Επικαιρότητα

Η σημασία των υποθαλάσσιων σεισμογράφων στη Σαντορίνη – Το CNN Greece στο ηφαίστειο της Καμένης

Μπορεί η έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη να ανησυχεί τον περισσότερο κόσμο, για τους επιστήμονες όμως, προκαλεί εξαιρετικά μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον.

Μετά την τοποθέτηση δύο υποθαλάσσιων σεισμογράφων πόντισης κοντά στο ρήγμα, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν σημαντικά ευρήματα για τα φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, η κάμερα του CNN Greece καταγράφει τη μελέτη των αερίων του ηφαιστείου της Καμένης που σκοπό έχει την κατανόηση της δραστηριότητας.

Πρόκειται για το ηφαίστειο που πριν από δύο χιλιάδες χρόνια έκαναν στάχτη τον μινωικό πολιτισμό.

Όπως λένε και οι ίδιοι οι φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετέχουν στην αποστολή «βλέπουμε την ιστορία να γράφεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε».

Στην αποστολή αυτή, στην οποία συμμετέχουν οκτώ πανεπιστήμια, που συγκροτούν τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Πανεπιστημίων SIVIS συμμετέχουν φοιτητές και φοιτήτριες οι οποίοι είχαν ήδη υποβάλει τις αιτήσεις τους ήδη από τον Δεκέμβριο του 2024, με τους ίδιους και τις ίδιες να χαρακτηρίζουν «θείο δώρο» την συγκυρία στην οποία τελικά καταφθάνουν στο νησί της Σαντορίνης.

Το CNN Greece βρέθηκε στην αποστολή αυτή, καταγράφοντας τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που τοποθετήθηκαν.

Εξηγώντας τη σημασία των εργαλείων αυτών, η γεωλόγος – ωκεανογράφος και Επίκουρη Καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας στη Σχολή Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Νομικού τονίζει πως συμβάλλουν ιδιαίτερα στην έρευνα των επιστημόνων λόγω της ευελιξίας τους.

«Για την τοποθέτηση και ανάσυρση ενός υποθαλάσσιου σεισμογράφου πόντισης χρειάζονται συνήθως λόγω του βάρους τους ωκεανογραφικά σκάφη. Παραμένουν στον βυθό για μεγάλο χρονικό διάστημα για την καταγραφή των σεισμικών ακολουθιών».

Ωστόσο, οι σεισμογράφοι αυτοί είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθούν.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του προγράμματος «Multi Marex», του οποίου ηγείται η «geomar» έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό.

Πώς μπορούμε να συλλέξουμε δεδομένα;

«Φέρνοντας έναν εξελιγμένο τύπο σεισμογράφου, με τον τίτλο “Mola”, ο οποίος μπορεί να μεταφερθεί και να πέσει στο βυθό πολύ πιο εύκολα από τους σεισμογράφους που έχουν ήδη τοποθετηθεί από μία βάρκα απλώς» εξηγεί η κα Νομικού.

Και συνεχίζει:

«Πέφτοντας στον βυθό αρχίζει να καταγράφει και μπορεί να ανέβει στην επιφάνεια μόλις οι επιστήμονες του δώσουν το σήμα και στη συνέχεια ανασύρεται και καταγράφονται τα δεδομένα».

Γιατί χρειαζόμαστε αυτού του τύπου τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους;

Η καθηγήτρια εξηγεί στο CNN Greece γιατί χρειαζόμαστε αυτού του τύπου τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους:

«Γιατί είναι πάρα πολύ απλοί στη μεταφορά τους και στη συλλογή τους».

Τι χρειαζόμαστε σε αυτή την περιοχή;

Να εξετάσουμε τη μικροσεισμικότητα σε όλη την περιοχή δίπλα στο Κολούμπο και δίπλα στην Άνυδρο για να μπορέσουμε να καταλάβουμε την αιτία γένεσής τους».

Με τους πολίτες να αναρωτιούνται εάν σχετίζονται η ηφαιστειακή με την σεισμική δραστηριότητα, η καθηγήτρια εξηγείο πως στο πλαίσιο του ίδιο προγράμματος η ομάδα επιστημόνων την Δευτέρα (3/2) αξιοποίησαν θερμικές κάμερες για να εντοπιστούν τυχόν μεταβολές σε όλο το ηφαιστειακό τόξο και στα αέρια της Νέας Καμένης.

«Δεν υπάρχουν» αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.

Περιμένουμε, λοιπόν, μια έκρηξη ή όχι τελικά;

Απαντώντας στο ερώτημα εάν ανησυχεί η περιοδικότητα των εκρήξεων τους επιστήμονες η κα Νομικού σημειώνει ότι το ηφαίστειο της Καμένης στη Σαντορίνη δίνει εκρήξεις κάθε 70-80 χρόνια.

«Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η έκρηξη είναι καταστροφική».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button