Κόσμος

Λίβανος: Το παιχνίδι υψηλού ρίσκου του Ισραήλ και η επόμενη μέρα για τη Χεζμπολάχ

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή μετά το σφοδρό κύμα βομβιστικών επιθέσεων των Ισραηλινών κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο με τα χιλιάδες θύματα και εκτοπισμένους, την ώρα που εχθροί και σύμμαχοι του Τελ Αβίβ ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο.  

Αυτό γιατί η απόφασή του Ισραήλ να περάσει στην επίθεση, που ήταν η πιο φονική από το τέλος του εμφυλίου και τον πόλεμο του 2006 για το Λίβανο, είναι ριψοκίνδυνη. Ενώ η Χεζμπολάχ είναι πληγωμένη έχει πολλές δυνατότητες να αντεπιτεθεί παρά το γεγονός ότι στρατιωτικά, η περασμένη εβδομάδα ήταν μια καταστροφή για τη σιιτική οργάνωση. Το πλήγμα που δέχθηκε κινδυνεύει να συγκριθεί με τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του αλλάζει την «ισορροπία δυνάμεων» στο βόρειο μέτωπό της. Ο επικεφαλής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Χέρζι Χαλεβί, με τη σειρά του τόνισε ότι το Ισραήλ «προετοιμάζεται για τις επόμενες φάσεις», αφήνοντας ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο για χερσαίες επιχειρήσεις, όπως συνέβη και στο παρελθόν.

Για τις τελευταίες εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς ο Τζο Μπάιντεν, την ώρα που ο αμερικανικός στρατός στέλνει «έναν μικρό αριθμό αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού» στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ. Οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή και έχουν αναπτύξει ναυτικές δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο ρόλος του Ιράν

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν θα υπάρξει εμπλοκή του Ιράν το οποίο θέλει η Χεζμπολάχ να αποτελεί ανάχωμα στην απειλή που συνιστά το Ισραήλ για το πυρηνικό του πρόγραμμα στην περίπτωση που αποφασίσει μια ενεργότερη εμπλοκή στη διαμάχη.

Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του προέδρου του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο από τη Νέα Υόρκη. «Γνωρίζουμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ότι εάν ξεσπάσει ένας μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, δεν θα ωφελήσει κανέναν σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Ισραήλ είναι αυτό που επιδιώκει να δημιουργήσει αυτή την ολοκληρωτική σύγκρουση», πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι οι ηγέτες «αυταπατώνται» πιστεύοντας ότι οποιοσδήποτε θα είναι νικητής σε έναν περιφερειακό πόλεμο.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα καθώς ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η ανησυχία επικεντρώνεται στο τι θα μπορούσαν να πουν ορισμένες χώρες για τη σύγκρουση και πως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

Γιατί το Ισραήλ χτύπησε τόσο σκληρά τη Χεζμπολάχ

Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι φαίνεται να έχουν διεισδύσει σε βάθος στο σύστημα επικοινωνιών της Χεζμπολάχ, πιθανόν να έχουν καλύτερη γνώση των εσωτερικών διαβουλεύσεων από ότι αφήνουν να διαρρεύσει. Μπορεί να έχουν εκτιμήσει ότι ο Νασράλα πρέπει τελικά να υποχωρήσει, καθώς η οργάνωσή του έχει αποκαλυφθεί ως αποδυναμωμένη.

Αν η Χεζμπολάχ, όπως αναφέρει το CNNi αποχωρήσει οικειοθελώς – ή αν αρνηθεί και η βία συνεχιστεί – το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει τον ένα στόχο μετά τον άλλο με μια ανώτερη αεροπορία, χωρίς να ανησυχεί, προς το παρόν, ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να προχωρήσει σε σκληρά αντίποινα.

Ίσως ο Νετανιάχου – ο οποίος φαίνεται να βλέπει μόνο στρατιωτικές λύσεις τον τελευταίο χρόνο, ίσως για λόγους προσωπικής πολιτικής του επιβίωσης – πιστεύει ότι μπορεί να βομβαρδίσει τη Χεζμπολάχ μέχρι η ύπαρξή της να μην έχει καμία αξία. Το Ισραήλ μπορεί, ενδεχομένως, να προκαλέσει τόση ζημιά που να επιφέρει μια σημαντική αλλαγή ως προς το τι μπορεί να κάνει η Χεζμπολάχ. Αλλά οι πόλεμοι δεν σταματούν ποτέ εκεί.

Η Χεζμπολάχ θα ξαναδημιουργηθεί μέσα από τις στάχτες της, καθώς ο σκοπός της βασίζεται σε έναν συγκεκριμένο τόπο και λαό – τον Λίβανο και τους σιίτες του. Το μάθημα που πήρε σιγά σιγά το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν θα ήταν σοφό να ληφθεί υπόψη εδώ. Όταν σκοτώνει ατελείωτους διοικητές μεσαίου επιπέδου σε ωριαίες νυχτερινές επιδρομές σου μένουν μόνο οι θυμωμένοι, ριζοσπαστικοποιημένοι απόγονοί τους για συνομιλητές όταν θέλεις να κάτσεις στο τραπέζει των διαπραγματεύσεων με ό,τι σημαίνει αυτό.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button