Οικονομία

Η Ελλάδα στον χορό των στρατηγικών μετάλλων – Πού έχουμε αντιμόνιο, γάλλιο και γερμάνιο

Με έναν διαγωνισμό για αντιμόνιο στην Χίο, μια στρατηγική ιδιωτική επένδυση για γάλλιο στην Θεσσαλία, το πρότζεκτ του κοιτάσματος γερμανίου στους Μολαούς Λακωνίας και με προοπτική για σημαντική παραγωγή χαλκού στις Σκουριές, η Ελλάδα φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στον χορό των στρατηγικών μετάλλων. 

Πρόκειται για μέταλλα που βρίσκονται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία έχουν βασικό ρόλο στην αυτάρκεια της ΕΕ, εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων και εμπορικών «πολέμων».

Η πράσινη και η τεχνολογική μετάβαση είναι ακόμα δύο λόγοι που τα συγκεκριμένα μέταλλα βρίσκονται βλέπουν την αξία τους να εκτοξεύεται, καθώς αποτελούν βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή προϊόντων.

Το αντιμόνιο είδε την τιμή του να εκτινάσεται κατά 200% το 2024, μετά την απόφαση της Κίνας να βάλει φρένο στις εξαγωγές και δεν αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα, ενώ το γάλλιο κινείται στο επίπεδο των 800 δολαρίων/κιλό στο χρηματιστήριο.

Τα projects που πρωταγωνιστούν

  • Η επένδυση της Metlen στην Βοιωτία

Μια επένδυση που έχει την προοπτική να κάνει την Ελλάδα στρατηγικό «παίκτη» στην διεθνή σκηνή εμπορίου, φαίνεται πως είναι το νέο project της Metlen στην Βοιωτία, καθώς δύναται να ενισχύσει τον ρόλο της χώρας στον χάρτη των εξαγωγών, με την παραγωγή μιας ιδιαίτερα κρίσιμης πρώτης ύλης.

Πρόκειται για την επένδυση των 295,5 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου στο εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος», στον Άγιο Νικόλαο.

Πρωταγωνιστής του νέου project είναι το Γάλλιο, ένα μεταλλικό στοιχείο που «βγαίνει» από την επεξεργασία του βωξίτη, κατά την παραγωγή της αλουμίνας και αποτελεί βασικό στοιχείο για την παραγωγή σημαντικών προϊόντων νέας τεχνολογίας, για την αμυντική βιομηχανία, αλλά και για προϊόντα που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά.

Πρόκειται για ένα μεταλλικό στοιχείο που υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό στον ελληνικό βωξίτη, κάτι που δίνει πλεονέκτημα στη χώρα, σε σχέση με άλλους παραγωγούς.

Μάλιστα, αν το project προχωρήσει απρόσκοπα, το εργοστάσιο στον Άγιο Νικόλαο θα έχει τη δυνατότητα να παράγει και να εξάγει περί τους 50 τόνους Γαλλίου τον χρόνο. Ποσότητα που είναι ικανή να καλύψει όλες τις ανάγκες που έχει η ΕΕ αυτή την στιγμή.

  • Ο διεθνής διαγωνισμός για την έρευνα και εκμετάλλευση στη Χίο

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση αντιμονίου στη Χίο.

Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση αφορά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (μη δεσμευτικών προσφορών) μέχρι τις 10 Μαρτίου 2025, όπου και θα επιλεγούν όσοι πληρούν τα κριτήρια για να συνεχίσουν.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών εντός του δευτέρου τριμήνου 2025, για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών, σε τμήμα εκτάσεως 9,02 km2 του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου της Χίου.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, θα ακολουθήσει η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του αναδόχου, διάρκειας 5 ετών για την έρευνα και μέχρι 30 ετών για την εκμετάλλευση (αν και εφόσον εντοπιστούν αξιόλογα κοιτάσματα προς αξιοποίηση).

  • Οι Σκουριές τοποθετούν την Ελλάδα στο χάρτη της παραγωγής χαλκού

Οι Σκουριές τοποθετούν την Ελλάδα στο χάρτη της παραγωγής χαλκού ως κρίσιμου μετάλλου, λόγω της Ευρωπαϊκής Πράξης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και αυξάνουν την παραγωγική υποδομή της χώρας.

Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία στις Σκουριές, ένα επενδυτικό έργο που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και θα συνεισφέρει στην ανθεκτικότητα της Ευρώπης όσον αφορά σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός.

Μάλιστα, με βάση τη Μελέτη Σκοπιμότητας, η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιές χρυσού και 67 εκατ. λίβρες χαλκού

  • Το γερμάνιο στους Μολάους Λακωνίας

Οι Μολάοι Λακωνίας πρωταγωνιστήσουν στην έρευνα για γερμάνιο στην ΕΕ, με την έρευνα της αυστραλιανής εταιρείας Rockfire Resources πως υπάρχουν σημακτική περιεκτικότητα γερμανίο,υ «την υψηλότερη» μέχρι σήμερα.

Θα ακολουθήσουν οι μελέτες σκοπιμότητας και εφόσον δεν υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στη διαδικασία της αδειοδότησης, στόχος είναι να ξεκινήσει η παραγωγή εντός του 2026.

Σημειώνεται πως το γερμάνιο είναι σημαντικό ημιαγώγιμο υλικό, ενώ ενώσεις του χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για τις τηλεπικοινωνιακές οπτικές ίνες, ως καταλύτες πολυμερισμού, αλλά και σε φωτοβολταϊκά, ενώ ευρύτατη χρήση έχει και σε διάφορους τομείς της χημικής βιομηχανίας και τη μεταλλουργία.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button