Κόσμος

Ιρλανδία: Ο Μάικλ Μάρτιν εξελέγη εκ νέου πρωθυπουργός της χώρας

Ο Μάικλ Μάρτιν εξελέγη πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας για δεύτερη φορά. Οι νομοθέτες ψήφισαν με 95 κατά 76 την Πέμπτη υπέρ του διορισμού του αρχηγού της Fianna Fáil.

Ο Μάρτιν θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού που θα αποτελείται από τα δύο μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα, καθώς και από ανεξάρτητους νομοθέτες.

Η υποψηφιότητά του καθυστέρησε μια ημέρα αφότου η αρχική ψηφοφορία για την εκλογή του βυθίστηκε στο χάος την Τετάρτη, όταν το κοινοβούλιο ανεστάλη μετά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για το δικαίωμα έκφρασης των ανεξάρτητων νομοθετών που υποστήριξαν τον επερχόμενο συνασπισμό. Το αδιέξοδο για το δικαίωμα του λόγου έσπασε μέσα σε μια νύχτα στις συνομιλίες.

Ο συνασπισμός είναι ο δεύτερος στη σειρά μεταξύ των ιστορικών αντιπάλων Fine Gael και Fianna Fail, οι οποίοι μεταξύ τους ηγούνται κάθε κυβέρνησης από το 1937. Εν τω μεταξύ, ανεξάρτητοι υπουργοί θα αντικαταστήσουν τον μικρότερο εταίρο του συνασπισμού, το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο έχασε την πλειοψηφία των εδρών τους στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο Μάρτιν, 64 ετών, ήταν προηγουμένως πρωθυπουργός από το 2020 έως το 2022 προτού παραδοθεί στον Fine Gael κατά το δεύτερο εξάμηνο της θητείας. Σύμφωνα με τη συμφωνία συνασπισμού, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις θα επιστρέψει ως πρωθυπουργός το 2027.

Προς το παρόν, ο Χάρις θα αντικαταστήσει τον Μάρτιν ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και είναι επίσης πιθανό να αναλάβει και υπουργός Εξωτερικών. Κατά τα άλλα, ο Paschal Donohoe του Fine Gael – πρόεδρος της ομάδας υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης – αναμένεται να επιστρέψει ως υπουργός Οικονομικών.

Η Ιρλανδία προετοιμάζεται για τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιστροφή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η υπόσχεση του οποίου να μειώσει τους εταιρικούς φόρους αποτελεί πιθανή απειλή για την οικονομία της χώρας που επικεντρώνεται στις ξένες πολυεθνικές.

«Για εμάς σήμερα, το καθήκον είναι να προστατεύσουμε τη δύναμη της Ιρλανδίας σε μια εποχή πραγματικής απειλής, ενώ αντιμετωπίζουμε κρίσιμες κοινωνικές ανάγκες. Με οποιοδήποτε λογικό πρότυπο, αυτή είναι μια προκλητική στιγμή στην παγκόσμια ιστορία», είπε ένας συναισθηματικός Μάρτιν στο κοινοβούλιο μετά την εκλογή του.

Είπε ότι για την προστασία και την ανανέωση του οικονομικού μοντέλου της Ιρλανδίας θα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν «τρεις βασικές σχέσεις» με την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν είμαστε αφελείς σχετικά με την πραγματικότητα της αλλαγής (στις Ηνωμένες Πολιτείες), αλλά εξίσου η σχέση μεταξύ της Ιρλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μας ωφελεί και τους δύο και θα αναδυθεί δυναμικά ανεξάρτητα από το τι».

Ο συνασπισμός έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει ένα απροσδόκητο φορολογικό κέρδος από τον όμιλο αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών της χώρας για να συνεχίσει να αυξάνει τις επενδύσεις του δημόσιου τομέα και να μειώνει τους φόρους, ενώ χτίζει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ιρλανδίας.

Ο Μάρτιν, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο πριν από 36 χρόνια, ήταν υψηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης Fianna Fáil που υπέγραψε ένα πρόγραμμα διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ το 2010, που οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου εκλογική κατάρρευση το 2011, αμέσως μετά την ανάληψη της ηγεσίας.

Ο πρώην δάσκαλος ιστορίας, ο οποίος έχει επιβλέπει πολλά υπουργεία, συμπεριλαμβανομένης της Υγείας, του Εμπορίου και της Παιδείας, οδήγησε σε μια ταχεία ανάκαμψη της περιουσίας του κόμματος για να επιστρέψει η Fianna Fail στην εξουσία εννέα χρόνια αργότερα.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button