Κορίνα Πατέλη Bell: Ο κάθε καρκίνος είναι μοναδικός και πολλές ιστορίες μαζί
Πριν 4,5 χρόνια, η Κορίνα Πατέλη Bell, είδε ξαφνικά να γκρεμίζεται όλη της η ζωή, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την οδυνηρή απώλεια του συζύγου της, Simon Bell από καρκίνο.
Ένας νέος άνθρωπος, αθλητικός, όμορφος και γεμάτος ενέργεια και πάθος για ζωή, μέσα σε ένα χρόνο, μετά από μία ραγδαία εξέλιξη με τον καρκίνο του πνεύμονα, κατέληξε.
Ο πόνος, η οδύνη, ο θυμός για το γεγονός ότι ο Simon είχε αρχικά λάθος διάγνωση, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, να μην δουλέψουν οι χημειοθεραπείες αλλά και να μην μπορέσει να λάβει τελικά μία καινοτόμα στοχευμένη θεραπεία, είχαν ως αποτέλεσμα να μετασχηματιστούν σε μία αποστολή ζωής: στην «Fair Life Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα».
Η σύζυγος του Simon, Κορίνα Πατέλη Bell, με όση δύναμη είχε, κατάφερε να μετασχηματίσει την απώλεια και τον πόνο σε έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, με στόχο να βοηθήσει όχι μόνο τους ογκολογικούς ασθενείς, αλλά τους συγγενείς και τους φροντιστές τους.
Σε συνέντευξή της στο CNN Greece, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, η κυρία Πατέλη Bell μιλάει για το μακρύ ταξίδι του πόνου, για το στίγμα που εξακολουθεί να υφίσταται, για τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, για τις ανισότητες που υπάρχουν ακόμη και σήμερα- για παράδειγμα ο μοριακός έλεγχος δεν αποζημιώνεται και για μπορέσει ένας ασθενής να τον υλοποιήσει, θα πρέπει να καταβάλλει ο ίδιος ένα σοβαρό ποσό- για την ανάγκη να ενταχθεί ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η περίφημη αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας στο ΕΣΥ, αλλά και στο γεγονός, ότι κανείς δεν πρέπει να φεύγει σήμερα από καρκίνο, με πόνο και φόβο.
Αναφέρεται ακόμη στην ανάγκη για προληπτικές εξετάσεις από όλους μας, με αποτέλεσμα εάν εντοπισθεί εγκαίρως το πρόβλημα, η πορεία της νόσου θα έχει άλλη έκβαση.
Και ακόμη, ότι ένα 20% των ανθρώπων που νοσούν από καρκίνο του πνεύμονα δεν έχει καπνίσει ποτέ.
Αδύναμος κρίκος στην υπόθεση του καρκίνου του πνεύμονα, είναι οι γυναίκες.
Η κυρία Πατέλη Bell, μας υπενθυμίζει επίσης, κάτι πολύ σπουδαίο που συχνά ξεχνάμε:
«Όποιος έχει πνεύμονες μπορεί να νοσήσει…».
«Γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει μία ενδελεχή ενημέρωση γύρω από την υγεία των πνευμόνων μας και τις αναπνευστικές παθήσεις, προσφέροντας μέσα από τον Οργανισμό μας, δωρεάν προσυμπτωματικούς ελέγχους, υπογραμμίζει η συνομιλήτριά μας, προσθέτοντας ακόμη, ότι θα πρέπει να ελεγχθούν δύο εκατ. Έλληνες, μέσα από τους ελέγχους αυτούς.
Και συνεχίζει:
«Έχω εμπιστοσύνη στην ηγεσία του υπ. Υγείας, άλλωστε ο ίδιος ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είχε προχωρήσει στην αποζημίωση των βιοδεικτών στην προηγούμενη θητεία του, το ίδιο επομένως πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα, ώστε ένας ασθενής, να λάβει μία καινοτόμα θεραπεία, αφού πραγματοποιήσει τον έλεγχο των βιοδεικτών».
Αναφέρεται ακόμη, και στις επώνυμες επιδραστικές ιστορίες που εμπνέουν και παρακινούν.
Αυτό που έκανε και η πριγκίπισσα Κέιτ και ο βασιλιάς Κάρολος ήταν σημαντικό. Αυτές οι προσωπικές ιστορίες δίνουν δύναμη στους άλλους ανθρώπους που νοσούν… προτρέπω λοιπόν, τον καθένα να μοιράζεται την ιστορία του.
Το δικό της μήνυμα, είναι «οι αποφάσεις να γίνουν πράξεις… καθώς ο κάθε καρκίνος είναι μοναδικός και ταυτόχρονα πολλές ιστορίες μαζί».
Τέλος η κυρία Πατέλη Bell, αναφέρεται στην Fair Life μετά από χρόνια, καθώς θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως ένα ζωντανός οργανισμός προσφοράς, φροντίδας και υποστήριξης.
Η νέα εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου 2025-2027 με τίτλο “United by Unique” τοποθετεί τους ανθρώπους στο επίκεντρο της φροντίδας και εξερευνά νέους τρόπους για να κάνουμε τη διαφορά. Πρόκειται για ένα τριετές ταξίδι από την ευαισθητοποίηση μέχρι την ανάληψη δράσης.
Η FairLife L.C.C. συμμετέχει ενεργά σε αυτή την παγκόσμια εκστρατεία, ενισχύοντας τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.
Όπως τονίζει η κυρία Πατέλη Bell, ο συγγραφέας και ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος, έχοντας βιώσει προσωπικά την εμπειρία του καρκίνου, συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια. Η προσωπική του ιστορία αποτελεί ζωντανή απόδειξη της δύναμης της αντοχής και της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης. Μεταφέρει ένα βαθύ και ανθρώπινο μήνυμα ότι πίσω από κάθε διάγνωση βρίσκεται ένας άνθρωπος με όνειρα, ελπίδες και δικαίωμα στη ζωή.
Η Παγκόσμια Ημέρα Kατά του Kαρκίνου που τιμάται στις 4 Φεβρουαρίου, αποτελεί μια διαρκή υπενθύμιση, ότι η νόσος μας αφορά όλους.
Σήμερα σε όλη την Ευρώπη, έχουμε 3,5 εκατ. νέες διαγνώσεις, 20 εκατ. ανθρώπους που έχουν επιβιώσει τους -λεγόμενους survivors- ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 28% των θανάτων στην Ελλάδα προέρχονται από τον καρκίνο, την ώρα που στην ΕΕ το νούμερο αυτό, είναι 18%.