Οικονομία

Κεραμέως για Rebrain Greece: «Η ελληνική αγορά εργασίας έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη δυναμική»

Με αυτή την πρωτοβουλία, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο έλλειψης εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες. Βασικός στόχος είναι οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που ζει στην Ελλάδα, αλλά και να επαναπατρίσουν εργαζόμενους με προσόντα που έφυγαν από τη χώρα μας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και χάραξαν σημαντικό μέρος της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς εργασίας, τα στελέχη που εργάζονται στο εξωτερικό μπορούν με τον επαναπατρισμό τους να μεταλαμπαδεύσουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία, που έχουν αποκτήσει, απαραίτητες προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η ψηφιακή πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης καταρτισμένου προσωπικού και απευθύνεται σε διάφορους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, όπως είναι τα τραπεζικά ιδρύματα, οι εταιρίες συμβούλων, που παρέχουν πολλαπλές υπηρεσίες και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται κυρίως στους κλάδους της πληροφορικής, της βιομηχανίας, των κατασκευών κ.λπ., αλλά και νέοι κλάδοι οι οποίοι αναδύονται στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας και απασχόλησης. Παράλληλα, μεγάλη είναι η γκάμα των ειδικοτήτων και των προσφερόμενων θέσεων εργασίας, που είναι διαθέσιμες στην διεύθυνση https://platform.rebraingreece.gr/theseis-ergasias/.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη θεσμοθέτηση της δημιουργίας του νέου αυτού εργαλείου έως σήμερα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα με τη χαρτογράφηση ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού, με στόχο τη διασύνδεσή τους με θέσεις υψηλής εξειδίκευσης σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά και με τον εμπλουτισμό της ψηφιακής πλατφόρμας Rebrain Greece με πρόσθετο ενημερωτικό περιεχόμενο.

Κεραμέως: «Στόχος η προσέλκυση εργαζομένων, προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα»

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δηλώνει ότι στόχος του Rebrain Greece είναι η προσέλκυση εργαζομένων, προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα και να συνδράμουν τις παραγωγικές μας δυνάμεις, συνεισφέροντας με τα μοναδικά τους προσόντα και την εξαιρετική τους τεχνογνωσία στην περαιτέρω βελτίωση των δυνατοτήτων της.

Η κυρία Κεραμέως τονίζει ότι η ελληνική αγορά εργασίας έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη δυναμική και υπογραμμίζει τα εξής: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης, πολλοί συμπολίτες μας αναζήτησαν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Ως υπουργός Εσωτερικών είχα την τιμή να εισηγηθώ τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου, προκειμένου και αυτοί οι Έλληνες να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους, δίχως εμπόδια.

Σήμερα, ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μία από τις βασικές στοχεύσεις μου είναι η προσέλκυση αυτών των ανθρώπων πίσω στην πατρίδα.

Σύμμαχό μας σε αυτή την προσπάθεια έχουμε αφενός μεν το σταθερό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, που έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία πέντε χρόνια και συνεχίζουμε να βελτιώνουμε με πρωτοβουλίες, όπως η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και με τη συνδρομή των ολοένα εντεινόμενων ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας αφετέρου δε την αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού».

Παράλληλα, η υπουργός επισημαίνει ότι η ελληνική αγορά εργασίας έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη δυναμική, που αποτυπώνεται στην πορεία της ανεργίας, η οποία έχει υποχωρήσει για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια κάτω από το 10% και παραμένει σταθερά εκεί για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς και στο ισοζύγιο προσλήψεων–αποχωρήσεων του οκταμήνου του τρέχοντος έτους, που σημειώνει τη σημαντικότερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Στόχος του Rebrain Greece είναι η προσέλκυση εργαζομένων, προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα και να συνδράμουν τις παραγωγικές μας δυνάμεις, συνεισφέροντας με τα μοναδικά τους προσόντα και την εξαιρετική τους τεχνογνωσία στην περαιτέρω βελτίωση των δυνατοτήτων της» προσθέτει η κα Κεραμέως.

Oδηγός επαναπατρισμού ταλέντων

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο οδηγός επαναπατρισμού ταλέντων. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο πληροφοριών για όλους που περιλαμβάνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τα βήματα και τις απαραίτητες διαδικασίες μεταφοράς φορολογικής έδρας των Ελλήνων επαγγελματιών και ταλέντων από το εξωτερικό προς τη χώρα μας, μαζί με τα σχετικά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα και τον τρόπο αξιοποίησης αυτών των κινήτρων. Επίσης, περιέχει πληροφορίες για τη διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ, ασφαλιστικού μητρώου για τους ενδιαφερόμενους και τις οικογένειές τους, για εργασιακά ζητήματα, όπως και για περιπτώσεις επαγγελματικών μετακινήσεων και εργασιακών αλλαγών. Στον οδηγό οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται και για θέματα εκπαίδευσης, προστασίας της οικογένειας των Ελλήνων που επιστρέφουν στη χώρα μας, ζητήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ λαμβάνουν πληροφορίες για σπουδές, άδειες διαμονής και λοιπά ζητήματα.

Ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας, Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, αναφέρει ότι η απήχηση του εν λόγω εγχειρήματος κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς η πλατφόρμα έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον πλήθους Ελλήνων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έως τον Αύγουστο του 2024, έγιναν συνολικά 2.100 εγγραφές: 1.900 εγγραφές ταλέντων και 200 εγγραφές επιχειρήσεων, αναρτήθηκαν περισσότερες από 450 θέσεις εργασίας και υποβλήθηκαν 1.500 αιτήσεις ενδιαφέροντος για την κάλυψή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Αγραπιδά, μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η πρώτη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2024 και διοργανώθηκε από κοινού από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και 12 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις με ισχυρό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία, αποτελώντας μία συντονισμένη συνέργεια μεταξύ του υπουργείου και του επιχειρηματικού κόσμου για στοχευμένη προσέλκυση Ελλήνων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης από το εξωτερικό.

Όπως προκύπτει από έναν πρώτο απολογισμό, στην εκδήλωση συμμετείχαν 620 εργαζόμενοι, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό το έντονο ενδιαφέρον τους για την επιστροφή τους στην ελληνική αγορά εργασίας, ενώ κάθε εταιρία διενήργησε περισσότερες από 200 συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους επαγγελματίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου, η αθρόα προσέλευση ενδιαφερομένων στην πρώτη εκδήλωση στο Λονδίνο ανοίγει τον δρόμο για την πραγματοποίηση αντίστοιχων εκδηλώσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

Για τη λειτουργία και την πλήρη εφαρμογή της πλατφόρμας Rebrain Greece, το υπουργείο Εργασίας υλοποίησε τις ακόλουθες ενέργειες:

Αρχικά, προεπιλέχθηκαν και ενσωματώθηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα 200 επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων, σε συνέχεια διενέργειας ειδικής μελέτης και βάσει του ευρωπαϊκού συστήματος ταξινόμησης επαγγελμάτων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων ESCO, από τα οποία γίνεται επιλογή από τις επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια, η διασύνδεση εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων που διαμένουν εκτός και εντός Ελλάδος με τις πιο καινοτόμες και ηγέτιδες επιχειρήσεις στην εγχώρια αγορά εργασίας επιτυγχάνεται, μέσω της ψηφιακής δημοσίευσης θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης από τις επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα στελέχη υψηλών ικανοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό για τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Με τον τρόπο αυτό, ενσωματώνεται στην ελληνική αγορά εργασίας ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλής εξειδίκευσης, το οποίο μεταφέρει τεχνογνωσία και εργασιακή εμπειρία από το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε ομάδα ενημέρωσης, υποστήριξης και επικοινωνίας (help desk), αποτελούμενη από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, που παρέχει πληροφόρηση και καθοδήγηση σε Έλληνες του εξωτερικού και της χώρας μας για οικονομικά, ασφαλιστικά, φορολογικά, οικογενειακά, εκπαιδευτικά και λοιπά θέματα, καθώς και για μισθολογικά θέματα κ.ά..

Η ομάδα ενημέρωσης, υποστήριξης και επικοινωνίας, παρέχει διαρκώς πληροφορίες, καθοδήγηση και ενημέρωση στα στελέχη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και εταιριών σχετικά με τη δημιουργία λογαριασμού στην πλατφόρμα Rebrain Greece, τους τρόπους προσέγγισης των ταλέντων του εξωτερικού, τους τρόπους ανάπτυξης και προβολής του brand name τους στις αγορές του εξωτερικού, τους τρόπους ενσωμάτωσης των δικών τους ATS συστημάτων στο ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης επαγγελμάτων ESCO κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα ενημέρωσης, υποστήριξης και επικοινωνίας του Rebrain Greece έχει διεξάγει πάνω από 70 τηλεδιασκέψεις ενημέρωσης με ανώτατα στελέχη μεγάλων πολυεθνικών και ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ πάνω από 20 αντίστοιχες τηλεδιασκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί με Έλληνες εργαζόμενους στη χώρα μας, που σκέφτονται επαγγελματικές αλλαγές και μετακινήσεις. Επίσης, έχουν γίνει επτά τηλεδιασκέψεις με ελληνικές κοινότητες της διασποράς, ενημερώνοντας για τους στρατηγικούς στόχους του Μηχανισμού Διασύνδεσης Ταλέντων.

Τέλος, ενσωματώθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα ολοκληρωμένος οδηγός επαναπατρισμού Ελλήνων του εξωτερικού, βάσει παραδοτέου ευρωπαϊκού έργου για την υποστήριξη της δράσης Rebrain Greece.

Δράσεις της ΔΥΠΑ

Την ίδια στιγμή, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) αναλαμβάνει και αυτή πρωτοβουλίες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ειδικότερα, η ΔΥΠΑ διοργανώνει τις «Ημέρες Καριέρας», με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε όσους περισσότερους πολίτες αναζητούν εργασία να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους εταιριών από διαφορετικούς κλάδους, που αναζητούν προσωπικό, χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν για όλους και, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 32 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με μεγάλη επιτυχία. Μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει 1.650 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και 55.000 πολίτες, ενώ οι επιβεβαιωμένες προσλήψεις ξεπερνούν τις 7.500.

Επιπλέον, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ΔΥΠΑ και το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, με σκοπό την προσέγγιση και ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού για τις ευκαιρίες εργασίας στην Ελλάδα, με παράλληλο σχεδιασμό και διαμόρφωση πλαισίου δράσεων και κινήτρων (ευκαιριών απασχόλησης, επιχειρηματικότητας, κατάρτισης κ.λπ.) για την ενημέρωση και επαναπροσέλκυσή τους στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΥΠΑ σχεδιάζει, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, την πρώτη «Ημέρα Καριέρας» στο εξωτερικό και, συγκεκριμένα, στο Ντίσελντορφ το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2024. Η πόλη επιλέχθηκε από κοινού με το ΥΠΕΞ, καθώς έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων στην Ευρώπη. Ήδη, πάνω από 25 επιχειρήσεις έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν και είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με κεντρικό ξενοδοχείο για την ενοικίαση του χώρου εκδηλώσεων 780 τ.μ. σε συνεργασία με τις προξενικές αρχές.

Στην εκδήλωση, η κάθε επιχείρηση διαθέτει συγκεκριμένο αριθμό θέσεων εργασίας, τις οποίες η ΔΥΠΑ προδημοσιεύει και αναρτά σε οθόνες και με QR code – και έχει δικό της «περίπτερο» – χώρο συνεντεύξεων – με στελέχη HR που συνομιλούν απευθείας με όσους αναζητούντες εργασία προσέλθουν. Η ΔΥΠΑ καλύπτει το κόστος του χώρου και των «περιπτέρων» και εξειδικευμένοι σύμβουλοι της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων παρέχουν πληροφορίες και συντονίζουν τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και το κοινό.

Στην εκδήλωση θα παρέχονται επίσης χρήσιμες πληροφορίες σε όσους επιθυμούν να επαναπατριστούν και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας της Ελλάδας, όπως για τα θεσμοθετημένα οφέλη και κίνητρα.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button