Η κυβέρνηση μελετάει τις αυξήσεις και στα Σώματα Ασφαλείας – Ενόχληση από τις παρεμβάσεις στελεχών

Στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκεται η μισθολογική αύξηση και των Σωμάτων Ασφαλείας, μετά και την σωρεία παρεμβάσεων του Βασίλη Κικίλια και Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και άλλων κυβερνητικών στελεχών, που όπως όλα δείχνουν έχουν προκαλέσει την αντίδραση του Μαξίμου.
Αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, αναμένουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ενώ αύριο Δευτέρα σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναμένεται να αποσαφηνίσει το θέμα στην διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ παρεμβάσεων κυβερνητικών στελεχών, που τάσσονταν υπέρ της αύξησης στα Σώματα Ασφαλείας και καλούσαν την κυβέρνηση να προσχωρήσει.
Οι κυβερνητικές πηγές εμμένουν ότι «το θέμα της αύξησης των αποδοχών των ενστόλων είναι τεχνικό», ενώ διευκρινίζουν ότι τόσο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και όλοι οι ένστολοι, θα λάβουν την 1η Απριλίου την αύξηση των 30 ευρώ και την 1η Ιουλίου την αύξηση των 100 ευρώ από το επίδομα επικινδυνότητας.
«Θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο» – Άξονας η ΔΕΘ
Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως είναι δεδομένο ότι, όπως έγινε με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ούτως ή άλλως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι πρόσθετες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Άμυνας θα ισχύσουν μετά την ΔΕΘ.
Όπως αναφέρουν, «συνολικά, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων».
Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, τονίζουν.
Παράλληλα, οι κυβερνητικές πηγές, θυμίζουν ότι από το 2023 έως σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χορηγήσει αυξήσεις συνολικά στο δημόσιο, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή ο 13ος μισθός έχει ήδη δοθεί και «πάμε» για τον 14ο με τις προγραμματισμένες αυξήσεις που θα δοθούν και τα επόμενα χρόνια.
Από εξοικονόμηση πόρων οι αυξήσεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Παράλληλα, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σημειώνεται ότι οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις προέρχονται στο μεγαλύτερό τους μέρος από πόρους που εξοικονομήθηκαν από το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας (όπως κλείσιμο στρατοπέδων με τη νέα δομή, μείωση αριθμού ανώτατων αξιωματικών στις κρίσεις).
Το είχε επισημάνει από τότε ο 6πουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ότι οι αλλαγές αυτές θα επέτρεπαν να υπάρξει βελτίωση στο μισθολογικό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από το ποσό των 260 εκατ. Ευρώ της αύξησης: Περίπου 110 εκατ. ευρώ από κρατικό προϋπολογισμό που μοιράσθηκαν οριζόντια σε όλους (30 ευρώ από 1/4/2025 με την αύξηση του κατώτατου μισθού και 100 ευρώ από 1/7/2025 με το επίδομα επικινδυνότητας) Περίπου 150 εκατ. Ευρώ (το μεγαλύτερο ποσό της αύξησης) από πόρους που εξοικονόμησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας Το 60% δηλαδή προέρχεται από εξοικονόμηση πόρων από το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας