Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» και το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Αύριο στη βουλή αναμένεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να παρουσιάσει στη βουλή το12ετές μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών δαπανών με τις ΄Ενοπλες Δυνάμεις να εισέρχονται σε νέα εποχή .
Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα επενδύσει συνολικά 26 δισ. ευρώ με το νέο σχέδιο να εστιάζει στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, στην πρόσκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, στη νέα στολή και τον οπλισμό των στρατιωτών.
Η διαδικασία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού (Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής) , όπου προβλέπεται ομιλία του πρωθυπουργού, ανάπτυξη των απόψεων των προέδρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, δευτερολογία του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων αλλά και κλείσιμο από τον πρωθυπουργό.
Aναμένεται να υπογραμμιστεί η αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, απαιτούν όπως έχει υπογραμμίσει ο Νίκος Δένδιας το συγκεκριμένο « Face lift » στην άμυνα όπως και την προσαρμογή των Ειδικών Δυνάμεων στην αντίληψη του 21ου αιώνα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για το Πολεμικό Ναυτικό προέχει ο άμεσος εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ, των 7 πυραυλάκατων τύπου ΡΟΥΣΣΕΝ και των 4 υποβρυχίων κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».
Μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, προχωρούν προγράμματα χαμηλού κόστους αλλά υψηλής αξίας και με μεγάλες δυνατότητες μόχλευσης όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας , κάνοντας ειδική αναφορά σε «αυτόνομα κινούμενα στη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα, κρυπτοασφαλισμένα συστήματα διοίκησης και συστήματα κυβερνοπολέμου».
Ο Νίκος Δένδιας έχει αναφερθεί πολλάκις στην περίοδο μεγάλων μεταρρυθμίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, τονίζοντας πώς ο στόχος είναι να μεταμορφώσουν πλήρως την αμυντική στρατηγική της χώρας.
Η «Ασπίδα του Αχιλλέα»
Προτεραιότητα του νέου εξοπλιστικού σχεδίου που θα παρουσιαστεί τελικά με μικρή καθυστέρηση, είναι η «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Πρόκειται για τη δημιουργία ενός θόλου πολλαπλής αεράμυνας στα νησιά και τον Έβρο.
Θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, πέντε διαφορετικά επίπεδα, ένα αντί-drone, ένα αντιπυραυλικό, ένα αντιαεροπορικό, ένα αντιπλοϊκό “anti-ship” και ένα ανθυποβρυχιακό.
Θα επιτρέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones. Παράλληλα, πρόκειται να ενισχυθούν και τα anti-drone συστήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος αποτροπής κάθε απειλής με σύγχρονα, πολύ μικρότερης αξίας, αλλά πολύ μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας, λόγω του αριθμού τους, πυραυλικά στοιχεία, μετατρέποντας τα νησιά σε μικρά κάστρα, με δυνατότητες πυραυλικών πληγμάτων σε βάθος άνω των 160 χλμ.
Αποκωδικοποίηση «Ατζέντας 2030»
Η ατζέντα 2030 έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια με τέτοιο τρόπο, ώστε να απαντά στις σημερινές αλλά και μελλοντικές προκλήσεις ασφάλειας της πατρίδας.
Έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη νέα δομή οργάνωσης και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, στη χρήση κι αξιοποίηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, αντλώντας πολύτιμες εμπειρίες από τις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις, σε ένα σύγχρονο μοντέλο θητείας κι εφεδρείας, που λαμβάνει υπόψη τις δημογραφικές εξελίξεις στην πατρίδα μας, στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ώστε όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «να πάψουμε να ψωνίζουμε από το ράφι οπλικά συστήματα και μέσα, στην δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος για την ανάπτυξη της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας σε ολοκληρωμένες δράσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και τις προοπτικές εξέλιξης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της κάλυψης των στεγαστικών και υγειονομικών τους αναγκών».
Βασική προτεραιότητα αποτελεί η συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που είναι ήδη σε εξέλιξη, όπως η πρόσκτηση των αεροσκαφών τύπου F-35, η αναβάθμιση επιπλέον των μαχητικών 38 F-16 block 50 στην έκδοση Viper, και των φρεγατών Belharra ενώ εξετάζεται και η προμήθεια των φρεγατών Constellation. Υπενθυμίζεται πώς πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρόθεση της Αθήνας για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια τέταρτη φρεγάτα.
Εξετάζεται επίσης η υλοποίηση προγραμμάτων χαμηλού κόστους και υψηλής επιχειρησιακής αξίας, με έμφαση συστήματα drones (αέρος, εδάφους, επιφάνειας και υποβρύχια), την κυβερνοασφάλεια και την τεχνητή νοημοσύνη.