Κατερίνη: Στο εδώλιο φροντιστής ιδρύματος ΑΜΕΑ για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε 21χρονο
Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας (07/10) στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο Κατερίνης η δίκη για τον θάνατο 21χρονου αγοριού με ειδικές ανάγκες, από θανατηφόρα σωματική βλάβη που φέρεται να του προκάλεσε ο φροντιστής του ιδρύματος που φιλοξενούνταν στην Θεσσαλονίκη.
Κατά την σημερινή πρώτη ημέρα κατέθεσε η μητέρα του 21χρονου Πάρη για τον θάνατο του οποίου κάθεται στο εδώλιο ο φροντιστής ιδρύματος αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ο οποίος κατηγορείται ότι τον Νοέμβριο του 2021 του προκάλεσε θανατηφόρα σωματική βλάβη.
«Το μόνο που μας ένοιαζε ήταν να είναι χαρούμενος ο Πάρης», όπως είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι το παιδί το έβλεπαν διαρκώς χτυπημένο. «Είχα βαρεθεί να ρωτάω όταν το έβλεπα ότι είναι χτυπημένος. Μας έλεγαν ότι αυτοτραυματιζόταν και στην αρχή τους πιστεύαμε», είπε ενώ όταν τον είδε μετά το θάνατο του, είπε ότι «ήταν πολύ χτυπημένος, από πάνω μέχρι κάτω, τον είχα δει στο νοσοκομείο πριν τρεις μέρες που είχε πάει για άλλη αιτία και δεν είχε τέτοια χτυπήματα. Αυτός που τον χτυπούσε έδειχνε ότι δεν σταματούσε. Δεν τον πήγα στο ίδρυμα για να μου τον σκοτώσει», όπως είπε η μητέρα.
Η μητέρα αναφέρθηκε στη μαρτυρία μιας άλλης μητέρας που της υπέδειξε τον κατηγορούμενο ως το πρόσωπο που χτύπησε, όπως και μιας υπαλλήλου, στην οποία αναφέρθηκε και ο πατέρας στην κατάθεσή του.
Ο κατηγορούμενος στην πρώτη του θέση, όταν του ζητήθηκε, είπε ότι αρνείται την κατηγορία και επιμένει, όπως ανέπτυξε και ο συνήγορός του, ότι τα τραύματα προήλθαν από άλλο περιθαλπόμενο με μία πλαστική παντόφλα.
Οι κατηγορίες σε βάρος του φροντιστή
Ο φροντιστής κατηγορείται για θανατηφόρα σωματική βλάβη και δια παραλείψεως. Ο 21χρονος είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι και λίγες ημέρες μετά υπέκυψε.
Ο θάνατος του Πάρη είχε προκαλέσει την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που διαπίστωσε σειρά παραλείψεων.
Ακόμη και σήμερα η κατάσταση σε τέτοια ιδρύματα περιγράφεται ότι είναι πολύ δύσκολη για τους περιθαλπόμενους. Εργαζόμενοι, που είναι μάρτυρες στη δίκη για τον θάνατο του Πάρη μιλούν για τραγικές ελλείψεις προσωπικού
Για τους διαρκείς ξυλοδαρμούς του Πάρη πριν τον θάνατο του έχουν παραπεμφθεί σε δίκη 18 στελέχη του ιδρύματος μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρόεδροι.