«Ημέρα Απελευθέρωσης» Τραμπ: Εν αναμονή των δασμών – Αντίποινα ζητούν οι Ευρωπαίοι

Στραμμένα στο Λευκό Οίκο είναι τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας καθώς περιμένουν από τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει τους αμοιβαίους δασμούς στα έθνη που επιβάλλουν δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα έχοντας βαφτίσει την κίνησή του αυτή ως «Ημέρα Απελευθέρωσης».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα (31/3) ότι θα ήταν «πολύ ευγενικός» με τους εμπορικούς εταίρους όταν αποκαλύψει περαιτέρω δασμούς.
Ο Τραμπ επιμένει ότι απαιτείται αμοιβαία δράση επειδή η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει «δεχθεί πλήγμα από κάθε χώρα στον κόσμο».
«Θα δείτε σε δύο ημέρες, που είναι ίσως αύριο το βράδυ ή πιθανώς Τετάρτη», είπε.
«Θα είμαστε πολύ καλοί, σχετικά, θα είμαστε πολύ ευγενικοί», πρόσθεσε.
Η πολιτική του Τραμπ προκαλεί ανησυχία ακόμη και στο δικό του στρατόπεδο. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές μίλησαν κατά των δασμών του Τραμπ στον Καναδά και εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπογράψουν την υποστήριξή τους για ένα ψήφισμα που τους εμποδίζει, όπως ανέφερε το CNNi. Η γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς προειδοποίησε ότι οι δασμοί στον Καναδά θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμιοι για το Μέιν και ότι σκόπευε να ψηφίσει υπέρ ενός ψηφίσματος που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση των δασμών στα καναδικά προϊόντα.
Η προσήλωση του Τραμπ στους δασμούς ενισχύει τους φόβους για την ύφεση των ΗΠΑ και προκαλεί αναταράξεις στο Χρηματιστήριο. Οι αναλυτές της Goldman Sachs αύξησαν την πιθανότητα 12μηνης ύφεσης από 20% σε 35%.
Η Κίνα και ο Καναδάς έχουν επιβάλει αντιδασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, ενώ η Ε.Ε. αποκάλυψε τα δικά της μέτρα για να ξεκινήσει από τα μέσα Απριλίου. Άλλα αντίμετρα θα μπορούσαν να έρθουν μετά την ανακοίνωση των νέων δασμών από τον Τραμπ.
Οι οικονομολόγοι περιμένουν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να στοχεύσει το 15% των εταίρων που έχουν επίμονες εμπορικές ανισορροπίες με τις ΗΠΑ, μια ομάδα που ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ονόμασε «Dirty 15». Οι ΗΠΑ έχουν μερικά από τα μεγαλύτερα ελλείμματα σε αγαθά με την Κίνα, την ΕΕ, το Μεξικό, το Βιετνάμ, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τον Καναδά και την Ινδία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί προς την οικονομική ανεξαρτησία, μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «υπαρξιακή στιγμή».
Αντίποινα στους δασμούς των ΗΠΑ θέλουν οι Ευρωπαίοι
Στο μεταξύ ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσκόπηση από την οποία προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Δυτικοευρωπαίων υποστηρίζει τους δασμούς αντιποίνων κατά των ΗΠΑ, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ εισαγάγει σαρωτικούς εισαγωγικούς δασμούς για τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους
Έρευνα του YouGov που διεξήχθη στη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι εάν προχωρήσουν οι δασμοί των ΗΠΑ, η μεγάλη πλειοψηφία – από 79% των ερωτηθέντων στη Δανία έως 56% στην Ιταλία – ευνοεί την επιβολή αντιποίνων στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Τόσο στη Γερμανία, όπου αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Porsche, η BMW και η Mercedes αντιμετωπίζουν σημαντικό πλήγμα στα κέρδη τους, όσο και στη Γαλλία, όπου οι πωλήσεις κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στις ΗΠΑ ανέρχονται σε σχεδόν τέσσερα δισ. ευρώ ετησίως, το 68% των ερωτηθέντων υποστήριξε τα αντίποινα. Οι ερωτηθέντες και στις επτά χώρες τάχθηκαν υπέρ μιας αντιπαράθεσης παρά τη ζημιά που περίμεναν να προκαλέσουν οι αμερικανικοί δασμοί στις εθνικές τους οικονομίες, με το 75% των Γερμανών να λέει ότι περίμεναν «πολύ» ή «αρκετό» αντίκτυπο.
Την εκτίμηση αυτή συμμερίστηκε το 71% των ερωτηθέντων στην Ισπανία, το 70% στη Γαλλία και την Ιταλία, το 62% στη Σουηδία, το 60% στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι μισοί Δανοί που ερωτήθηκαν στην έρευνα, η οποία διεξήχθη τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου.