Κόσμος

Η υβριδική επίθεση της Μοσάντ είναι μόνο η αρχή

Ο πόλεμος ειδικά όταν εμπλέκονται δυνάμεις όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και το Ιράν δεν διεξάγεται πάντοτε με συμβατικό τρόπο.

Μετά το πρώτο και μαζικότερο κύμα της χθεσινής επίθεσης από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τυους τουλάχιστον 12 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες είναι σχεδόν 3000 σήμερα η Βηρυτός ζει ακόμη μία υβριδική επίθεση. Αυτή την φορά εκρήξεις καταγράφονται σε συσκευές ασύρματης επικοινωνίας, σε συσκευές αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων ακόμη και σε φωτοβολταϊκά πάνελ. Το Ισραήλ δεν έχει προχωρήσει σε καμία απολύτως τοποθέτηση ούτε μέσω διαρροής και αυτό ίσως είναι η πιο απτή απόδειξη πως οι επιθέσεις ενάντια στα μέλη της Χεζμπολάχ θα έχουν ακόμη αρκετά κεφάλαια.

Τα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ σε συνεργασία με ειδικές μονάδες του στρατού της χώρας έχουν καταφέρει να οργανώσουν, να σχεδιάσουν και τελικά να υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη επίθεση είναι πολλά και θα απασχολήσουν περισσότερο όταν θα έχουμε μία αποκρυσταλωμένη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο η Χεζμπολάχ προμηθεύτηκε και κυρίως πότε της συγκεκριμένες συσκευές. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία σήμερα είναι πως το Ισραήλ χτυπά κατά κύματα με άκρως στοχευμένο και κυρίως ασφαλή για τους δικούς του στρατιώτες τρόπο στην καρδιά – αλλά και την καρδιά της φιλοιρανικής οργάνωσης.

Οι στόχοι

Το γιατί είναι ξεκάθαρο: το Ισραήλ εδώ και 48 ώρες με κάθε επισημότητα ξεκαθάρισε πως μετά την απαλοιφή της στρατιωτικής απειλής από τη Χαμάς στο Νότο προτεραιότητα είναι να επιστρέψουν οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες του στα σπίτια τους στο Βορρά. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τελειώσει οριστικά και με την απειλή της Χεζμπολάχ το Τελ Αβίβ. Αυτό δεν είναι για πολλούς λόγους ούτε εύκολο ούτε και μπορεί να συμβεί γρήγορα αλλά για τον Νετανιάχου και το επιτελείο του είναι απολύτως εφικτό.

Το Ισραήλ δεν έχει περιοριστεί σε μία επίθεση – μήνυμα κατά στρατιωτικών ή στρατηγικών στόχων στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. Σαρώνει και έχει στο στόχαστρό του κάθε μέλος της φιλοιρανικής οργάνωσης και έχει σκοπό να ολοκληρώσει όλα τα στάδια της επιχείρησης πριν δοθεί το πράσινο φως για μία εισβολή στα εδάφη του Λιβάνου. Οι πρωτόγνωρες υβριδικές επιθέσεις εκδηλώνονται κατά κύματα και αυτό είναι ξεκάθαρα μέρος στρατηγικής. Οι επιθέσεις είναι επίσης στοχευμένες κατά της Χεζμπολάχ και το μήνυμα είναι πως δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούν. Το ότι το Τελ Αβίβ έχει επιλέξει να γίνουν επίσης ημέρα και σε δημόσια θέα δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στο εσωτερικό του Λιβάνου καθώς τα κενά είναι ορατά και στους απλούς πολίτες.

Το Ισραήλ έχει ως στόχο να τελειώσει με όλους τους εχθρούς του αλλά η αλήθεια είναι πως υπάρχουν μεγάλα κενά και στην δική του επιχειρησιακή ρητορική. Δεν μπορεί κάποιος παρά να προσέξει πως είναι οι ίδιες μυστικές υπηρεσίες που πριν από 11 μήνες πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο από τη Χαμάς και περισσότεροι από 1000 πολίτες της χώρας αφέθηκαν βορά στα χέρια των τρομοκρατών. Και εδώ δεν έχει υπάρξει από την πλευρά Νετανιάχου καμία απολύτως τοποθέτηση αλλά οι διαρροές κάνουν λόγο για τάχιστη αναδιοργάνωση όλων των σωμάτων ασφαλείας, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών που αποδίδει άμεσα τα μέγιστα.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button