Οικονομία

Κίνητρα σε επιχειρήσεις, φοροελαφρύνσεις στους αγρότες – Τι αλλάζει σε Golden Visa και κρουαζιέρα

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έκανε λόγο για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ενίσχυση των εξαγωγών και πολιτικές που τονώνουν την παραγωγικότητα στην εισαγωγική του τοποθέτηση, κατά τη διυπουργική συνέντευξη Τύπο για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό.

Τα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδίκευσαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Φορολογικά κίνητρα για εξαγορές – Golden Visa για επενδύσεις 250.000 σε start-up επιχειρήσεις

Σε τρεις άξονες εστιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης προς τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα. «Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής των πολιτών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων στο εσωτερικό της χώρας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε αυξημένα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις για έρευνα και ανάπτυξη συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ ενώ σημείωσε ότι από 1η Ιανουαρίου 2025, θα δίνεται Golden Visa και για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up επιχειρήσεις.

Παράλληλα, διευρύνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση της πατέντας, όπου σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Διατηρείται η τριετία και με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον επτά έτη μετά τη λήξη της τριετίας.

Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors με την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του επενδυτή 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups, από 300.000 ευρώ που είναι σήμερα (κατ’ ανώτατο ποσό) σε 900.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις ή και εξαγορές μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από τη συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φορολογικής απαλλαγής 30% επί των κερδών. Παράλληλα θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, με το δημοσιονομικό κόστος, με βάση την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα, να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, σε:

  • 250% για έργα συνεργασίας με είτε με startups είτε με ερευνητικά κέντρα
  • 300% για ΜμΕ έντασης γνώσης
  • 315% για ΜμΕ έντασης γνώσης αν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των δύο προηγούμενων ετών.

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η στρατηγική για την μείωση κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους με την κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ανάμεσα σε αυτές, όπως ανέφερε, είναι η υποβολή, ο έλεγχος και η πιστοποίηση έργων επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, διαδικασίες για τροποποίηση αδειών εξαγωγέων, τελωνειακές άδειες κλπ.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στο επόμενο δίμηνο εγκρίνει χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις με πόρους από το RRF για τομείς που σχετίζονται με τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Επίσης υλοποιείται πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης των ΜμΕ με 85 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 90 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενθάρρυνση δημιουργίας και ανάπτυξης πράσινων καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων.

Σε 298.000 δικαιούχους αγρότες ο μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Τσιάρας, ανέλυσε τους άξονες των τεσσάρων μέτρων για τον πρωτογενή τομέα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Στόχος, όπως υπογράμμισε είναι «η μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, απαλλαγμένο από τα βάρη του παρελθόντος, με τόνωση της εξωστρέφειας εκεί που μπορούμε καλύτερα διευρύνοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας».

Αναφορικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το Αγροτικό Πετρέλαιο σημείωσε πως δικαιούχοι του μέτρου θα είναι 298.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ στόχος του είναι η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται μάλιστα να εκδοθεί μετά από διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ και τους Κοινωνικούς Φορείς. Σχετικά με τα μέτρο για τα κόκκινα δάνεια στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι σήμερα αυτά ανέρχονται συνολικά σε 3,8 δισ. ευρώ, τα βάρη αντιστοιχούν σε 26.000 ακίνητα (αξίας 1,5 δισ. ευρώ), 750 Συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών.

Με αυτό το μέτρο στοχεύεται η στήριξη συνεργατικών σχημάτων, η ενίσχυση βιώσιμων συνεταιρισμών, η άμεση πρόσβαση σε λύσεις νέας τραπεζικής χρηματοδότησης, η προσέλκυση κεφαλαίων στον πρωτογενή τομέα και οι βιώσιμες ρυθμίσεις αγροτικών δανείων.

Αναλύοντας το μηχανισμό, ο οποίος θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, ο κ. Τσιάρας ανέφερε πως θα περιλαμβάνει:

  • Νέο Πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στην βάση του λογιστικού υπολοίπου.
  • Συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) με ταυτόχρονη νέα τραπεζική χρηματοδότηση.
  • Προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων Συνεταιρισμών
  • ‘Αμεση αξιοποίηση ακινήτων και εκμίσθωση αυτών προκειμένου για την αύξηση ταμειακών ροών
  • Προώθηση Συγχωνεύσεων – Αποσχίσεων και εν γένει Εταιρικών Μετασχηματισμών μη βιώσιμων.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα υπάρχουν και πρόσθετα εργαλεία όπως η σύνδεση του Σχεδίου με καινοτόμα τραπεζικά προγράμματα όπως οι συμβολαιακές κάρτες και το κεφάλαιο κίνησης ειδικού σκοπού. Σχολιάζοντας την θερμοκηπιακή καλλιέργεια στη χώρα μας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι την Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 49.000 στρέμματα θερμοκηπίων, όταν στην Ολλανδία οι εκτάσεις ανέρχονται σε 120.000 στρέμματα. Στόχος του μέτρου για τη ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στη χώρα μας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ είναι η αύξηση παραγωγής, η εξοικονόμηση ενέργειας 30%, η μείωση κατανάλωσης νερού, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η προστασία περιβάλλοντος – εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Σε ό,τι αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 50% θα προέρχεται από το ΠΑΑ, το 35% από τραπεζικό δανεισμό και το 15% από ίδια κεφάλαια. Σημειώθηκε ότι σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές και στο Β. Αιγαίο το ποσοστό ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10%.

Κλιμακωτό τέλος στους επιβάτες κρουαζιέρας – Στα 22 δισ. εκτιμώνται τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό

Σε ό,τι αφορά το τέλος κρουαζιέρας υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε πως θα ξεκινήσει να επιβάλλεται από την τουριστική σεζόν του 2025. Όπως διευκρίνισε το τέλος θα ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια Μυκόνου και Σαντορίνης και σε 5 ευρώ ανά επιβάτη στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας, από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο. Το τέλος θα είναι μειωμένο κατά 50% τους πλάγιους μήνες και μειωμένο κατά 80% τους χειμερινούς Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Τουρισμού το σύνολο εσόδων αναμένεται να ανέλθει στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά μετο τέλος ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση που έχει επιβληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις αυξάνεται κατά τη διάρκεια των μηνών αιχμής, δηλαδή από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, αυξάνεται κατά 0,5 για τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατά 2 ευρώ στα 5 ευρώ για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων, αυξάνεται στα 10 από 7 ευρώ για τα τετράστερα ξενοδοχεία και στα 15 από 10 ευρώ για τα πεντάστερα και τις βίλες. Τέλος, το τέλος αυξάνεται από 1,5 στα 8 ευρώ την περίοδο αιχμής για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και στα 2 ευρώ από 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση για την περίοδο χαμηλότερης ζήτησης. Για τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο, το τέλος παραμένει στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, εξαιρουμένων των Airbnb.

Μέρος των εσόδων από το τέλος θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού για να καλύπτει δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και δαπάνες βελτίωσης υποδομών του τουριστικού προϊόντος.

Επεκτείνεται κατά 1 δισ. ευρώ το πρόγραμμα «Ηρακλής»

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2024 θα καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να ενισχυθεί το ΠΔΕ και να ανέλθει στα 13,1 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Το ποσό αυτό θα προέλθει από δύο πηγές, την ανάπτυξη της οικονομίας (2η ταχύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί από το 40% τον Ιούλιο του 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο του 2024 και με την επέκταση του «Ηρακλής» κατά επιπλέον 1 δισ. αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω.

Ο υπουργός έκανε αναφορά σε τέσσερα σημεία για μια σύγχρονη και ανθεκτική στην κρίση οικονομία:

1 .Υγιές τραπεζικό σύστημα.

2.Φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας.

3. Δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ.

4. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, με τον προϋπολογισμό της δράσης να έχει αυξηθεί στα 600 εκατ. ευρώ.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button