Η Β. Κορέα επικύρωσε τη συνθήκη άμυνας με τη Ρωσία – Τι σημαίνει αυτό για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η Βόρεια Κορέα επικύρωσε συμφωνία άμυνας με τη Ρωσία, που επισφραγίζει την προσέγγισή τους στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Η συμφωνία «επικυρώθηκε υπό τη μορφή διατάγματος», το οποίο υπέγραψε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χθες, Δευτέρα, διευκρίνισε το KCNA. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε επίσης τη συνθήκη αυτή αμοιβαίας άμυνας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Η συνθήκη αυτή ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία συνήφθη στη διάρκεια σπάνιας επίσκεψης του Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ, τον περασμένο Ιούνιο, προβλέπει κυρίως αμοιβαία «άμεση στρατιωτική βοήθεια» στην περίπτωση που κάποια από τις δύο δεχθεί επίθεση.
Σύμφωνα με το Κίεβο, περίπου 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Ρωσία και έχουν αρχίσει να πολεμούν κατά των Ουκρανών στη ρωσική επικράτεια, στην περιφέρεια του Κουρσκ, μικρό μέρος της οποίας έχει καταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις που επιτέθηκαν εκεί τον Αύγουστο. Το Κρεμλίνο έχει μέχρι σήμερα αποφύγει τις ερωτήσεις για την παρουσία αυτή βορειοκορεατικών ενισχύσεων.
Η συμφωνία αυτή έρχεται έπειτα από μήνες εμβάθυνσης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στις δύο χώρες-συμμάχους καθ’όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
«Η Πιονγκγιάνγκ και η Μόσχα θα διεκδικήσουν τη νομιμοποίηση της ανάπτυξης του βορειοκορεατικού στρατού στη Ρωσία και θα δηλώσουν ότι η ενέργεια αυτή αιτιολογείται από τη συνθήκη που επικυρώθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές», προβλέπει ο Χονγκ Μιν του Ινστιτούτου για την Εθνική Ενοποίηση που έχει ιδρυθεί στη Νότια Κορέα, «μολονότι η συνθήκη τους δεν ακυρώνει τις αποφάσεις του ΟΗΕ που απαγορεύουν μια τέτοια συνεργασία».
Σύμφωνα με τον ειδικό, η επικύρωση της συνθήκης και από τις δύο χώρες προοιωνίζεται «επιπρόσθετη και δυνητικά μεγαλύτερη ανάπτυξη» Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία.
Η προσέγγιση της Μόσχας με την Πιονγκγιάνγκ είναι μεγάλη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Η συμφωνία δεσμεύει επίσης τις δύο χώρες να συνεργαστούν σε διεθνές επίπεδο για να αντιταχθούν στις δυτικές κυρώσεις και να συντονίσουν τις θέσεις τους στον ΟΗΕ.
Η Βορειοκορεάτισσα υπουργός Εξωτερικών Τσόε Σον Χούι μετέβη πρόσφατα στη Μόσχα όπου δήλωσε ότι η χώρα της «θα σταθεί σθεναρά στο πλευρό των Ρώσων συντρόφων ως την ημέρα της νίκης». Η ίδια χαρακτήρισε τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας «ιερό αγώνα».