Επικαιρότητα

Θάνατοι βρεφών στην Αμαλιάδα: Δεν δείχνει εγκληματική ενέργεια το προανακριτικό υλικό

Εν αναμονή των τοξικολογικών εξετάσεων, βρίσκονται οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές που ερευνούν τον θάνατο βρεφών στην Αμαλιάδα.

Ήδη ο γονιδιακός έλεγχος για το ένα από τα δύο παιδιά της 24χρονης ολοκληρώθηκε χθες και «έδειξε» πως το 19 ημερών βρέφος δεν αντιμετώπιζε κάποιο γονιδιακό πρόβλημα. Όσον αφορά στο δεύτερο παιδί, το οποίο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία δύο μηνών, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γονιδιακός έλεγχος χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Για την υπόθεση έχει δοθεί εντολή για τη διενέργεια έρευνας από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξεταστούν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους φακέλους θανάτων των παιδιών, ενώ είναι πιθανό να ληφθούν και καταθέσεις από πρόσωπα που γνώριζαν τα παιδιά και τους γονείς τους.

Να σημειωθεί πως χθες Τετάρτη (23/10) η 24χρονη εμφανίστηκε αυτοβούλως στο τμήμα Ασφαλείας της Αμαλιάδας, ζητώντας να δώσει συμπληρωματική κατάθεση.

Συγκεκριμένα, η 24χρονη ζήτησε να δώσει συμπληρωματική κατάθεση για τον θάνατο του βρέφους της φίλης της, με την οποία συγκατοικούσαν, και άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Αυγούστου 2024.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατέθεσε πως ισχύουν τα όσα είχε πει στην αρχική της κατάθεση.

Αναφερόμενη στην υπόθεση που έχει δει το φως της δημοσιότητας, η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «Σε καμία από τις πέντε περιπτώσεις και στο προανακριτική υλικό που έχει παραδοθεί από την αστυνομία δεν φαίνεται εμπλοκή κάποιου ατόμου και δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα».

Τόνισε ότι «η παρουσία ενός συγκεκριμένου ατόμου στους θανάτους των παιδιών φαίνεται μόνο σε τρεις θανάτους, σε δύο θανάτους των δικών της παιδιών. Μιλάω για μια συγκεκριμένη κοπέλα η οποία έχει κάνει και δηλώσεις στα μέσα, γι’ αυτό και την αναφέρω. Όπως και στον τελευταίο θάνατο που είχαμε τον Αύγουστο του 2024, ενός ακόμη βρέφους που φαίνεται ότι υπήρχε παρουσία αυτής της γυναίκας και πάλι στον χώρο. Για δύο ακόμη θανάτους που αναφέρονται στα Μέσα δεν υπάρχει εικόνα ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας αυτής, τουλάχιστον προανακριτικά στο υλικό της αστυνομίας, ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας όταν τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι και για τις πέντε περιπτώσεις, έχουν γίνει όλες οι προανακριτικές ενέργειες που προβλέπονται όταν ένα παιδί φεύγει ξαφνικά από τη ζωή. «Η Ελληνική Αστυνομία σχημάτισε κανονικά δικογραφία συλλέγοντας προανακριτικό υλικό, βεβαιώσεις των θεραπόντων ιατρών, εφόσον υπήρχε νοσηλεία βέβαια του παιδιού στο Νοσοκομείο και του ιστορικού υγείας του παιδιού. Και για τις πέντε περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε νεκροψία νεκροτομή στα παιδιά.

Υπάρχει δηλαδή στη δικογραφία έκθεση κανονικά του ιατροδικαστή. Εκκρεμεί μόνο το αποτέλεσμα κάποιων τοξικολογικών εξετάσεων για την τελευταία περίπτωση, για τον θάνατο του βρέφους που έγινε στις αρχές του Αυγούστου και πάλι σε αυτή την περιοχή και ουσιαστικά οι δικογραφίες έχουν διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Άρα η εισαγγελία της περιοχής έχει τους φακέλους και για τα πέντε παιδιά», είπε.

Όπως ξεκαθάρισε ο Εισαγγελέας, μπορεί να εξετάσει ξανά από την αρχή μια υπόθεση, δηλαδή μπορεί να ανασυρθεί μια υπόθεση από το αρχείο και να διατάξει και άλλες ανακριτικές ενέργειες πλέον στην αστυνομία. «Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και το ξεκαθαρίζω», είπε.

Για το αν αυτή η γυναίκα πήγε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα στην Αμαλιάδα για να καταθέσει ξανά η κ. Δημογλίδου είπε «Θέλει ουσιαστικά να δώσει μια συμπληρωματική κατάθεση, επιβεβαιώνοντας όσα είχε δηλώσει και στην αρχική της κατάθεση. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται εφόσον ένας πολίτης επιθυμεί να δώσει μια συμπληρωματική κατάθεση, πόσο μάλλον σε αυτή την περίπτωση που ο φάκελος δεν έχει κλείσει οριστικά, καθώς περιμένουμε απαντήσεις τοξικολογίας των εξετάσεων».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button