Κόσμος

«Καλλιέργεια» ανθρώπινων οργάνων στο διάστημα – Το μεγαλεπήβολο σχέδιο επιστημόνων

Οι επιστήμονες ελπίζουν να καλλιεργήσουν ανθρώπινα όργανα στο διάστημα και να τα φέρουν πίσω στη Γη για μεταμοσχεύσεις.

Η νέα έρευνα χρησιμοποιεί πειράματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να δοκιμάσει την «αυτοσυναρμολόγηση ανθρώπινων ηπατικών ιστών», ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ιατρικά πλαίσια, αναφέρει ο Independent.

Το είδος της μικροβαρύτητας που συναντάται σε χαμηλή γήινη τροχιά – η περιοχή του διαστήματος μέχρι τα 2.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, όπου βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός – μπορεί να λύσει ορισμένα από τα προβλήματα με τη μηχανική των ιστών που αντιμετωπίζουμε στη Γη, έχουν υποθέσει επιστήμονες.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι αυτό ισχύει – και επεξεργάζεται τρόπους για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία ανάπτυξης, καθώς και για να φέρουν τους ιστούς πίσω στη Γη.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι συνθήκες μικροβαρύτητας επιτρέπουν την ανάπτυξη ηπατικών ιστών με καλύτερη διαφοροποίηση και λειτουργικότητα από εκείνους που καλλιεργούνται στη Γη», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Tammy T. Chang.

«Αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς τη δημιουργία βιώσιμων εμφυτευμάτων ηπατικού ιστού που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτική λύση ή συμπλήρωμα των παραδοσιακών μεταμοσχεύσεων ήπατος», συμπλήρωσε.

Συντήρηση και μεταφορά στη Γη

Εάν οι ιστοί αυτοί μπορούν να αναπτυχθούν στο διάστημα, θα πρέπει να συντηρηθούν με ασφάλεια για να μεταφερθούν στη Γη προς χρήση. Οι ερευνητές ελπίζουν να δοκιμάσουν μια τεχνική που ονομάζεται ισόχωρη υπέρψυξη, η οποία ψύχει τα υλικά κάτω από το μηδέν, αλλά χωρίς να τα καταστρέφει.

Αν αυτό λειτουργήσει, θα βοηθήσει να διαρκέσουν οι ιστοί πολύ περισσότερο, και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ολόκληρα όργανα.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ισχυρές τεχνικές συντήρησης που θα μας επιτρέψουν να φέρουμε λειτουργικούς ιστούς πίσω στη Γη, όπου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια σειρά από βιοϊατρικές εφαρμογές, όπως η μοντελοποίηση ασθενειών, η δοκιμή φαρμάκων και,τελικά, η μεταμόσχευση», δήλωσε ο Δρ. Chang.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button