Κόσμος

Ισόβια σε δύο 13χρονους για τη δολοφονία 19χρονου στο Λονδίνο – Η αντίδραση του Κιρ Στάρμερ

Την ποινή των ισοβίων επέβαλε βρετανικό δικαστήριο σε δύο 13χρονους που σκότωσαν με ματσέτα τον περασμένο Νοέμβριο έναν 19χρονο άνδρα σε κεντρικό δρόμο του Λονδίνου.

Πρόκειται για τοςυ νεότερους δολοφόνους στην Βρετανία οι οποίοι όταν έσφαξαν τον 19χρονο Shawn Seesahai ήταν 12 ετών ο καθένας τους.

Με βάση τις καταθέσεις μαρτύρων ο Shawn Seesahai δέχτηκε επίθεση αρχικά στον ώμο από τον μικρότερο από τους δύο κατηγορούμενους, ο οποίος φέρεται να είχε μαζί του μία ματσέτα, με λεπίδα μήκους 42,5 εκατοστών.

Στη συνέχεια, οι δύο ανήλικοι τον χτύπησαν, τον κλότσησαν, τον πάτησαν και κυριολεκτικά τον έσφαξαν με το μαχαίρι.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο φίλος του 19χρονου θύματος είπε ότι αναγκάστηκε να τρέξει μακριά για τη ζωή του, ενώ το θύμα σκόνταψε καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από τα αγόρια.

Φέρεται να είχε προηγηθεί διαφωνία μεταξύ του θύματος και των δραστών για το ποιος θα κάθονταν σε ένα παγκάκι του πάρκου.

Οι ανήλικοι δολοφόνοι, θεωρούνται οι νεότεροι κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν για φόνο στη Βρετανία από τότε που ο Robert Thompson και ο Jon Venables, και οι δύο τότε 11 ετών, κρίθηκαν ένοχοι το 1993 για τη δολοφονία του δίχρονου James Bulger. Σήμερα οι δυο 13χρονοι φυλακίστηκαν, με ελάχιστη ποινή φυλάκισης οκτώ ετών και έξι μηνών ο καθένας πριν να έχουν δικαίωμα για αίτηση ελάττωσης της ποινής τους.

Από την πλευρά της η δικαστής ανέφερε ότι υπήρχε «ελάχιστο προηγούμενο» για την υπόθεση και ότι τα αγόρια θεωρούνται οι νεότεροι δολοφόνοι με μαχαίρι στη χώρα. Αποφάσισε έπειτα από τη δίκη ότι δεν θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία των κατηγορουμένων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια τους. Μάλιστα, στα δύο αγόρια επετράπη να βγουν από το εδώλιο και να καθίσουν δίπλα σε συγγενείς στην πίσω σειρά του δικαστηρίου.

Η οικογένεια του θύματος παρακολούθησε τη δίκη με βιντεοκλήση

Η οικογένεια του θύματος, η οποία αναγκάστηκε να λάβει δάνειο για να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ανγκουίλα για να παρακολουθήσει την 20ήμερη δίκη, παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία της καταδίκης μέσω βιντεοκλήσης, καθώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να επιστρέψει στην Αγγλία. Μια δήλωση που διαβάστηκε στο δικαστήριο ανέφερε:

«Η απώλεια ενός παιδιού είναι ο χειρότερος εφιάλτης των γονέων. Για να τα καταγράψω όλα σε μια δήλωση για το πώς έχει επηρεάσει τη ζωή μας θα χρειαζόμουν περισσότερο από μια μέρα για να τα διαβάσω. Έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό στο στομάχι μας που τίποτα δεν μπορεί να γεμίσει, είμαστε συντετριμμένοι ως οικογένεια, εντελώς συντετριμμένοι και μπερδεμένοι».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα απαγόρευσε την κατοχή μαχαιριών τύπου ζόμπι, νίντζα κλπ. Τα εγκλήματα που αφορούν κοινά μαχαίρια, σπαθιά και μαχαίρια τύπου ζόμπι έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.

Κιρ Στάρμερ: «Έπαθα σοκ»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ μετά την ανακοίνωση της απόφασης δήλωσε σοκαρισμένος για το έγκλημα.

«Όταν διάβασα για τη δολοφονία του Shawn Seesahai τον περασμένο Νοέμβριο, έπαθα σοκ. Στα πέντε χρόνια μου ως Διευθυντής της Εισαγγελίας, δεν συνάντησα ποτέ τέτοια υπόθεση. Το ότι ένας τόσο άγριος φόνος θα μπορούσε να γίνει από 12χρονους είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς.

Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μαχαίρια. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση κατά μέτωπο. Η κυβέρνησή μου έχει δεσμευτεί να μειώσει στο μισό το έγκλημα με μαχαίρι και να πάρει πίσω τους δρόμους μας».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button