ΙΣΑ: Επιστολή στο υπ. Οικονομικών για την είσπραξη των οφειλών rebate και clawback από το 2021
Την είσπραξη των ανείσπρακτων οφειλών rebate και clawback των ετών 2021 και εντεύθεν, σε 120 μηνιαίες δόσεις, καθώς οι πάροχοι υγείας, έχουν περιέλθει σε δεθνή θέση, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.
Ηδη, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ν. Παπαθανάση και στον Υφυπουργό κ Αθ. Πετραλιά.
Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής :
«Με την 208/2024 πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ επιβλήθηκε στους παρόχους της παρ. 1 του άρθρου 100 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) (διαγνωστικά εργαστήρια, μικροβιολογικά ιατρεία, πολυιατρεία κλπ.), η προείσπραξη λόγω clawback σε ποσοστό 65% εκάστου εκ των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2023 σε 9 δόσεις, ενώ παράλληλα και συγχρόνως επιβλήθηκε με την 215/2024 (ΦΕΚ Β’ 5300-20/9/2024) η ρύθμιση είσπραξης του ποσού της αυτόματης επιστροφής clawback των παροχών υγείας για τις ανείσπρακτες οφειλές του έτους 2022 σε 12 δόσεις όπως και αναμένεται να επιβληθεί η είσπραξη για το υπόλοιπο των μηνών του 2023 όπου και αυτό αναμένεται να ρυθμιστεί σε 12 δόσεις.
Το αδικαιολόγητο χρέος των παρόχων υγείας λόγω περικοπών clawback (διαγνωστικά εργαστήρια, μικροβιολογικά ιατρεία »πολυιατρεία κλπ.) που κυλίεται από το 2013-2021 έχει ρυθμιστεί μεν σε 120 δόσεις αλλά εξαντλεί την ρευστότητα των παρόχων Υγείας με αποτέλεσμα να απολύουν προσωπικό και ιατρεία που εξυπηρετούν όλες τις άλλες ειδικότητες με τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις να πρέπει να παύουν τις εργασίες τους σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο επιμελημένης τακτικής συρρίκνωσης του κλάδου που εφαρμόζεται από τον ΕΟΠΥΥ.
Η επιδείνωση της ρευστότητας των παρόχων Υγείας με τις νέες εισπράξεις για το 2022 & 2023 που ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να ρυθμίσει σε εξαιρετικά μικρότερες σε αριθμό δόσεις είναι καταστροφική.
Εφόσον ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι ανάλγητα στο κλείσιμο ιατρείων μελών της ιατρικής κοινότητας και στην επιδείνωση της ιδιωτικής οικονομίας και ανάπτυξης που στηρίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, ζητούμε, ως μόνη πραγματική λύση για τη βιωσιμότητα των παρόχων Υγείας:
α. να περικοπεί ποσό του χρέους τους που βεβαιώθηκε στο παρελθόν λόγω rebate & clawback και είναι σε ρύθμιση και αφορά τα έτη 2013 και 2021
β. για το πέραν του 2021 ανείσπραχτων οφειλών και για όλα τα υπόλοιπα έτη την είσπραξη των πάσης φύσεως ανείσπρακτων και μη βεβαιωμένων οφειλών επιστροφής clawback, να εισπραχθούν με τη μορφή άτοκων μηναίων δόσεων, ο αριθμός των οποίων δύναται να καθοριστεί έως εκατόν είκοσι (120) μετά από αίτηση των παρόχων.
«Άλλως είναι βέβαιο», καταλήγει στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας. «ακόμα και με τους κανόνες τις κοινής λογικής και πείρας, αλλά και μαθηματικά ότι οι ως άνω πάροχοι άμεσα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις πάσης φύσεως οικονομικές υποχρεώσεις τους και θα υποχρεωθούν σε παύση εργασιών». «Απευθυνόμαστε στην ευθυκρισία σας».