Εφτασε στην Κρήτη η πανώλη: Νέα κρούσματα σε δύο κοπάδια από τη Γαλλία
Πάνω από 13.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί μέχρις στιγμής από τα δεκαπέντε εκατομμύρια που υπάρχουν στην Ελλάδα, με τα κρούσματα πανώλης να έχουν φτάσει ήδη στην Κρήτη, μέσα σε μόλις ένα μήνα από το πρώτο κρούσμα της 8ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης έχει διαπιστώσει δυο κρούσματα, από κοπάδια που προέρχονται από την Γαλλία.
Οι μονάδες που εντοπίστηκαν αφορά 400 ζώα τα οποία θα θανατωθούν, ενώ δημιουργείται μια ζώνη ασφαλείας δέκα χλμ πέριξ των μονάδων.
«Ήταν θέμα χρόνου η μεταφορά της νόσου από τα ζώα που ” στάθμευσαν” αρχικά στην Λάρισα, όπου κατά πάσα πιθανότητα προσβλήθηκαν από την πανώλη, που είχε εμφανιστεί ήδη στην περιοχή».
Επέκταση μέτρων
Την επέκταση των μέτρων απαγόρευσης της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, την πάχυνση και τη σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια για μια ακόμη εβδομάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των κρουσμάτων πανώλης.
Σκοπός είναι, όπως τόνισε στη σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, να περιοριστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η μετάδοση της νόσου, ούτως ώστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να περιοριστούν και οι οικονομικές επιπτώσεις στον κλάδο και την οικονομία.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, η γρήγορη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων «δείχνει τον επαρκή τρόπο που λειτούργησε η ελληνική Πολιτεία».
«Είναι η πρώτη φορά που διενεργείται μια τόσο μεγάλη επιχείρηση με την συμμετοχή όλων των φορέων και των επιστημόνων με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό για να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο κύκλος και να μην υπάρξει επέκταση της νόσου».
Μέχρι στιγμής, ενημέρωσε πως προορίζονται για θανάτωση 13.000 αιγοπρόβατα, σε σύνολο ζωικού κεφαλαίου 15 εκατομμυρίων περίπου ζώων.
Διευκρίνισε δε, πως στην Ρουμανία που αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα, σε μικρότερο ζωικό κεφάλαιο έχουν κιόλας προχωρήσει σε 213.000 θανατώσεις. Η Ελλάδα από την πλευρά της καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σύμφωνα με τον υπουργό «ελέγχου των θανατώσεων».
Παράλληλα, ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε είναι η επέκταση του ενός κτηνιατρικού εργαστηρίου σε δύο ακόμη, ένα στη Λάρισα και ένα στην Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την συγκρότηση μιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα αναλύσει τα υπάρχοντα δεδομένα και θα αξιολογήσει περαιτέρω την εξέλιξη της νόσου.
Καταλήγοντας ο υπουργός σημείωσε πως πρόκειται, για την «μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει σημειωθεί στη χώρα μας».