Κόσμος

Κοινό βηματισμό για την Ουκρανία ψάχνουν οι Ευρωπαίοι – Η σημασία της αποστολής στρατευμάτων

Κοινό μέτωπο κατά των ΗΠΑ και του προέδρου Τραμπ, ο οποίος ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα στο επόμενο διάστημα για να συζητήσουν για την Ουκρανία και το τέλος του πολέμου, επιχειρούν να συστήσουν οι Ευρωπαίοι. Αυτός είναι ο λόγος που ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ  σπεύδουν στο Παρίσι ύστερα από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα (17/2) σε μία προσπάθεια να δείξουν ότι υπάρχει και ένας άλλος εταίρος στις συνομιλίες έτοιμος να διαδραματίσει ρόλο.     

Η ειρωνεία είναι ότι από αυτές τις συνομιλίες τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στο Παρίσι απουσιάζει η Ουκρανία.

To ερώτημα είναι μπορεί η Ευρώπη, υπό πίεση, να αφήσει στην άκρη τις πολιτικές διαφορές και τις εγχώριες οικονομικές ανησυχίες και να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο όσον αφορά τις δαπάνες για την ασφάλεια και το μέλλον της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αποστολής στρατευμάτων εκεί για να κερδίσει μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα προσπαθήσουν.

Η κυβέρνηση Τραμπ είναι σαφές ότι δεν είναι 100% σίγουρη για το τι θέλει να κάνει σχετικά με την Ουκρανία. Αυτό φάνηκε από τα διάφορα ανάμεικτα μηνύματα που έστειλε η Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Αυτό επιτρέπει στην Ευρώπη ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να προσπαθήσει να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο ότι είναι ένας υπολογίσιμος εταίρος.

Ελπίζει να το πράξει αυτό μέσω αυτής της συνάντησης στο Παρίσι, προσπαθώντας να υπάρξει συμφωνία για δύο σημαντικά ζητήματα που έθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ: Η Ευρώπη να δαπανά και να κάνει περισσότερα για τη δική της άμυνα και η Ευρώπη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός.

Οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι το Κίεβο θα συμμετάσχει άμεσα και στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός. Διατηρούν εδώ και καιρό την άποψη ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν αποφάσεις για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία».

Οι φόβοι για την επόμενη μέρα

Όμως για την Ευρώπη το στοίχημα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Είναι η ψυχρή διαπίστωση ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θέτει ως προτεραιότητα τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους ούτε την άμυνά τους.

Η Ευρώπη, όπως αναφέρει το BBC βασίζεται σε μια ομπρέλα ασφαλείας που παρέχουν οι ΗΠΑ από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες για την Ουκρανία και το πόσο ο Πούτιν θα είναι ικανοποιημένος από αυτές, υπάρχει επίσης ένας φόβος ότι αυτό θα μπορούσε να καταλήξει να αλλάξει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της γηραιάς ηπείρου.

Ο Πούτιν δυσανασχετεί με την εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, καθώς δεν θέλει τους Ευρωπαίους στα σύνορά του. Οι γείτονες της Ρωσίας – οι μικροσκοπικές, πρώην σοβιετικές χώρες της Βαλτικής και επίσης η Πολωνία – αισθάνονται τώρα ιδιαίτερα εκτεθειμένοι απέναντί της.

Δεν θα συμμετάσχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας. Μόνο όσες έχουν στρατιωτικό βάρος: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Δανία, η οποία αναμένεται να εκπροσωπήσει τις χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, καθώς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. και ο γενικός γραμματέας της αμυντικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ.

Ακόμα και στη μικρή συνάντηση στο Παρίσι, θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να συμφωνηθούν συγκεκριμένες αυξήσεις των αμυντικών δαπανών.

Αλλά οι ηγέτες μπορούν να δεσμευτούν ότι θα συντονίζονται καλύτερα, θα δαπανούν περισσότερα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θα επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Ένα μεγάλο μέρος της συνάντησης στο Παρίσι θα επικεντρωθεί επίσης στο ζήτημα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός.

Η ιδέα που συζητείται δεν είναι για ειρηνευτικά στρατεύματα αλλά μάλλον για μια «δύναμη επιβεβαίωσης», που θα σταθμεύει πίσω και όχι πάνω σε μια ενδεχόμενη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Τι θα σημάνει η αποστολή στρατευμάτων

Ο στόχος της παρουσίας ευρωπαϊκών στρατευμάτων θα ήταν τριπλός. Να στείλει ένα μήνυμα στους Ουκρανούς: ότι δεν είναι μόνοι τους. Ένα άλλο μήνυμα προς τις ΗΠΑ, για να δείξει ότι η Ευρώπη «κάνει το χρέος της» για την άμυνα της δικής της ηπείρου, και το τελευταίο μήνυμα προς τη Μόσχα, για να προειδοποιήσει ότι αν παραβιάσει τους όρους μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας, δεν θα έχει να κάνει μόνο με το Κίεβο.

Ρούμπιο: «Δεν θα μείνουν εκτός οι Ευρωπαίοι»

Μέσα σε αυτό το κλίμα ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ότι η Ουκρανία και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι μέρος οποιασδήποτε «πραγματικής διαπραγμάτευσης» για τον τερματισμό του πολέμου της Μόσχας, σηματοδοτώντας ότι οι συνομιλίες των ΗΠΑ με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα είναι μια ευκαιρία να δουν πόσο σοβαρός είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την ειρήνη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων ότι θα αποκλειστούν από τις αρχικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που θα διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες. Σε συνέντευξή του στο CBS, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει στα σοβαρά και ότι αν οι συνομιλίες προχωρήσουν, οι Ουκρανοί και άλλοι Ευρωπαίοι θα συμμετάσχουν.

«Ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, και σε αυτή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε το ενδιαφέρον του για ειρήνη και ο πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να δει ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση με τρόπο που να είναι διαρκής και να προστατεύει την ουκρανική κυριαρχία», δήλωσε ο Ρούμπιο στην εκπομπή «Meet the Press» του CBS.

«Τώρα, προφανώς πρέπει να ακολουθήσει δράση, οπότε οι επόμενες εβδομάδες και ημέρες θα καθορίσουν αν είναι σοβαρή ή όχι. Τελικά, ένα τηλεφώνημα δεν κάνει ειρήνη», πρόσθεσε.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button