Επιστήμονες επιστράτευσαν την τεχνητή νοημοσύνη για να μάθουν αν οι κατσίκες υποφέρουν
Στην βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης προσφεύγουν επιστήμονες για να μπορούν να αναγνωρίσουν όταν κατσίκες είναι αγχωμένες ή υποφέρουν.
Το εργαλείο όχι μόνο θα μπορούσε να βελτιώσει την καλή διαβίωση των ζώων, αλλά να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων τρόπων φροντίδας των παιδιών και άλλων μη λεκτικών ασθενών, σύμφωνα με εκείνους που βρίσκονται πίσω από αυτό.
Συνήθως, η κατανόηση του εάν ένα ζώο πονάει ή υποφέρει μπορεί να είναι δύσκολη και βασίζεται στην τεχνογνωσία των κτηνιάτρων. Συχνά η επιδιόρθωση για ένα ιατρικό πρόβλημα μπορεί να είναι απλή – αλλά μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να γνωρίζουμε τι χρειάζεται να γίνει.
Το σύστημα δημιουργήθηκε τραβώντας τα πρόσωπα των κατσικιών που πονούσαν και άλλων που ήταν άνετα. Αυτά τα βίντεο στη συνέχεια τροφοδοτήθηκαν σε ένα σύστημα μηχανικής μάθησης που διδάχθηκε για να μπορεί να εντοπίζει εκείνες τις κατσίκες που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο.
Το σύστημα ήταν μεταξύ 62% και 80% ακριβές στην αναγνώριση των προσώπων των κατσικιών που πονούσαν, σύμφωνα με τους ερευνητές του. Ελπίζουν όμως ότι θα βελτιωθεί.
Μέχρι στιγμής, έχει δοκιμαστεί μόνο σε 40 κατσίκες. Αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε διαφορετικά είδη ζώων.
«Αν λύσουμε το πρόβλημα με τα ζώα, μπορούμε επίσης να λύσουμε το πρόβλημα για τα παιδιά και άλλους μη λεκτικούς ασθενείς», δήλωσε η Λουντοβίκα Κιαβατσίνι από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
«Δεν είναι μόνο ένα ζήτημα καλής διαβίωσης των ζώων», είπε. «Ξέρουμε επίσης ότι τα ζώα που πονούν δεν παίρνουν βάρος και είναι λιγότερο παραγωγικά. Οι αγρότες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την ανάγκη ελέγχου του οξέος και χρόνιου πόνου στα ζώα».
Η εργασία αναφέρεται σε μια νέα εργασία, «Αυτόματη πρόβλεψη οξέος πόνου σε οικόσιτες κατσίκες χρησιμοποιώντας μοντέλα βασισμένα σε βαθιά μάθηση σε εγγραφές βίντεο», που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.