Ερευνητές κατέγραψαν πύθωνα να καταπίνει έναν ακόμη μεγαλύτερο πύθωνα στο Μπαγκλαντές
Επιστήμονες στο Μπαγκλαντές κατέγραψαν έναν πύθωνα της Βιρμανίας να καταπίνει ζωντανό έναν δικτυωτό πύθωνα, κάτι πρωτοφανές για δύο από τα μεγαλύτερα είδη φιδιών στον κόσμο.
Οι ερευνητές στην Φάρμα Άγριας Ζωής Ακίζ στην Τσιταγκόνγκ εντόπισαν τον πύθωνα της Βιρμανίας (Python bivittatus), μήκους 3 μέτρων, να τυλίγεται σφιχτά γύρω από τον δικτυωτό πύθωνα (Malayopython reticulatus) και να τον καταπίνει από την ουρά του, αναφέρει ο Independent.
Ο πύθωνας χρειάστηκε περίπου δύο ώρες για να καταβροχθίσει πλήρως το θήραμά του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Reptiles and Amphibians γύρω από το περιστατικό που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2020.
Ο δικτυωτός πύθωνας προσπάθησε να αμυνθεί συσφίγγοντας τον πύθωνα της Βιρμανίας, αλλά χαλάρωσε τη λαβή του αφού υποτάχθηκε, ανέφεραν οι επιστήμονες.
Εδαφική διαμάχη
Η συμπεριφορά αυτή προβλημάτισε τους επιστήμονες, καθώς η φάρμα άγριας ζωής είχε καλύτερες επιλογές τροφής διαθέσιμες και για τα δύο φίδια. Υποπτεύονται ότι μια εδαφική διαμάχη μπορεί να οδήγησε τον ένα πύθωνα να φάει τον άλλο.
Ο πύθωνας της Βιρμανίας και ο δικτυωτός πύθωνας είναι τα μόνα είδη πύθωνα που απαντώνται στο Μπανγκλαντές και αμφότερα περιλαμβάνονται στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών των Ηνωμένων Εθνών.
Ο πύθωνας της Βιρμανίας φτάνει σε μήκος κάτι λιγότερο από 5 μέτρα και μπορεί κανείς να τον συναντήσει σε όλο το Μπαγκλαντές. Ο δικτυωτός πύθωνας είναι ο μακρύτερος στον κόσμο – μπορεί να φτάσει τα 6,7 μέτρα – και βρίσκεται στις ανατολικές περιοχές Σιλέτ και Τσιταγκόνγκ.
Η συνοριακή περιοχή στην Τσιταγκόνγκ μεταξύ της Ινδίας και της Μιανμάρ είναι ένα hotspot βιοποικιλότητας που φιλοξενεί πολλά είδη, συμπεριλαμβανομένων των δύο πυθώνων. Η περιοχή αυτή φιλοξενεί επίσης σαύρες, τρωκτικά, μαϊμούδες, μικρά σαρκοφάγα, ελάφια και αγριογούρουνα – όλα αποτελούν πιθανή λεία για τα φίδια.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα κοτόπουλα που ζουν στη Φάρμα Άγριας Ζωής Ακίζ και διαπίστωσαν ότι κανένα δεν είχε φαγωθεί από κάποιο εκ των δύο φιδιών. Κατόπιν τούτου, υποψιάζονται ότι το σπάνιο περιστατικό πιθανότατα προκλήθηκε από εδαφική διαμάχη.
«Εξ όσων γνωρίζουμε, η παρατήρηση αυτή αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη θήρευση του M reticulatus από τον P bivittatus», δήλωσαν.