Κόσμος

ΗΠΑ: Νόμιμες οι επιστολικές ψήφοι λένε τα δικαστήρια σε Μίσιγκαν και Βόρεια Καρολίνα

Τις επιστολικές ψήφους ορισμένων ψηφοφόρων θέλησαν να αποκλείσουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ακολούθως τα δικαστήρια του Μίσιγκαν και της Βόρειας Καρολίνα απέρριψαν την Δευτέρα τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί έναντι ψηφοφόρων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι δύο υποθέσεις στόχευαν άτομα που δεν έζησαν ποτέ στην πολιτεία αλλά γεννήθηκαν στο εξωτερικό από γονείς που ήταν κάτοικοι της πολιτείας. Η υπόθεση του Μίσιγκαν στόχευε επίσης τις συζύγους στρατιωτικών και ψηφοφόρων από το εξωτερικό.

Γιατί απερρίφθη η προσφυγή στο Μίσιγκαν

Ένας πολιτειακός δικαστής στο Μίσιγκαν απέρριψε την υπόθεση των Ρεπουμπλικάνων επειδή κατατέθηκε τόσο αργά – λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Αλλά ο δικαστής έκρινε επίσης ότι η εκλογική γλώσσα που επέτρεπε στους εν λόγω ψηφοφόρους να ψηφίσουν ήταν σύμφωνη τόσο με την πολιτειακή όσο και με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, καθώς και με το Σύνταγμα του Μίσιγκαν.

Οι πολιτειακοί αντιπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και η Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή ήταν μεταξύ των εναγόντων που άσκησαν και τις δύο υποθέσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης νομικής στρατηγικής κατά των υπερπόντιων ψηφοδελτίων σε προεδρικές πολιτείες-μαχητές ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

«Αβάσιμη η μήνυση» λέει η υπουργός Εξωτερικών του Μίσιγκαν

Η υπουργός Εξωτερικών του Μίσιγκαν Τζόσελιν Μπένσον επέκρινε την αγωγή στην πολιτεία της ως επιπόλαιη και χαρακτήρισε την απόφαση της Δευτέρας ως νίκη για την ακεραιότητα των εκλογών.

«Αυτή η αβάσιμη μήνυση στόχευε τα δικαιώματα ψήφου των Αμερικανών πολιτών και των οικογενειών τους που ζουν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών των εν ενεργεία στρατιωτικών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Αποτελεί ένα νέο χαμηλό σημείο στη συνεχιζόμενη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για την αμφισβήτηση της ασφάλειας των εκλογών του Μίσιγκαν».

H απόφαση στη Βόρεια Καρολίνα

Στη Βόρεια Καρολίνα, δικαστής που εκδικάζει υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας Γουέικ απέρριψε τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα που ζητούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι κατά του πολιτειακού εκλογικού συμβουλίου. Η απόφαση θα επιτρέψει σε άτομα που δεν έχουν ζήσει ποτέ στην πολιτεία, αλλά έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό από γονείς ή κηδεμόνες που ήταν κάτοικοι της Βόρειας Καρολίνας, να ψηφίσουν κανονικά στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι η Βόρεια Καρολίνα επιτρέπει σε αυτούς τους «Ποτέ Κάτοικους» να ψηφίσουν βάσει ενός νόμου της πολιτείας του 2011, ο οποίος παραβλέπει την απαίτηση του πολιτειακού συντάγματος να είναι οι ψηφοφόροι κάτοικοι της πολιτείας. Υποστηρίζουν ότι τα εν λόγω ψηφοδέλτια θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος ενός περίτεχνου σχεδίου για την κλοπή των εκλογών, ισχυρισμός για τον οποίο δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Στην απόφαση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, ο δικαστής δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως απόδειξη» για την ύπαρξη τέτοιας απάτης στη Βόρεια Καρολίνα και ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ούτε μία περίπτωση που να σχετίζεται με την ομάδα των ψηφοφόρων που στοχοποίησαν.

Παρέμβαση των Δημοκρατικών στην Βόρεια Καρολίνα

Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών παρενέβη στην υπόθεση της Βόρειας Καρολίνας και είπε στο δικαστήριο ότι πολλοί από τους επηρεαζόμενους ψηφοφόρους είναι παιδιά στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ που υπηρετεί στο εξωτερικό.

Υποστήριξε ότι η νομική κατάθεση σχετικά με έναν νόμο που ψηφίστηκε πριν από 13 και πλέον χρόνια είχε ως στόχο να σπείρει τη δυσπιστία ενόψει των φετινών εκλογών. Στο Μίσιγκαν, ο δικαστής σημείωσε ότι η γλώσσα στην οποία στοχεύει η αγωγή των Ρεπουμπλικάνων ισχύει από το 2017.

«Η αμφισβήτηση θα μπορούσε να είχε ασκηθεί ανά πάσα στιγμή μετά το 2017 και θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε ασκηθεί νωρίτερα κατά τη διάρκεια του έτους που προηγείται των γενικών εκλογών, όχι 28 ημέρες πριν», δήλωσε η δικαστής του δικαστηρίου του Μίσιγκαν Sima G. Patel στην απόφαση που εκδόθηκε τη Δευτέρα.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button