Οικονομία

Επιστρέφουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Πόσα θα πληρώσουμε

Στα 138 ευρώ ανά μεγαβατώρα έκλεισε η μέση τιμή του ρεύματος για τον Νοέμβριο, καταγράφοντας αύξηση άνω του 52% από την μέση τιμή του Οκτωβρίου γεγονός που έκανε το υπουργείο Ενέργειας να αποφασίσει την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να μην επιβαρυνθούν με υπερβολικές αυξήσεις. 

Μάλιστα, στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και το ενδεχόμενο για δίμηνες επιδοτήσεις στα οικιακά τιμολόγια, τα τιμολόγια των μικρών επιχειρήσεων, ενώ εξετάζεται να επιδοτηθούν και οι μεσαίες επιχειρήσεις.

Στόχος του υπουργείου είναι η τιμή που θα φτάσει στους καταναλωτές να μην ξεπεράσει τα 0,14 – 0,15 €/kWh.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη ορισμένοι από τους παρόχους ενέργειας έχουν ανακοινώσει πως θα υιοθετήσουν πολιτική μεγάλης συγκράτησης των αυξήσεων.

Την Παρασκευή 29/11 η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως η τιμή για το πράσινο τιμολόγιο θα είναι στα 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Δεκέμβριο, με εφαρμογή έκπτωσης 68% στις τελικές τιμές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις αγοράς, στην περίπτωση που δεν εφαρμόζονταν μέτρα στήριξης, οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα καταγράφονταν στα πράσινα τιμολόγια, κοντά στο επίπεδο του 30% στη μέση τιμή της κιλοβατώρας.

Αυτό σημαίνει πως η μέση τιμή για τα πράσινα τιμολόγια του επόμενου μήνα θα ήταν πάνω από 18 λεπτά του ευρώ, σε σχέση με τα 14 λεπτά/KWh του Νοεμβρίου.

Κλείδωσαν οι επιδοτήσεις στα νοικοκυριά

Στις 6 Δεκεμβρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος του Δεκεμβρίου, αφού αξιολογηθούν οι τιμές των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Ενέργειας κ. Θοδωρή Σκυλακάκη, θα βρεθεί τρόπος να μην περάσουν οι αυξήσεις στα νοικοκυριά και η τιμή να μην ξεπεράσει τα 15 λεπτά του ευρώ.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

Για πρώτη φορά φέτος, η επιδοματική πολιτική στο ρεύμα θα αφορά και την ενίσχυση των επιχειρήσεων, πέρα από τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον Γ.Γ. Ενέργειας κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη.

Ωστόσο, ο ΓΓ τόνισε πως η χώρα θέλει «να αποφύγει μια ευρωπαϊκή δίωξη», καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η Κομισιόν να κρίνει «παράνομη» την ενίσχυση τους από το ελληνικό κράτος.

Αυτό σημαίνει πως η ενίσχυση δεν θα περάσει τα όρια του De Minimis – δηλαδή 200.000 ευρώ στην τριετία, το οποίο διασφαλίζει πως δεν υπάρχουν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που οι επιχειρήσεις δεν επιδοτήθηκαν και το καλοκαίρι του 2024, όπως τα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται πως η στάση της ΕΕ δεν φαίνεται να είναι θετική στο σενάριο ενίσχυσης στους λογαριασμούς του ρεύματος σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού της αγοράς, ο κ. Αϊβαλιώτης υπενθύμισε πως, σε μέσο όρο, η τιμή του ρεύματος είναι 15% χαμηλότερη φέτος, σε σχέση με το 2023.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button