Κακοκαιρία Bora: Ρόδος και Λήμνος ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων αναφέρουν ότι το κύμα κακοκαιρίας θα επιμείνει μέχρι την Τρίτη.
Την ίδια ώρα οι κάτοικοι των νησιών δέχονται συνεχή μηνύματα από το 112 που τους προειδοποιούν για έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ στη Ρόδο έχει απαγορευτεί μέχρι νεοτέρας η κυκλοφορία.
Όσο περνά η ώρα αποκαλύπτεται το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής στο νησί με δρόμους να έχουν καταστραφεί κόβοντας στα δύο περιοχές και τεράστιες ζημιές στα συστήματα υδροδρότησης.
Μάλιστα με απόφαση του Δημάρχου Ρόδου κλειστά θα μείνουν όλα τα σχολεία τη Δευτέρα (2/12) την ώρα που αίσθηση προκαλεί η δήλωση του πρόεδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα που βρίσκεται ήδη στο νησί ότι έπεσαν 300 χιλιοστά βροχής ήτοι το 75% των βροχοπτώσεων που έπληξαν τη Βαλένθια της Ισπανίας.
Λέκκας: Στη Ρόδο έπεσε το 75% της βροχής της Βαλένθια
«Είναι το 75% της Βαλένθια περίπου, δεν έφτασε το ύψος της Βαλένθια, αλλά όμως από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο, με έναν υψηλότατο κίνδυνο, ο οποίος συνδυάζεται με την υψηλή τρωτότητα» είπε χαρακτηριστικά.
«Η τρωτότητα τι είναι; Είναι αυτό που σας είπα. Κατασκευές μέσα στην κοίτη του ποταμού, μέσα στην κοίτη, όχι παραπλεύρως και τα λοιπά, άστοχα τεχνικά έργα τα οποία είχαν γίνει πριν 60 – 70 χρόνια», σημείωσε.
Και βέβαια αποκοπή της κοίτης του ποταμού όταν αυτός πάει να εκβάλει προς τη θάλασσα. Το είδατε, ήταν πολύ χαρακτηριστικά», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι επαναλαμβάνεται η ιστορία που είχαμε το 2013. Μόνο που τότε είχαμε και θύματα. Βεβαίως είναι οι ίδιες ακριβώς συνθήκες. Η βροχόπτωση είναι μεγαλύτερη τώρα».
Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο, από κατολισθήσεις, πεσμένα δέντρα, φερτά υλικά που παρέσυρε το νερό και ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Επίσης στην επαρχιακή οδό Ρόδου – Καλλιθέας κατέρρευσε γεφύρι και κόπηκε ο δρόμος στη μέση, στην περιοχή του Φαληρακίου. Σε πολλές περιοχές έχουν παρασυρθεί δίκτυα ύδρευσης, ενώ αρκετά είναι και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης.
Σοβαρά προβλήματα σε Μακεδονία
Ισχυρό ήταν το πλήγμα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Bora που άφησε πίσω της δύο νεκρούς στη Λήμνο και στην Μακεδονία. Μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής (1/12) η Πυροσβεστική είχε δεχθεί πάνω από 1.000 με τις περισσότερες, τουλάχιστον 600, να προέρχονται από το νησί της Ρόδου και την περιοχή της Μακεδονίας.
Πτώσεις 280 δένδρων από τους ισχυρούς ανέμους σημειώθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ λόγω του χιονιού απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Φλώρινας, με την πόλη να έχει ντυθεί στα λευκά.
Μάλιστα το πρωί της Κυριακής (1/12) μήνυμα εξέδωσε το 112 για την Πυλαία.
«Όσοι βρίσκεστε στην περιοχή του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, περιορίστε τις μετακινήσεις σας λόγω θυελλωδών ανέμων. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει.
Στην Χαλκιδική χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τετραμελούς οικογένειας που είχε παγιδευτεί στα ορμητικά νερά μετά από υπερχείλιση μικρού χειμάρρου.
Στη Θεσσαλονίκη, όπου οι ριπές ανέμων φτάνουν κατά διαστήματα τα 95 χλμ./ώρα, έκλεισαν κεντρικοί οδικοί άξονες είτε λόγω υπερχείλισης υδάτων είτε λόγω πτώσεις δένδρων. Συγκεκριμένα κλειστά είναι τμήματα των οδών Μοναστηρίου και Πέτρου Συνδίκα, όπως επίσης τμήματα της λεωφόρου Στρατού και της καθόδου του Πανοράματος (προς Θέρμη).
Αρκετοί επαρχιακοί δρόμοι σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν πλημμυρίσει ή καλύφθηκαν από φερτά υλικά, με τις αστυνομικές Αρχές να απευθύνουν έκκληση προς τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Πιερίας, των Σερρών και της Πέλλας, εξαιτίας της πτώσεως δέντρων και κλαδιών, με τα συνεργεία της ΔΕΗ να βρίσκονται επί ποδός για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.
Θρήνος για τους δύο νεκρούς
To πέρασμα της κακοκαιρίας από τη Λήμνο ήταν φονικό καθώς θρηνεί δύο νεκρούς από την κακοκαιρία. Πρόκειται για έναν 57χρονο κτηνοτρόφο που έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου στην περιοχή Κοντιάς στη Λήμνο. Ο 57χρονος προσπάθησε να περάσει μέσα από το χείμαρρο με το αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα να κολλήσει στις λάσπες. Τότε ο κτηνοτρόφος επέστρεψε στη στάνη του που ήταν σε απόσταση 200μ, ώστε να πάρει το τρακτέρ του και να βγάλει μέσα από το χείμαρρο το αγροτικό του.
Τη ζωή του έχασε και ένας 70χρονος ο οποίος έπεσε και τραυματίσθηκε θανάσιμα στο κεφάλι, καθαρίζοντας σκαλιά του σπιτιού του στα οποία και γλίστρησε.
Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Μύρινας όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Με μήνυμα 112 οι κάτοικοι κλήθηκαν να εκκενώσουν τον οικισμό Κοντιά, καθώς υπάρχει φόβος υπερχείλισης του φράγματος της περιοχής.Όταν κοπάσει το φαινόμενο θα ξεκινήσειη αποτίμηση της ζημιάς.
Σε συναγερμό και η Μυτιλήνη με τις Αρχές να έχουν ζητήσει από τους πολίτες να προσέχουν ιδιαίτερα, καθώς σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τα έντονα καιρικά φαινόμενα υπάρχει πιθανότητα να πλήξουν τις επόμενες ώρες και το νησί του Βορείου Αιγαίου.
Σε επιφυλακή και η Θεσσαλία
Σε όλο το οδικό δίκτυο, σε βουνά και ποτάμια της Θεσσαλίας επιχειρεί από το βράδυ η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Bora, που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την έντονη βροχόπτωση στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλίας.
Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, μαζί με όλους τους Αντιπεριφερειάρχες και τον Συντονιστή του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Ηλία Λεοντάρη, όλο το βράδυ βρισκόταν στο πεδίο, ενώ το Συντονιστικό Όργανο συνεδριάζει διαρκώς, παρακολουθώντας την εξέλιξη του φαινομένου και συντονίζοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η κατάσταση κρίνεται ελεγχόμενη παρά τα έντονα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας.
Μηχανήματα της ΠΕ Λάρισας επιχειρούν στις θέσεις «Πλατάνια» Βελίκας του δήμου Αγιάς και «Καράβια» Μεσαγγάλων του δήμου Τεμπών, όπου η θάλασσα βγήκε έξω, χωρίς να προκληθούν προβλήματα.
Πτώσεις δέντρων λόγω ισχυρών ανέμων σημειώθηκαν στο παραλιακό τμήμα Ομόλιο-Στόμιο-Κουλούρα-Μεσάγγαλα, όπου μηχανήματα έργου της Περιφέρειας, τα περισυνέλλεξαν. Στον παραλιακό Αγιοκάμπου-Βελίκας λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξήλθε στο οδόστρωμα το νερό και έφερε φερτά υλικά και κορμούς δένδρων. Στο σημείο επιχειρούν 8 μηχανήματα της Περιφέρειας για την απομάκρυνση και αποκατάσταση της κυκλοφορίας.
Στην ΠΕ Τρικάλων σημειώνεται χιονόπτωση (10 πόντοι περίπου) στα ορεινά, όπου έχουν αναλάβει δουλειά τα εκχιονιστικά μηχανήματα και μαζί με τις αλατιέρες διατηρούν ανοικτό το δίκτυο, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή του Περτουλίου.
Στην ΠΕ Καρδίτσας δεν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα παρά την βροχόπτωση και την χιονόπτωση στην Ανατολική και Δυτική Αργιθέα.
Ελεγχόμενη κρίνεται τέλος και η κατάσταση στην ΠΕ Μαγνησίας.