Η απάντηση Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά – Το μήνυμα στον Σαμαρά και η πίεση στα δεξιότερα της ΝΔ
Την στρατηγική της σφοδρής πίεσης στα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε χώρα η μαραθώνια συζήτηση των ηγετών για το μεταναστευτικό, να απάντα για την συμπεριφορά της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα και για τις φωνές που μιλούν για «ξεπουλήματα» και «πακέτο Κύπρου και Αιγαίου» με αφορμή τα ελληνοτουρκικά.
Πρόκειται για «πατριώτες της φακής» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και προέβλεψε πως «σε μία πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».
«Κατηγορούν κάποιοι την Κυβέρνηση, εμένα, τον Υπουργό Εξωτερικών περίπου ότι είμαστε «μειοδότες», γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητάμε με την Τουρκία;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός και παρέθεσε αναλυτικά το τι έχει πράξει η Κυβέρνηση για τα εθνικά συμφέροντα τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο; Όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα, με το νόμο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Belh@rra, τα Rafale; Όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Το μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά
Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να σηκώσει το γάντι και απέναντι στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πριν από λίγα 24ωρα σημείωσε πως θα πρέπει η χώρα να μείνει «μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον».
Ο Πρωθυπουργός ξεχώρισε τις ακροδεξιές φωνές από αυτή του Αντώνη Σαμαρά αλλά εμμέσως πλην σαφώς απάντησε στην κριτική του αναρωτώμενος πως γίνεται να ασκεί τέτοια κριτική για την προσέγγιση Αθήνας και Άγκυρας όταν και επί ημερών του προχωρούσε κανονικότατα ο ελληνοτουρκικός διάλογος.
«Οι απόψεις του είναι σεβαστές» σημείωσε για τον Α. Σαμαρά ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας όμως πως «ήταν τέως Πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με Υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές. Απλά για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο».
Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός απάντα πως υπάρχει ιστορική μνήμη και πως δεν έχει ξεχάσει το τωρινό Μαξίμου τι γινόταν πριν λίγα χρόνια, ώστε να ακούει συνεχώς την ίδια κριτική χωρίς την ώρα που ο διάλογος με την Τουρκία τώρα ξεκινά.
«Το ότι το συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν» σημείωσε δε για μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός σε μία δήλωση με πολλαπλούς αποδέκτες εντός και εκτός ΝΔ.
Η στάση της Αθήνας στο «μοντέλο Μελόνι»
Στο κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού το οποίο ταλαιπώρησε για πολλές ώρες χθές τους ηγέτες η Αθήνα αισθάνεται ικανοποίηση πως κατάφερε εν τέλει η Σύνοδος να φτάσει σε συμπεράσματα και σημειώνεται πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πλέον όσα έλεγε για χρόνια η Αθήνα.
Το κρίσιμο σε αυτή τη φάση θα είναι να ωριμάσουν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών στις χώρες του ώστε αυτές να επιταχυνθούν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η στάση της Αθήνας προς τη Ρώμη με αφορμή το μοντέλο Μελόνι για κόμβους μεταναστών σε τρίτες χώρες, όπως αυτός που δημιουργήθηκε στην Αλβανία.
Ενώ αρχικά ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στους Financial Times εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός “επιτρέψτε μου να είμαι προσεκτικός εδώ. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, λίγες ώρες αργότερα φάνηκε να αλλάζει στάση.
«Πρέπει να σκεφτούμε έξω από το κουτί»
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την ιδέα της Ιταλίδας Πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας πως δεν την απορρίπτει.
«Επί της αρχής της βρίσκω θετική» είπε μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους εξηγώντας πως «στην επιστολή της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν, για τις επιστροφές υπάρχει μια φράση ότι “θα εξετάσουμε και καινοτόμες λύσεις”. Και μέσα στις καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν είναι και αυτή η ιδέα των κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία θα αποστέλλονται μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται, εάν αυτοί δεν μπορούν να επιστραφούν κατευθείαν στις χώρες προέλευσής τους».
Η Αθήνα όμως θα αναμένει τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα πριν τοποθετηθεί επισήμως.