Κόσμος

Η Κάμαλα Χάρις υπερτερεί στις δημοσκοπήσεις, αλλά έχει δουλειά να κάνει για να κερδίσει

Στους δύο πρώτους μήνες της προεκλογικής της εκστρατείας, η Κάμαλα Χάρις έχει ανταποκριθεί ή ξεπεράσει τις προσδοκίες, ωστόσο φαίνεται ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να ξεπεράσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις πολιτείες-κλειδιά που δίνουν μάχη.

Θυμίζουμε ότι τις πρώτες εβδομάδες μετά την απόσυρση Μπάιντεν από την κούρσα, στα μέσα Ιουλίου, η Χάρις γύρισε τις δημοσκοπήσεις προς το μέρος της σε κρίσιμες πολιτείες και μια εκλογική αναμέτρηση που είχε απογοητεύσει τους Δημοκρατικούς έγινε ξαφνικά ανταγωνιστική.

Οριακή μετακίνηση στις πολιτείες «κλειδιά»

Αυτή η αρχική μετατόπιση στις δημοσκοπήσεις επανέφερε τη Χάρις σε περίπου ισοβαθμία με τον Τραμπ και από τότε η κούρσα παραμένει σταθερή. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υπήρξε μόνο οριακή μετακίνηση, σε όλες τις πολιτείες κλειδιά. Στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, η Χάρις έχει ένα μικρό πλεονέκτημα. Στις πέντε υπόλοιπες πολιτείες κλειδιά, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, Αριζόνα και Νεβάδα οι μέσοι όροι των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι δύο υποψήφιοι ουσιαστικά ισοψηφούν, με τη Τζόρτζια να κλίνει λίγο περισσότερο προς τον Τραμπ, αλλά όχι με άνεση.

Φιλοδημοκρατικά και φιλορεπουμπλικανικά μέσα έκριναν ότι η Χάρις τα πήγε καλύτερα από τον Τραμπ στο ντιμπέιτ της 10ης Σεπτεμβρίου στη Φιλαδέλφεια, όμως σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές η λάμψη των επιδόσεων της Χάρις έχει αρχίσει να ξεθωριάζει.

Από την άλλη πλευρά η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες έχει εισέλθει σε μια ταραχώδη φάση, γεμάτη χάος, αντιπαραθέσεις και εσωτερικές συγκρούσεις. Παρά τις αρχικές δηλώσεις ότι η φετινή του εκστρατεία ήταν πιο πειθαρχημένη, ο Τραμπ και η ομάδα του αντιμετωπίζουν σκάνδαλα, όπως οι αβάσιμες κατηγορίες για μετανάστες από την Αϊτή που τρώνε κατοικίδια ζώα, αλλά και τη δημόσια σύγκρουση με την δημοφιλή ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ αφού υποστήριξε την Κάμαλα Χάρις.

Αισιοδοξία παρά τις εσωτερικές διαμάχες στην εκστρατεία Τραμπ

Η εκστρατεία Τραμπ αντιμετωπίζει εσωτερικές διαμάχες, κυρίως μετά την επιστροφή του πρώην διευθυντή της εκστρατείας του, Κόρι Λεβαντόφσκι, ο οποίος σύμφωνα με αμερικανικά μέσα έχει διχάσει την ομάδα του Τραμπ. Επιπλέον, ο Τραμπ δυσκολεύεται να διαχειριστεί το μήνυμά του σε βασικά θέματα, όπως η μετανάστευση και οι φορολογικές πολιτικές, ενώ οι σύμβουλοί του προσπαθούν να προσαρμοστούν στη συχνά παρορμητική του συμπεριφορά.

Παρά τις δυσκολίες αυτές όμως, η ομάδα του Τραμπ παραμένει αισιόδοξη, επικαλούμενη τους ισχυρούς αριθμούς εγγραφής ψηφοφόρων και την οικονομία ως ευνοϊκά ζητήματα, επικεντρώνονται στην κινητοποίηση της βάσης του, παρόλο που η ασταθής και μισογυνική συμπεριφορά του Τραμπ εγείρει ανησυχίες στους συμβούλους του σχετικά με την προσέλκυση ευρύτερης εκλογικής στήριξης, όπως παραδείγματος χάριν των γυναικών.

Η εκστρατεία του Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί τον ξεπερνούν σε δαπάνες σε βασικές πολιτείες, ενώ ορισμένοι σύμβουλοι τον πιέζουν να συμμετάσχει σε ένα ακόμα ντιμπέιτ με την Χάρις το οποίο ο ίδιος αρνείται.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αυτοπεποίθηση του Τραμπ βασίζεται στην πιστή εκλογική του βάση. Ναι, είναι όλοι όσοι είδαμε να δακρύζουν με ελιγμούς στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τον Ιούλιο, ενώ προσεύχονταν ομαδικά για να κερδίσει ο Τραμπ τις εκλογές. Από αυτή την ισχυρή έως και φανατική εκλογική βάση η εκστρατεία Τραμπ ελπίζει ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει την ταραχή των τελευταίων εβδομάδων και να κερδίσει τις εκλογές. Για να «σπάσει» αυτή την βάση η Χάρις χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button