Οικονομία

Κοινωνία της Πληροφορίας: Το ορόσημο του Μαρτίου 2025 για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Αρκετά στενά μοιάζουν πλέον τα περιθώρια που υπάρχουν αναφορικά με τα έργα ψηφιακών τεχνολογιών για το δημόσιο τομέα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης με τον Μάρτιο του 2025 να εξελίσσεται σε χρονικό ορόσημο αναφορικά με το ποια από αυτά δεν πρόκειται τελικά να προχωρήσουν.

Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε., όσα έργα δεν έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2025 πιθανότατα θα απενταχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την υλοποίηση τους. Σημειώνεται ότι με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την ΕΕ, τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2026 ώστε μέχρι τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς να έχουν ολοκληρωθεί και οι υπόλοιπες διοικητικές διαδικασίες. Ο κ. Ασθενίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μία σιωπηρή παράταση μέχρι το τέλος του 2026 αλλά σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον περιορισμένα για αρκετά έργα που βρίσκονται σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας. Όπως και για τα περίπου 10 έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 50 εκατ. ευρώ, για τα οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαγωνιστική διαδικασία.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ασθενίδης επεσήμανε ότι ο μεγάλος όγκος των ψηφιακών έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε έχει ολοκληρωθεί είτε προχωράνε με ικανοποιητικούς ρυθμούς και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 90% θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που υπάρχει. «Έχουμε μπροστά μας 1,5 χρόνο προκειμένου να τα υλοποιήσουμε» επεσήμανε ο επικεφαλής της ΚτΠ Α.Ε., ο οποίος επεσήμανε ακόμη ότι είναι σημαντικό να υπάρξει και σωστή υλοποίηση των έργων από τους αναδόχους. Σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα μεν και τα διαφημίζουν για να πηγαίνουν στη συνέχεια και να δηλώνουν ότι δεν έχουν προσωπικό για να τα ολοκληρώσουν. «Θα πρέπει να πάρουν σοβαρά το ρόλο τους» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του κ. Ασθενίδη.

Προσφυγές και καθυστερήσεις

Το πρόβλημα με τα χρονικά περιθώρια αφορά κυρίως εργα που έχουν ξεκινήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά δεν έχουν συμβασιοποιηθεί και σε αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας λόγω των προσφυγών που είναι πιθανό να κατατεθούν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι για ένα από τα έργα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας που αφορά τα αποκαλούμενα SOCs ( security operation centers). Το έργο είναι χωρισμένο σε 4 lots και για κάθε ένα από αυτά οι υποψήφιοι είναι από 3 έως 7. «Δεν νομίζω ότι δεν θα υπάρξουν προσφυγές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ασθενίδης, προσθέτοντας πάντως ότι το συγκεκριμένο έργο τελικά θα προχωρήσει.

Υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις έργων που οι φορείς υλοποίησης δεν ήταν έτοιμοι να τα προχωρήσουν. Όπως συμβαίνει με το έργο για την εκπαίδευση των στρατεύσιμων, το οποίο παρότι έχει υπογραφεί η συμφωνία – πλαίσιο δεν έχουν υπογραφεί οι εκτελεστικές αποφάσεις. Και όλα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο έργο, το οποίο αφορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν θα προχωρήσει τελικώς.

Σημειωτέον πάντως πως σε περίπτωση που ορισμένα έργα δεν προχωρήσουν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στη συνέχεια με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button