Κόσμος

«Ημέρες Μετάνοιας»: Τι σημαίνει η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν – Ο ρόλος του Αμερικανικού παράγοντα

Όλο αυτό το διάστημα από την ημέρα της επίθεσης του Ιράν μέχρι την επιχείρηση «Ημέρες Μετάνοιας», τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι υπόλοιποι δυτικοί ηγέτες ασκούσαν πίεση στον Νετανιάχου, ώστε να μην πλήξει τις πυρηνικές ή τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Η επιχείρηση «Ημέρες Μετάνοιας»

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του στις 2:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι «διεξάγει πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν», λέγοντας ότι ενεργεί ως απάντηση σε περισσότερες από ένα χρόνο επιθέσεων κατά του Ισραήλ από το Ιράν και τους συμμάχους του σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ήταν μια σπάνια αναγνώριση από το Ισραήλ στρατιωτικής δραστηριότητας στο ιρανικό έδαφος.

Κάτοικοι της Τεχεράνης ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις μέσα και γύρω από την πόλη. Λίγο μετά τις 6 π.μ., ο στρατός δήλωσε ότι τα πλήγματα είχαν ολοκληρωθεί. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση είχε τελειώσει περίπου στις 5 π.μ., αφού είχαν χτυπηθεί 20 στόχοι.

Κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής αεροπορικών επιδρομών τον Απρίλιο, το Ισραήλ περίμενε μόνο περίπου πέντε ημέρες για να απαντήσει σε μια ιρανική επίθεση παρόμοια με το πυραυλικό μπαράζ της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου.

Διάφοροι παράγοντες φαίνεται να υπαγόρευσαν μεγαλύτερη προετοιμασία για την απάντηση αυτή τη φορά, περίπου 25 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της κυβέρνησης Μπάιντεν, της άφιξης ενός αμερικανικού συστήματος αεράμυνας και των εβραϊκών εορτών.

Οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές θα μπορούσαν επίσης να έχουν επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα του Ισραήλ. Δύο απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα περιέγραφαν δορυφορικές εικόνες των ισραηλινών στρατιωτικών προετοιμασιών για ένα πιθανό χτύπημα στο Ιράν και προσέφεραν πληροφορίες για τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με αυτά τα σχέδια.

Άποψη της Τεχεράνης τα ξημερώματα της 26ης Οκτωβρίου 2024.

(AP Photo/Vahid Salemi)

Η διπλωματική πρόκληση Μπάιντεν

Τόσο σε δημόσιο, όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο, οι ΗΠΑ πίεσαν το Ισραήλ να σχεδιάσει προσεκτικά τα αντίποινα στην επίθεση που είχε εξαπολύσει το Ιράν. Σύμφωνα με το Skynews, η διπλωματική πρόκληση του Μπάιντεν ήταν να πείσει το Ισραήλ να κινηθεί έξυπνα χωρίς να προκαλέσει αντίποινα από το Ιράν που θα οδηγούσαν σε έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο και μάλιστα μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές.

Στην ουσία ο Αμερικανός πρόεδρος αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να επηρεάσει, σε ιδιωτικό επίπεδο, τον ισραηλινό ηγέτη, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Για τον λόγο αυτό ανέφερε δημόσια πως το Ισραήλ δεν θα πρέπει να χτυπήσει τις πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Την ίδια ώρα, ο Μπλίνκεν συνέχιζε να πιέζει το Ισραήλ να διαμορφώσει το πλαίσιο των αντιποίνων του με τρόπο που να αποκαθιστά την αποτροπή αλλά να μην προκαλεί κλιμάκωση. Αν και ακόμα κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το Ιράν στη επιχείρηση «Ημέρες Μετάνοιας» του Ιραήλ, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως η φύση των ισραηλινών επιθέσεων είναι σύμφωνη με τις συμβουλές του Λευκού Οίκου.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button