Κόσμος

Ισραηλινές επιδρομές στην Κοιλάδα Μπεκάα – Στρατώνες έπληξε η Χεζμπολάχ στο Βορρά

Κύμα αεροπορικών επιδρομών κατά στόχων στην Κοιλάδα Μπεκάα στο Λίβανο πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας (23/9) το Ισραήλ το οποίο είχε ζητήσει νωρίτερα από τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν.  

Την ίδια στιγμή η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι έπληξε με δεκάδες ρουκέτες το αρχηγείο του Τάγματος Πυραύλων και Πυροβολικού στους στρατώνες Γιοάβ του ισραηλινού στρατού, στο βόρειο Ισραήλ.

«Προειδοποιώ τους Λιβανέζους κατοίκους που ζουν σε χωριά στην κοιλάδα Μπεκάα. Αυτή είναι μια ειδική προειδοποίηση προς τους κατοίκους της κοιλάδας Μπεκάα. Οι κάτοικοι που βρίσκονται κοντά σε κτήρια ή μέσα σε σπίτια όπου φυλάσσονται βλήματα και όπλα, απομακρυνθείτε αμέσως από αυτά», τόνισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF).

To ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα είναι αρκετός ο συνδυασμός της ισραηλινής αεροπορικής ισχύος και του τρομερού μηχανισμού πληροφοριών του για να επιτύχει το Ισραήλ τους στόχους του;

Παρά τη στιβαρή διατύπωση που προέρχεται από το γραφείο του πρωθυπουργού, ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ «σύντομα θα λάβει το μήνυμα», η στρατιωτική επιτυχία δεν είναι δεδομένη εδώ.

Στον τελευταίο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, το 2006, ο διοικητής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας προέβλεψε με αυτοπεποίθηση ότι τα πολεμικά του αεροσκάφη θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρκετή ζημιά στην υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή, ώστε να μην είναι απαραίτητη η χερσαία εισβολή.

Αυτό αποδείχθηκε ότι δεν ίσχυε. Στο τέλος ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε να στείλει άρματα μάχης και πεζικό στο νότιο Λίβανο και ακολούθησαν σκληρές μάχες. Ο πόλεμος έληξε χωρίς νικητή.

Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Η Χεζμπολάχ εκμεταλλεύτηκε τα 18 χρόνια που ακολούθησαν για να επανεξοπλιστεί, δημιουργώντας ένα τεράστιο οπλοστάσιο από 100 έως 150.000 πυραύλους, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ορισμένα από τα οποία είναι κατευθυνόμενα με ακρίβεια και αρκετά ισχυρά για να πλήξουν στόχους σε όλο το Ισραήλ.

Ο απολογισμός των νεκρών από την αεροπορική εκστρατεία του Ισραήλ στο νότιο και ανατολικό Λίβανο, όπου η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία, σηματοδοτεί τη φονικότερη κλιμάκωση από τη σύγκρουση του 2006.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Λιβάνου εκείνης της χρονιάς, ο οποίος περιελάμβανε αεροπορική, ναυτική και χερσαία εκστρατεία των ισραηλινών δυνάμεων, κατέστρεψε μεγάλα τμήματα της χώρας. Τότε, περισσότεροι από 1.100 Λιβανέζοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 250 μαχητών της Χεζμπολάχ, ενώ 121 στρατιώτες και 43 άμαχοι σκοτώθηκαν από την ισραηλινή πλευρά από πυραυλικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Μια εκεχειρία διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ κατά τα χρόνια μεταξύ του πολέμου του 2006 και της έναρξης της συνοριακής σύγκρουσης Χεζμπολάχ-Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button