Κόσμος

Κοινό έδαφος με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία «ψάχνουν» οι Ευρωπαίοι – Στο επίκεντρο οι κινήσεις Τραμπ

Το ερώτημα που ανακύπτει και θα χρειαστεί χρόνο για να απαντηθεί είναι αν αυτό το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης θα μπορέσει να γεφυρωθεί, σε ένα βαθμό τουλάχιστον ή αν η απόφαση του Τραμπ να ανατρέψει τις ισορροπίες θα επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα.

Η προσπάθεια των Ευρωπαίων να διαπιστώσουν τις προθέσεις Τραμπ έγινε με τον Μακρόν ενώ στη συνέχεια την πόρτα του Λευκού Οίκου θα περάσουν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την συνάντηση στο Λευκό Οίκο από τον Γάλλο πρόεδρο κατά την τηλεδιάσκεψη που θα έχουν οι «27» την Τετάρτη (26/2) μετά από απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα. Το θέμα της Ουκρανίας θα συζητηθεί λεπτομερώς στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου.

Παρόλο που χαράζουν το δικό τους μονοπάτι μπροστά, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν απεγνωσμένα να κρατήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες δεσμευμένες και ενεργές αναφέρουν οι New York Times.

Η «αποξένωση» δεν συμφέρει κανέναν λένε στην Ε.Ε.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνατότητες και η χρηματοδότηση ήταν κρίσιμες για την υποστήριξη της αντίστασης της Ουκρανίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βασικός εμπορικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών. Η επιδείνωση της διατλαντικής σχέσης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, όπως τονίζουν συχνά η Ε.Ε. και οι ηγέτες της.

Η αλλαγή τόνου της Αμερικής ήταν τόσο έντονη που άφησε την Ευρώπη σε θέση άμυνας. Ο Τραμπ έχει επιμείνει εδώ και καιρό ότι τα ευρωπαϊκά έθνη ξοδεύουν περισσότερα για τη δική τους ασφάλεια, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος έχει ζητήσει εδώ και χρόνια η Ευρώπη να έχει περισσότερη «στρατηγική αυτονομία» και λιγότερη στρατιωτική εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μία θέση που αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες στο παρελθόν.

Οι δηλώσεις και οι ενέργειες που προέκυψαν από την Ουάσιγκτον έχουν αφήσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να ανησυχούν ότι ο Τραμπ θα διαπραγματευτεί μια ταχεία ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία χωρίς να συμπεριλάβει Ουκρανούς και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, θέτοντας τις βάσεις για μια εκεχειρία που αφήνει το Κίεβο ευάλωτο και θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τον Πούτιν. Αυτό με τη σειρά του, φοβούνται οι Ευρωπαίοι, θα άφηνε άλλα έθνη στην ήπειρο σε κίνδυνο μελλοντικής εισβολής.

Το τετ α τετ στο Λευκό Οίκο

Ο Μακρόν χρησιμοποίησε κομπλιμέντα, απτική γλώσσα και χειραψίες που δεν φαινόταν να τελειώνουν ποτέ καθώς και το «Αγαπητέ Ντόναλντ» κατά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο. Αλλά δεν κρατήθηκε και τον διόρθωσε για τους ισχυρισμούς του ότι η Ουάσιγκτον είχε σχεδόν διπλασιάσει την υποστήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία.

Ωστόσο ήταν το δράμα που εκτυλίχθηκε στην έδρα του ΟΗΕ ήταν εκείνο που αντικατοπτρίζει καλύτερα το νέο διατλαντικό ρήγμα όπως σημειώνει το CNNi.

H λαχτάρα του Αμερικανού προέδρου για μια συνάντηση κορυφής με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει προκαλέσει έναν χείμαρρο διπλωματίας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι προφανής.

Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να δουν πώς μπορούν να διαμορφώσουν την ειρηνευτική συμφωνία που σχεδιάζει να συνάψει με τον Ρώσο ηγέτη και φυσικά να είναι παρόντες για την επόμενη μέρα.

Η αλήθεια είναι ότι αν ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρει να συνάψει μια συμφωνία με την Ουκρανία για την εκμετάλλευση των μετάλλων και των ορυκτών της σπάνιων γαιών θα δημιουργήσει μια μελλοντική οικονομική σωτηρία για τη χώρα καθώς θα ανοικοδομεί και θα δημιουργήσει έναν λόγο για την κυβέρνησή του και άλλους να παραμείνουν δεσμευμένοι.

Ήδη Γαλλία και Βρετανία προσφέρονται να στείλουν μια δύναμη στην Ουκρανία μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία και τα κράτη του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι θα αρχίσουν επιτέλους να αυξάνουν σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες.

Παράλληλα οι Γάλλοι και οι Βρετανοί θέλουν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, μπορούν να ενισχυθούν μόνο από μία αμερικανική υποστήριξη» προκειμένου η Ρωσία πρόκειται να αποτραπεί από την επανέναρξη του πολέμου.

Η ψηφοφορία στον ΟΗΕ

Παρά τους ισχυρισμούς του Μακρόν για πρόοδο, ο Τραμπ εξακολουθεί να βλέπει τον πόλεμο με διαφορετικό πρίσμα όπως έδειξαν τα γεγονότα στον ΟΗΕ.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ψήφισε μαζί με μερικούς από τους πιο ορκισμένους αντιπάλους της, όπως η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ, κατά ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης που καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και ζητά την επιστροφή των εδαφών του Κιέβου.

Αργότερα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ ψήφισαν ξανά από κοινού για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνέταξε η Ουάσιγκτον, το οποίο δεν υπογράμμιζε την επιθετικότητα της Μόσχας, αλλά ζητούσε έναν γρήγορο τερματισμό του πολέμου και μια διαρκή ειρήνη.

Το ψήφισμα των ΗΠΑ πέρασε με 10-0 στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ωστόσο, αρκετοί κορυφαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων πέντε μελών της Γαλλίας και της Βρετανίας, απείχαν. Και οι δύο χώρες έφεραν τροποποιήσεις στο ψήφισμα της Ουάσιγκτον που επιδιώκουν να εισαγάγουν αναφορές στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως αποκάλυψε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο CNNi. Αλλά η Ρωσία άσκησε βέτο.

Αυτή η αποξένωση μεταξύ της Ουάσιγκτον και των συμμάχων που προστατεύει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποκαλύφθηκε στο Οβάλ Γραφείο όταν ο Τραμπ ρωτήθηκε εάν ο Πούτιν, ο οποίος έχει σκοτώσει και φυλακίσει τους αντιπάλους του, ήταν «δικτάτορας».

«Δεν χρησιμοποιώ αυτές τις λέξεις επιπόλαια», είπε ο Τραμπ λίγες μέρες μετά τον χαρακτηρισμό ως δικτάτορα του Βλοντίμιρ Ζελένσκι.

Η συνέντευξη Μακρόν στο Fox News

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνέντευξη του Μακρόν στο Fox News: «Νομίζω ότι η άφιξη του Προέδρου Τραμπ άλλαξε το παιχνίδι. Και νομίζω ότι έχει την αποτρεπτική ικανότητα των ΗΠΑ να εμπλακεί εκ νέου με τη Ρωσία… η ανησυχία μου είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Αλλά χρειαζόμαστε κάτι πρώτα, μια εκεχειρία, η οποία θα μπορούσε να αξιολογηθεί και να ελεγχθεί, και μια πλήρης διαπραγμάτευση».

Νωρίτερα, αφού στράφηκε στον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Θέλουμε ειρήνη. θέλει ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη γρήγορα, αλλά δεν θέλουμε μια αδύναμη συμφωνία».

Ο Μακρόν είπε ακόμη στον επικεφαλής πολιτικό παρουσιαστή του Fox News, Μπρετ Μπάιερ, ότι βλέπει την πιθανότητα εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τις επόμενες εβδομάδες. «Μια εκεχειρία σε αεροπορικές, θαλάσσιες και υποδομές», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αν δεν γίνει σεβαστό, θα είναι η καλύτερη απόδειξη του γεγονότος ότι η Ρωσία δεν είναι σοβαρή», κατέληξε.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button