Κόσμος

«Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί» – Μήνυμα Ε.Ε. προς Τραμπ μέσω Κιέβου

Μπορεί οι ευρωπαίοι ηγέτες να μην συναντήθηκαν ως ροκ συγκρότημα στο Κίεβο για να τραγουδήσουν το «είμαστε ακόμα ζωντανοί», αλλά ουσιαστικά αυτό ήθελαν να φτάσει στα αυτιά του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως για την θεαματική στροφή στην αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κατάσταση παγκοσμίως και κυρίως στην Ευρώπη, περιλαμβάνει σκηνές ροκ, μία εκ των οποίων ήταν η ομιλία Βανς στο Μόναχο που προκάλεσε μόνιμους πονοκεφάλους.

Η Ευρώπη προσπαθεί έκτοτε να ανασυνταχθεί, να δείξει ότι έχει δική της φωνή και αφήνει σαφώς να υπονοηθεί ότι θέλει να απογαλακτιστεί από τις ΗΠΑ και τις πολιτικές τους. Η έκτακτη σύνοδος με τη συμμετοχή της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ευρωπαίων ηγετών, αλλά και κάποιες… γκεστ εμφανίσεις, όπως του Καναδού Τριντό πραγματοποιήθηκε όχι γιατί κανείς πίστευε ότι μπορεί να δώσει απτά αποτελέσματα, αλλά ουσιαστικά για να στείλει ένα μήνυμα – κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού- ότι δεν πρόκειται να περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε το ρόλο του εκπροσώπου της Ένωσης καθώς έχει ήδη διαβεί το κατώφλι του Λεύκου Οίκου, όπου παρεμπιπτόντως δεν τον υποδέχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ. Παρά αυτή τη μικρή «αγένεια» ο Μακρόν θα παρουσιάσει «προτάσεις δράσης» για την ανάσχεση της ρωσικής απειλής στην Ευρώπη και τη διασφάλιση μιας βιώσιμης λύσης που δεν θα αγνοεί τις θέσεις του Κιέβου. Μάλλον δύσκολη αποστολή που δεν αποκλείεται να αποδειχθεί και αδιέξοδη.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συνέχισαν στη ρότα που έχουν χαράξει εδώ και τρία χρόνια επιβάλλοντας νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ όρισαν την 6η Μαρτίου ως ημέρα ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για το ουκρανικό. Άλλωστε σε αυτό έχουν αποδειχθεί πολύ καλοί. Στο να συνεδριάζουν αποφασίζοντας ότι λύση θα δώσουν σύντομα, αλλά… στην επόμενη συνεδρίαση.

Οι ευρωπαίοι είχαν και μια μικρή, έστω συμβολική νίκη στον ΟΗΕ. Πέρασαν οι τροποποιήσεις που έκαναν στο ψήφισμα για το ουκρανικό, όπου προστέθηκαν αναφορές για «εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία», σε μια «δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη σύμφωνα με τον ιδρυτικό Χάρτη του ΟΗΕ» και στην επιβεβαίωση της υποστήριξης του ΟΗΕ για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ όπως ήταν αναμενόμενο απείχαν.

Μπορεί να είναι ισχυρή δήλωση προθέσεων αυτή η άτυπη σύνοδος, αλλά οι προθέσεις των ΗΠΑ έχουν γίνει γνωστές από καιρό. Ήδη ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι βρίσκεται σε «σοβαρές συζητήσεις» με τον Πούτιν για την Ουκρανία και είναι βέβαιο ότι σύντομα θα θέλει να παρουσιάσει κάτι που θα ονομάσει «οριστική λύση». Πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες; Δεν γνωρίζουμε. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αφού δεν γνωρίζουν ακόμα ούτε οι ίδιοι.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button