Κόσμος

Ιράν: Κλειστά σχολεία και υπηρεσίες σε πολλές πόλεις εξαιτίας ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ένας μεγάλος αριθμός μαθητών, φοιτητών και δημοσίων υπαλλήλων στο Ιράν κλήθηκαν σήμερα και αύριο, Πέμπτη (12/12), να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω μεγάλης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την οποία αντιμετωπίζει η Τεχεράνη και αρκετές πόλεις, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η πρωτεύουσα του Ιράν καλύφθηκε από πυκνή κίτρινη ομίχλη, ένα συχνό φαινόμενο για τους περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους της, που είναι ωστόσο ιδιαίτερα έντονο τον χειμώνα.

Στην Τεχεράνη κάθε χρόνο μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, η ατμοσφαιρική ρύπανση κορυφώνεται στην πόλη με υψόμετρο 1.400-1.800 μέτρων, λόγω του φαινομένου που ονομάζεται «θερμοκρασιακή αναστροφή». Σε αυτό ο ψυχρός αέρας σε υψόμετρο εμποδίζει την απομάκρυνση του θερμού και με ρύπους αέρα.

Σήμερα στην ιρανική πρωτεύουσα, η ποιότητα του αέρα θεωρείται «επικίνδυνη», με δείκτη AQI 200, δηλαδή η συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2,5 στον αέρα υπερέβαινε δέκα φορές αυτή που θεωρείται αποδεκτή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τράπεζες και μουσεία είναι κλειστά στην ιρανική πρωτεύουσα, ενώ ο εμβληματικός Πύργος Μιλάντ (ύψους 435 μέτρων) δεν ήταν ορατός σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η ρύπανση πλήττει κι άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν, όπως η Ισπαχάν, στο κεντρικό Ιράν, η Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό, και η Αχβάζ, στο νοτιοδυτικό.

Στην ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλουν απαρχαιωμένες βιομηχανικές υποδομές, ένας γερασμένος στόλος αυτοκινήτων και κακής ποιότητας βενζίνη, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση κατηγορεί επίσης τις τελευταίες εβδομάδες το μαζούτ που χρησιμοποιείται σε κάποιους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.

Ο Ιρανός υπουργός Υγείας, Μοχαμάντ Ρεζά Ζαφαργάντι, ανέφερε ότι: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί τον πρόωρο θάνατο περίπου 50.000 ανθρώπων ετησίως στη χώρα».

Τα τελευταία χρόνια, οι ιρανικές αρχές έχουν κλείσει αρκετές φορές τα σχολεία στην Τεχεράνη, κυρίως το 2019 όταν παρέμειναν κλειστά για μια ολόκληρη εβδομάδα.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button