Οικονομία

Κτηνοτρόφοι: Αυξημένες αποζημιώσεις για πανώλη και ευλογιά στα ζώα

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τις αυξημένες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη και ευλογιά (Τεύχος B’ 5788/17.10.2024).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η νέα ΚΥΑ προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων.

Ενδεικτικά, προβλέπονται τα εξής:

Α. Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

  • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 250 ευρώ
  • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής, ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών, μέχρι 500 ευρώ

Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

  • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 220 ευρώ
  • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής, ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών, μέχρι 320 ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά. Αυξήσαμε τις τιμές αποζημιώσεων στις κύριες κατηγορίες, συμβάλαμε με τους κτηνιάτρους του υπουργείου, των εποπτευομένων φορέων και των Περιφερειών, στον κλινικό έλεγχο των ζώων στις μονάδες που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης και προγραμματίζουμε την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο θα προβλέπει τη χρηματοδότηση κατά 100% της αντικατάστασης του απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κτηνιάτρους και το προσωπικό που συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλει με τις επιστημονικές του γνώσεις για τον περιορισμό και την εκρίζωση από τη χώρα μας των δύο ζωονόσων, καθώς και τους Έλληνες κτηνοτρόφους για την άψογη συνεργασία τους με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να ανακοινώσω ότι ζήτησα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να καταθέσουν προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να θωρακιστούν περαιτέρω οι υφιστάμενοι μηχανισμοί, με στόχο να αποτρέψουμε την επανάληψη ανάλογων φαινομένων.

Το ΥΠΑΑΤ και οι υπηρεσίες του, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ύστερα από σχετική οδηγία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στάθηκαν και στέκονται δίπλα στους δοκιμαζόμενος κτηνοτρόφους είτε συνδράμοντας στη διενέργεια των επιχειρήσεων είτε διασφαλίζοντας γενναίες αποζημιώσεις για τη στήριξή τους.

Πιστεύουμε ότι η κτηνοτροφία είναι ένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην εθνική οικονομία και, για τον λόγο αυτό, την στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μέχρι σήμερα, σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων περιορισμού και εκρίζωσης των δύο ζωονόσων, έχουν θανατωθεί, λόγω της πανώλης, περίπου 38.000 ζώα και, λόγω της ευλογιάς των προβάτων, περίπου 14.000.

Ειδικότερα, για την πανώλη, μετά το πέρας 30 ημερών από το τελευταίο κρούσμα, έχουν αρθεί τα μέτρα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε 11 από τις 13 περιοχές, που είχε εκδηλωθεί (εκκρεμούν περιοχές της Λάρισας και της Κορίνθου).

Παράλληλα, συστήνεται και ξεκινά η λειτουργία ομάδας εργασίας, που απαρτίζεται από ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, με στόχο την κατάθεση έκθεσης στο υπουργείο, όπου θα αναφέρεται πώς εισήλθε η νόσος στη χώρα και πού οφείλεται η εξάπλωσή της.

Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, προκειμένου να αποστείλουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις λίστες των δικαιούχων κτηνοτρόφων, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και την ευλογιά των προβάτων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button