ΕΤΕπ: έρχεται χρηματοδότηση για νέα funds και επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές
Τις δράσεις χρηματοδότησης για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία επιδιώκει να επικεντρωθεί σε μία σειρά από τομείς όπως είναι η καινοτομία, οι ενεργειακές υποδομές αλλά και η κοινωνική κατοικία.
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Γιάννης Τσακίρης σε χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ένα παράδειγμα είναι το Equifund II, το οποίο αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα με στόχο τη δημιουργία επενδυτικών funds που κινούνται στο χώρο των ανθρώπινων επιστημών (life sciences). Τα κεφάλαια που θα διαθέσει η ΕΤΕπ ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ και στο σχετικό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 16 ενδιαφερόμενα σχήματα. Από αυτά, τα 8 έχουν αιτηθεί να συμμετάσχουν στο «παράθυρο» που αφορά τη δημιουργία ενός ή περισσότερων funds για επενδύσεις σε καινοτόμες εταιρείες στο χώρο του life sciences και άλλα 8 για εκείνο για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων για βιώσιμη ανάπτυξη. Η διαδικασία επιλογής βρίσκεται σε εξέλιξη και ανάλογα με τις προτάσεις θα διαμορφωθεί ο τελικός αριθμός των funds αλλά και η κατανομή των κεφαλαίων στα δύο «παράθυρα».
Στα πλάνα για το επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνεται επίσης η χρηματοδότηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης που αφορά την ενίσχυση δράσεων στα ελληνικά νησιά, ενώ αργότερα θα υπάρξει και ένα πρόγραμμα για την ηπειρωτική Ελλάδα.
Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων είναι και η χρηματοδότηση μεγάλων έργων στον τομέα της ενέργειας, όπως αυτά που υλοποιούν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ με τη συνολική χρηματοδότηση να είναι της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ αλλά και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, στους επόμενους μήνες πρόκειται να υπογραφεί η συμφωνία χρηματοδότησης ενός έργου 400 εκατ. ευρώ για την αποθήκευση ενέργειας, ενώ παράλληλα πρόσφατα εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση τριών projects από το Innovation Fund, ενώ άλλες τέσσερις προτάσεις βρίσκονται αρκετά κοντά στην έγκριση της χρηματοδότησης τους.
Ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι συνολικά τα κεφάλαια που διαθέτει η ΕΤΕπ για την Ελλάδα ανέρχονται περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως με τη χώρα μας να είναι από τους μεγάλους οφελημένους των δράσεων της ΕΤΕπ. Σημειώνεται ότι η ΕΤΕπ έχει καθορίσει 8 περιοχές όπου δίνει προτεραιότητα αναφορικά με τις δράσεις της.
Συγκεκριμένα, στις βασικές προτεραιότητες της ΕΤΕπ περιλαμβάνεται ο τομέας της κλιματικής αλλαγής αλλά και εκείνος της ψηφιοποίησης και της τεχνολογικής καινοτομίας. Ένας νέος τομέας στη λίστα των προτεραιοτήτων είναι αυτός της άμυνας και της ασφάλειας όπου χρηματοδοτούνται δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και προϊόντων, όπως, για παράδειγμα, ραντάρ, drones αλλά και η υλοποίηση σχετικών υποδομών.
Ψηλά στη λίστα είναι και η αποκαλούμενη πολιτική συνοχής όπου περιλαμβάνονται δράσεις όπως αυτή της κοινωνικής κατοικίας. Η δημιουργία κατοικιών που θα είναι προσιτές στους πολίτες είναι κάτι που απασχολεί όλη την ΕΕ και, όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης, θα υπάρξει σύντομα μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση του θέματος με την ΕΤΕπ να έχει ενεργό ρόλο. Ο κ. Τσακίρης ανέφερε πάντως ότι ήδη υπάρχουν επαφές με φορείς όπως η ΔΥΠΑ προκειμένου να υπάρξουν σχετικά projects στο προσεχές μέλλον.
Στις προτεραιότητες είναι η αγροτική οικονομία αλλά και η δημιουργία υποδομών για την κοινωνία, όπως και οι επενδύσεις σε έργα και επιχειρήσεις με παγκόσμια εμβέλεια.
Μία ακόμη προτεραιότητα είναι η ενοποίηση κεφαλαιακής αγοράς της Ευρώπης (Capital Markets Union) όπου ένας από τους βασικούς στόχους να διευρυνθεί σημαντικά η διαθεσιμότητα κεφαλαίων για ταχέως αναπτυσσόμενες και καινοτόμες επιχειρήσεις που θα παραμένουν Ευρώπη. Ένα εργαλείο που θα κάνει μέσα στους επόμενους μήνες την εμφάνιση του είναι το αποκαλούμενο exit fund, στόχος του οποίου θα είναι να προσφέρει φθηνή χρηματοδότηση σε καινοτόμες επιχειρήσεις προκειμένου να προτιμούν την εισαγωγή τους σε ευρωπαϊκές χρηματαγορές ή να προσελκύσουν επενδύσεις από μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους. Απώτερος στόχος να αυξηθεί ο αριθμός των καινοτόμων επιχειρήσεων που θα διατηρούν την έδρα τους στην Ευρώπη και δεν θα γίνονται στόχος εξαγορών από ομίλους που έχουν έδρα τη βόρεια Αμερική ή την Ασία.