Ισραηλινός αξιωματούχος: Η Χαμάς αποδέχτηκε το προσχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα
Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα απελευθερωθούν και ορισμένοι εκ των ισραηλινών ομήρων της οργάνωσης, που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου του 2023.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, που έχουν γνώση των συνομιλιών, υπάρχει πρόοδος αλλά μένουν να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Το CNNi έκανε λόγο για απελευθέρωση 33 ομήρων από πλευράς της Χαμάς, ωστόσο ΜΜΕ αναφέρουν ότι το Ισραήλ θα πληρώσει… ακριβά κάθε έναν από τους αιχμαλώτους.
Η συμφωνία προβλέπει τρεις φάσεις, με τους ομήρους (πρώτα οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι τραυματίες άμαχοι) να απελευθερώνονται σε διάστημα έξι εβδομάδων.
Ανάμεσα στους 33 θα είναι και πέντε γυναίκες μέλη του Ισραηλινού στρατού, η κάθε μια εκ των οποίων ανταλλάσσεται με 50 Παλαιστίνιους φυλακισμένους.
H πλευρά του Ισραήλ έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι ανάμεσα στους 33 θα είναι ορισμένες σοροί.
Το προσχέδιο της συμφωνίας θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» και από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ πριν υπογραφεί.
«Στα τελικά στάδια…»
Ο διαμεσολαβητής του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη (14/1) ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομήρων βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια… Είμαστε σίγουρα αισιόδοξοι ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Majed al-Ansari.
Προέτρεψε, ωστόσο, να υπάρξει αυτοσυγκράτηση «μέχρι την τελική ανακοίνωση».
Παρόλα αυτά, φαίνεται πως τα περισσότερα «αγκάθια» έχουν πλέον ξεπεραστεί.
«Τους περασμένους μήνες, υπήρχαν υποβόσκοντα ζητήματα, μεγάλα θέματα μεταξύ των δύο πλευρών, που παρέμεναν άλυτα. Αυτά τα ζητήματα επιλύθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των περασμένων εβδομάδων και πλέον έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουν επιλυθεί οι μεγάλες διαφορές, που μπλόκαραν την τελική συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Πηγή της παλαιστινιακής πλευράς δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η συμφωνία μπορεί να οριστικοποιηθεί «ακόμη και σήμερα, αν όλα πάνε καλά».
Οι όροι που συζητούνται
Με βάση τις τελευταίες προτάσεις, ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει την παρουσία του στο διάδρομο της Φιλαδέλφειας -μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα- στην πρώτη φάση της συμφωνίας, όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι.
Στον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι συζητήσεις είχαν ναυαγήσει λόγω της επιμονής του Ισραήλ να διατηρήσει παρουσία στο σημείο, κάτι που δεν δεχόταν η Χαμάς και άλλοι σύμμαχοί της.
Το Ισραήλ θα διατηρήσει, επίσης, μια ουδέτερη ζώνη εντός της Γάζας, στα σύνορα με τη χώρα, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος.
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, όμως, πόσο πλατιά θα είναι αυτή η ζώνη -ένα ζήτημα που επίσης θεωρείται «αγκάθι».
Αξιωματούχος της Χαμάς είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η ομάδα θέλει η ουδέτερη ζώνη να είναι περίπου 300 με 500 μέτρα -όπως ήταν δηλαδή πριν από την 7η Οκτωβρίου- ενώ το Ισραήλ επιμένει σε 2.000 μέτρα.
Οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας θα μπορέσουν να επιστρέψουν ανενόχλητοι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, με ισραηλινό αξιωματούχο να υποστηρίζει, ωστόσο, ότι θα υπάρξουν «ρυθμίσεις ασφαλείας».
Δεν θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους φυλακισμένους, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τη δολοφονία Ισραηλινών, να αφεθούν ελεύθεροι στη Δυτική Όχθη αλλά θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στη Λωρίδα της Γάζας ή θα μεταφερθούν σε κάποια χώρα του εξωτερικού, μετά από σχετική συμφωνία με τρίτα κράτη.
Το CNNi έχει ζητήσει σχόλιο από τη Χαμάς, ωστόσο μέχρι στιγμής κανένας εκπρόσωπος δεν έχει ανταποκριθεί.
Το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά από την εισβολή μαχητών στα εδάφη της, τη δολοφονία 1.200 ατόμων και την αιχμαλώτιση άλλων 250 πολιτών.
Έκτοτε, ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 46.565 Παλαιστίνιους στη Γάζα ενώ άλλοι 100.000 έχουν τραυματιστεί.