Κόσμος

Ερντογάν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη την Τουρκία και εμείς θα τη σώσουμε»

Σε νέες δηλώσεις που αντικατοπτρίζουν πλήρως τις «ορέξεις» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ρόλο «κλειδί» στην Ευρώπη και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, μετά τη συνεδρίαση του Προεδρικού Υπουργικού Συμβουλίου.

«Η φιλελεύθερη δημοκρατία, η πιο δελεαστική ιδεολογία του περασμένου αιώνα, έχει εισέλθει σε σοβαρή κρίση και αδιέξοδο. Είναι η Τουρκία και η πλήρης ένταξή της στην ΕΕ που μπορεί να σώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από το αδιέξοδο, από την οικονομία μέχρι την άμυνα και από την πολιτική μέχρι τη διεθνή φήμη. Όπως φάνηκε στις τελευταίες εκλογές, το κενό που αναδύεται στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες καλύπτεται από ακροδεξιούς δημαγωγούς», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Όσο πιο γρήγορα η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίσει αυτήν την πραγματικότητα, τόσο καλύτερα θα είναι για αυτήν. Θέλουμε να προωθήσουμε τη διαδικασία ένταξής μας. Εάν επιδειχθεί η απαραίτητη θέληση, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα δούμε όλοι μαζί πού θα εξελιχθεί η διαδικασία».

Παράλληλα ανέφερε: «Τα γεγονότα στη Συρία και την Ουκρανία επιβεβαιώνουν την ανάγκη της Ευρώπης για την Τουρκία. Φυσικά, πρέπει να προσθέσουμε σε αυτό την αμφίθυμη στάση της Δύσης απέναντι στη γενοκτονία των 471 ημερών στη Γάζα. Οι ηγέτες που παρακολούθησαν τη σφαγή περισσότερων από 61 χιλιάδων αμάχων απέτυχαν. Δεν είναι δυνατόν να ανακάμψετε από την απώλεια φήμης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό που είναι ουσιαστικό σε αυτή την εικόνα είναι η προστασία των συμφερόντων μας. Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις».

Και πρόσθεσε: «Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συζητήσαμε τη στρατηγική βιομηχανίας και τεχνολογίας για το 2030, ενισχύοντας την ανεξαρτησία της χώρας μας στη βιομηχανική παραγωγή και τεχνολογία».

Αναφέρθηκε επίσης και στην επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως είχε σπουδαίο νόημα, καθώς ανέπτυξαν τα θέματα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η μετανάστευση και η αμυντική βιομηχανία.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button