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η Ρωσία δεν θα άφηνε αναπάντητη την προέλαση των Ουκρανών στο Κουρσκ, όπως αποδείχτηκε από την πολύνεκρη επίθεση στην Πολτάβα, αλλά και στην Λβιβ.

Η Μόσχα σε μια επίδειξη δύναμης προχωρά σε νέα αιματηρά πλήγματα, κλιμακώνοντας τον πόλεμο, την ώρα που το Κίεβο πιέζει ακόμη περισσότερο τη Δύση για να μεταφέρει τη σύγκρουση στα ρωσικά εδάφη.

Το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεις που εκτοξεύθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης (4/9) επιβεβαιώνει πως η επίθεση στην Πολτάβα που κόστισε τη ζωή σε 41 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες ακόμη, ήταν μόνο η αρχή.

Το νέο σφυρόπημα στη Λβιβ αφήνει πίσω του τουλάχιστον -μέχρι στιγμής- επτά άτομα νεκρά, εκ των οποίων τα τρία είναι παιδιά. Ακόμη 23 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ άγνωστο παραμένει αν η λίστα με τα θύματα μεγαλώσει, όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Ζελένσκι: Πιέζει την Δύση για μεγάλου βεληνεκούς πλήγματα στα ρωσικά εδάφη

Μετά την νέα αυτή επίθεση, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε -εκ νέου- έκκληση τους δυτικούς συμμάχους του να βοηθήσουν στην αντιαεροπορική άμυνα και να επιτρέψουν μεγάλου βεληνεκούς πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

«Όποιος πείθει τους εταίρους να δώσουν στην Ουκρανία περισσότερες δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς για να απαντήσει όπως πρέπει στον τρόμο, εργάζεται για να εμποδίσει ακριβώς αυτού του είδους τα ρωσικά τρομοκρατικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με «επώδυνη» απάντηση προειδοποιεί τη Δύση η Μόσχα αν γίνει χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε ότι αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία τελικά τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, η απάντηση θα είναι άμεση και «εξαιρετικά επώδυνη».

«Χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας, δεν σκέφτονται καθόλου τους κινδύνους περαιτέρω επικίνδυνης κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ούτε στο πλαίσιο των δικών τους συμφερόντων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους ανεύθυνους πολιτικούς αυτού του είδους στην ΕΕ, το NATO και στο εξωτερικό: στην περίπτωση ανάλογων επιθετικών βημάτων από το καθεστώς του Κιέβου, η απάντηση της Ρωσίας θα ακολουθήσει αμέσως» απείλησε.

Τεκτονικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Και ενώ ο Ζελένσκι καλείται για διαχειριστεί ένα ακόμη πολύνεκρο χτύπημα, οι κλυδωνισμοί στον κυβερνητικό συσχετισμό είναι εμφανείς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, που αποτελούσε πρωταγωνιστικό στέλεχος της ουκρανικής κυνέρνησης υπέβαλε την παραίτησή του το πρωί της Τετάρτης (4/9). Έγινε ο τελευταίος ανώτατος αξιωματούχος που παραιτείται ενόψει ενός αναμενόμενου σημαντικού κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Ως κορυφαίος διπλωμάτης της Ουκρανίας, ο Κουλέμπα υπήρξε ένα εξέχον στέλεχος στην κυβέρνηση Ζελένσκι, όπως επισημαίνει το CNNi. Θεωρήθηκε ως ένας ικανός πολιτικός και ήταν ένα από τα ισχυρότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Ζελένσκι. Η προσφορά του να παραιτηθεί έρχεται εν όψει της αναμενόμενης επίσκεψης του προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτόν τον μήνα.

Η παραίτηση του Κουλέμπα όμως ήταν απλώς η πιο πρόσφατη σε μια «καταιγίδα» παραιτήσεων. Δύο αντιπρόεδροι της Ουκρανίας, τρεις υπουργοί, ο επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας και ένας ανώτατος αξιωματούχος του Προεδρικού Γραφείου του Ζελένσκι έχουν επίσης παραιτηθεί.

Ο Ζελένσκι δεν έχει δώσει ακόμη καμία εξήγηση για τον ανασχηματισμό, αλλά σε ομιλία του την Τρίτη (3/9) δήλωσε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι «εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία» και ως εκ τούτου «οι κρατικοί μας θεσμοί πρέπει να ανασυνταχθούν έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει σε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί».

Με νέο σχήμα στις ΗΠΑ

Ο ανασχηματισμός αυτός σημειώνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία. Τα στρατεύματά της, μετά την εισβολή στο Κουρσκ, έχουν αρχίσει να δέχονται νέες πιέσεις στο ανατολικό μέτωπο, ειδικά γύρω από τη στρατηγική πόλη Πόκροβσκ που βρίσκεται στο όριο να κατακτηθεί από τη Ρωσία.

Εκτιμάται, λοιπόν, ότι ο Ζελένσκι θέλει να έχει μια νέα ομάδα στο ταξίδι του στις ΗΠΑ αργότερα αυτόν τον μήνα, όπου αναμένεται να παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και να συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να παρουσιάσει στον Μπάιντεν ένα νέο «σχέδιο νίκης» από τέσσερα μέρη – χωρίς, όμως να δώσει λεπτομέρειες.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button