πολιτική

Ερντογάν πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία στο Αιγαίο»

Μπορεί ως προς το Κυπριακό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ήταν προκλητικός από το βήμα του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, ωστόσο, μιλώντας για την ανατολική Μεσόγειο, μίλησε για συνεργασίες στο Αιγαίο. 

«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των πλευρών γίνονται σεβαστά.

Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου.

Η Τουρκία είναι έτοιμη για μία εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας είναι αναμφισβήτητος.

Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει ανακηρυχθεί στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί», είπε σχετικά ο Τούρκος πρόεδρος.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button